Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Jaderná personalistka Jarmila Horáková

Lidé stárnou, generace se střídají. Výjimkou není ani generace energetiků. Vzhledem k tomu, že se na studium technických oborů netvoří přímo fronty, mají to někdy personalisté těžké. Jednou z nich je i Jarmila Horáková, která dnes stojí před velkou výzvou – zajistit generační obměnu personálu Jaderné elektrárny Dukovany. Tuto elektrárnu zná doslova „nazpaměť“, pracuje v  ní již od roku 1984.

Fotogalerie (2)
Jarmila Horáková

 

Je pro Vás coby personalistu obtížné hledat „novou krev“ v oblasti energetiky?

To jistě. Obecně platí, že si na nedostatek techniků stýskají personalisté všech firem. Nejvýznamnější nedostatek ale pociťují profese energetiků, silnoproudařů a obory jaderných specializací. Tam lze skutečně říct, že začíná chybět jedna celá generace. A protože nás generační obměna čeká v letech 2018 až 2023, kdy z elektrárny odejde téměř 60 % technického personálu, musíme podpořit zájem mladých lidí již nyní. Současně je ale třeba říci, a říkám to ráda, že o práci v jaderné elektrárně má zájem velké množství lidí, protože jsme vnímáni jako stabilní zaměstnavatel.

 

Bylo tomu tak vždy?

Myslím, že je to záležitost posledních pár let, kdy v naší republice začaly nadnárodní společnosti zřizovat technologické parky a kdy poptávka po technicky zdatné pracovní síle převýšila nabídku. „Ruka trhu“ by nakonec i tento problém zčásti vyřešila, ale s určitým časovým zpožděním. Vždyť vzpomeňte – v porevolučních letech byl u nás nedostatek ekonomů, účtařů a bankovních specialistů. Kolem roku 2005 se situace obrátila.

 

Jaké připravujete konkrétní aktivity pro zvýšení zájmu mladých lidí o zaměstnání v elektrárně?

Bohužel právě nyní, kdy budeme potřebovat vyšší počet nových zaměstnanců, klesá v naší republice počet žáků a studentů ve věkové kategorii, kdy si mladí volí budoucí povolání. Proto jsme nabídli projekty, které osloví a ovlivní i nižší věkové kategorie. Pro studenty studující na námi vytipovaných oborech na VUT Brno a ČVUT Praha nabízíme odbornou a finanční podporu již od prvního ročníku studia. To samozřejmě znamená, že rozhodnutí je třeba ovlivnit už na střední škole. Ať už jsou to cílené osobní kontakty s maturanty, nebo projekt Jaderná maturita pro druhé a třetí ročníky. Před uzavřením stipendijní smlouvy procházejí studenti náročným výběrem, stejným jako na konkrétní pozici. Ale nevybíráme si jenom my. I studenti mají možnost vyzkoušet si budoucí práci a rozhodnout se, zda je pro ně lákavá. Od školního roku 2009/2010 jsme spolu se Střední průmyslovou školou v Třebíči a za podpory Kraje Vysočina otevřeli nový maturitní obor – Energetika. Oslovili jsme žáky základních škol a samozřejmě také jejich rodiče.

 

Spolupracujete tedy se všemi stupni škol v regionu. Jak reagují vedení škol?

Spolupráce je skvělá nejen s vedením škol, ale i s výchovnými poradci. Pomáhají nám při propagaci i se samotným vytipováním studentů. Když jsme začali připravovat nový studijní obor, bylo ze strany školy samozřejmostí, že jsme se scházeli i o prázdninách, v době jejich volna. Učitelé odborných předmětů navštěvují elektrárnu a vzájemně se s odborníky od nás domlouvají na vybavenosti odborných učeben, pomůckách, obsahu i formě výuky. Těší mě, že se sami naši zaměstnanci hlásí k zajištění odborné přednášky, doplnění výuky zkušenostmi z praxe, či organizace praxe přímo v elektrárně.

 

Jaký je zájem ze strany studentů?

Velmi slušný – o stipendijní projekt na vysoké škole se uchází ročně kolem stovky studentů. A o nový obor Energetika je největší zájem ze všech nabízených oborů třebíčské průmyslovky.

 

V blízkosti Dukovan žijete delší dobu. Ovlivnilo to nějak Vaše rozhodování při hledání povolání?

Vyrůstala jsem v nedaleké vesnici Kramolín v době, kdy se stavěla vodní elektrárna Dalešice i jaderka. Určitě to moje rozhodnutí ovlivnilo – odmala jsem slýchala, že když se budu dobře učit, budu tam moci pracovat. A na obzoru se zvedaly chladicí věže a já byla pilnou žačkou, takže se rodinná předpověď vyplnila. V energetice pracuje manžel, bratr, švagrová, zkrátka celá moje rodina. Otec elektrárnu budoval z kabiny jeřábu. Když se sejdeme na rodinné akci, vždycky se řeč stočí na energetiku. A já říkám svému synovi i synovci: „když se budete kluci dobře učit…“


 

O personalistice na jaderkách jsme již psali v článku Profesionál (duben 2007)
http://www.www.3pol.cz/cz/rubriky/rozhovory/1292-profesional

 

O projektu Jaderná univerzita např. v
http://www.www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/1477-studenti-si-uzivali-letni-jaderne-univerzity
nebo http://www.www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/1484-jaderna-univerzita-inspirujici
popř. http://www.www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/1493-letni-univerzita-na-ete-zacatek-retezove-reakce

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail