Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Největší lom na kaolin ve střední Evropě

Kaznějov je malé městečko (3 100 obyvatel) na sever od Plzně. Pro turisty nabízí malebná zákoutí a procházky po okolí s krásnou přírodou, pro milovníky přírodovědy a techniky největší kaolinový důl ve střední Evropě. Těžba kaolinu tu probíhá od roku 1904, bylo zde několik dolů, dodnes se těží v největším z nich. Důl leží v nadmořské výšce 486 m n. m., je dlouhý téměř 1,8 km, v nejširším místě má 800 m. V současné době se těží z minimálně patnácti pater. Roční produkce je 320 000 tun kaolinu. Zdejší kvalitní kaolin má dobrou pověst u nás i v zahraničí, těží se zejména pro výrobu porcelánu, keramických dlaždic a obkladu.

Fotogalerie (3)
Pohled do kaznějovského kaolinového lomu je impozantní - jeho rozměry jsou 1 800 m krát 800 m (foto autorka)

Lom je nepřístupný, vstup do těžebního pole je možný pouze se souhlasem majitele (Lasselsberger a.s.). Je částečně viditelný ze silnice mezi Kaznějovem a Mrtníkem.

Kaolin

Kaolin je bělavá nezpevněná hornina (ušlechtilý jíl), skládající se z minerálu kaolinit a drobných křemenných zrn, jejichž obsah ovlivňuje jeho vlastnosti, zejména viskozitu. V technické praxi se jako kaolin označují i horniny, jejichž jílový podíl činí pouhých 10 až 15 %. V jílové složce jsou minerály kaolinitové skupiny zastoupené více než 80 %. Výraz kaolin pochází z čínštiny: Kao-ling tchu znamená „hlína z Vysokého kopce“, podle naleziště Kao-ling („Vysoký kopec“) u města Ťing-te. Kaolin je sedimentárního původu. Vzniká zvětráváním či kaolinizací hornin bohatých na živec, zejména draselný (granitoidy, kyselé ortoruly, arkózy aj.), v podmínkách teplého a vlhkého klimatu, v kyselém prostředí. Vzniká také hydrotermálním rozkladem živcových hornin. U Kaznějova vzniklo kaolinitové ložisko z prvohorních karbonských arkóz kladenského souvrství v plzeňské pánvi. Jiná ložiska (např. na Karlovarsku) vznikla působením horkých pramenů. V tropických oblastech kaolinizaci způsobují monzunové deště v kyselém prostředí, které ze živců vymývají draslík, sodík a železo.

Poznámka: Arkóza je zpevněná sedimentární hornina, typ pískovce, s podílem nestabilních zrn (živce, muskovit, úlomky hornin) nad 25 %. Arkózové kaoliny jsou ve světě poměrně vzácné. Ze 60 zemí s kaolinovými ložisky jsou známé jen v 15 z nich. Tvar a mocnost kaznějovského ložiska jsou způsobené hloubkovým dosahem kaolinizace arkóz a též obsahem živce. Ve srovnání s dalšími kaolinovými ložisky v oblasti plzeňské pánve je pro ložisko Kaznějov charakteristický vyšší obsah kaolinitu.

Kaolinit

Minerál s chemickou značkou (Al4(OH)8Si4O10), patří mezi tzv. jílové minerály. Struktura minerálů je tvořena jednou tetraedrickou a jednou dioktaedrickou sítí, které vytvářejí vrstvu silnou 0,7 nm s triklinickou krystalizační symetrií. Velikost krystalů je obvykle několik setin nm. Kaolinit se vyskytuje téměř ve všech geologických prostředích, jeho vznik je spjatý s nízkým pH (4) a vysokou aktivitou hliníku. Vzniká rozkladem živců, slíd a sopečného skla, nebo transformací montmorillonitu a jiných jílových minerálů.

Zásoby kaolinu

Světové zásoby se odhadují na 14 miliard tun. Více než polovina je v USA, 28 % v Brazílii, po 7 % na Ukrajině a v Indii. Česká republika má kvalitní kaolin v ložiscích v okolí Kadaně, Podbořan, Karlových Varů, Plzně a Znojma. Další ložiska leží v Chebské pánvi, Třeboňské pánvi a na Vidnavsku. Česká republika patří mezi největší spotřebitele kaolinu na světě. V roce 2010 se v Česku vytěžilo 2 950 000 tun. Po USA, Uzbekistánu a Německu byla ČR jeho čtvrtým největším producentem.

Využití kaolinu

Kaolin se podle svých různých vlastností daných též vlastnostmi ložiska používá na výrobu keramiky, porcelánu, jako plnivo v gumárenství, plavený kaolin jako plnivo při výrobě papíru, jako příměs do barev a do žáruvzdorných cihel. Kaolin rozpuštěný ve vodě se používá do nátěrových hmot. Hojně se využívá v papírenství.

Sortiment kaolinů z kaznějovského lomu

KERAMICKÉ KAOLINY

Vyrábějí se v různých zrnitostech, rozlišují reologickými parametry, i rozdílným chemickým složením. Kaoliny z Kaznějova se vyznačují výbornou litelností a tvorbou střepu. Příjemcům je Lassessberger dodává jako granulát ve formě sušených nudliček. Používají se především k výrobě obkladaček, dlaždic a sanitární keramiky.

SMĚSNÉ SANITÁRNÍ KAOLINY

Jedná se o směsné kaoliny, u kterých jsou optimálně nastaveny reologické parametry, tvorba střepu a pevnost za syrova, jsou předurčeny pro technologii výroby sanitární keramiky litím.

PAPÍRENSKÉ KAOLINY

Používají se především jako plnivo při výrobě SC papírů (superkalandrované, tj. hodně hlazené papíry), balicích papírů a kartonů. Ovlivňují vlastnosti výsledného produktu, jako například bělost, opacitu, hladkost, lesk, pórovitost či pevnost papíru. Příjemcům se dodávají jako granulát ve formě sušených nudliček nebo v 62% suspenzi v cisternách.

PLNICÍ

Plnicí kaoliny ovlivňují při výrobě barev a laků jejich hustotu a viskozitu, odstín, sytost barvy a její kryvost. Uplatňují se hlavně při výrobě barev, laků, plastů, lepidel, tmelů, gumy. Při výrobě plastů mění plnicí kaolin tvářecí a dielektrické vlastnosti, barvu, odolnost proti UV záření a působí jako zhášecí činidlo. U lepidel a tmelů snižuje hořlavost, má vliv na rychlost vytvrzování, pevnost a pružnost. Ve výrobcích z gumy dociluje plnicí kaolin lepší pružnosti, tepelné vodivosti, ovlivňuje i rychlost vulkanizace. Plnicí kaoliny se dodávají volně ložené v kamiónech, vagónech nebo obřích vacích.

KAOLINY PRO SKLENĚNÁ VLÁKNA

Při výrobě skleněných vláken se používají jako reagující složka. Kaolin je zde nositelem Al₂O₃, snižuje bod tání sklářského kmene, ovlivňuje viskozitu taveniny a v hotovém výrobku pak i jeho barvu a pružnost.

SUROVÉ KAOLINY

Uplatní se při keramické výrobě: výrobě obkladaček, žáruvzdorných výrobků a bílého portlandského cementu.

LB MINERALS, s. r. o.

LB MINERALS, s. r. o., součást skupiny LASSELSBERGER, spravuje v ČR kromě kaznějovského lomu dalších 40 dobývacích prostorů. Nejznámějšími produkty společnosti jsou kaoliny, využívané v keramickém průmyslu, při výrobě papíru, barev a laků, plastů, lepidel, tmelů, skleněných vláken, ale například i léčiv ve farmaceutickém průmyslu. Kromě kaolinů dodává firma i žáruvzdorné jíly pro výrobu obkladů a dlažeb, pálených střešních tašek, elektroporcelánu, užitkové keramiky a komínových vložek. Bělninové jíly se používají ve výrobě elektroporcelánu, porcelánu a zdravotní keramiky. Pro tradiční strojařské obory nabízí slévárenské jíly pro výrobu slévárenských forem. Z vytěženého materiálu se využije i mnoho dalšího: samotné živce jsou uplatnitelné při výrobě skla, keramických slinutých dlaždic, sanitární keramiky, porcelánu, glazur, smaltů. Z vedlejšího produktu, kameniva a písku, se staly plnohodnotné suroviny pro výrobu transportních betonů a betonových tvarovek, včetně výroby prefabrikátů typu pórobetonu, betonových dílů a tvarovek, betonových střešních krytin a asfaltových směsí, využitelné ve stavebnictví.

Zábavná statistika

  • LB Minerals dodává základní suroviny na výrobu keramických obkladů a dlaždic jejichž roční výroba odpovídá cyklistické stezce podél rovníku (asi 40 tis. km) s šířkou okolo 1,5 m.
  • Téměř v každém autě vyrobeném v Evropě je kolem 20 kg kaolinu zpracovaného ve firmě LB MINERALS.
  • V každé větrné elektrárně zhotovené v Evropě je kolem 2 až 3 tun kaolinu vyrobeného ve firmě LB MINERALS.
  • V každé třetí ze čtyř keramických komínových vložek zhotovených v Evropě je jíl vytěžený ve firmě LB MINERALS.
  • Možná i Vaše pivo bylo při své výrobě filtrováno za pomocí filtrační křemeliny dodané z firmy LB MINERALS.
  • Stelivo pro kočky používané po celé Evropě obsahuje křemelinu a také bentonit perfektně pohlcující pachy.

Zdroje:

http://www.lb-minerals.cz/cz

https://cs.wikipedia.org

 

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail