Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Portrét: Kateřina Uksová

Autorkou fotografií je Kateřina Uksová, studentka druhého ročníku Soukromé střední školy reklamní tvorby v Praze.

Fotogalerie (5)
Ilustrační foto

Kateřina fotografuje fotoaparáty Minolta a Flexareta, které si zatím půjčuje od tatínka.

A jak se vlastně k fotografování dostala?
"Od malička jsem takový čumil - ráda si věci podrobně prohlížím, a právě to mně profese fotografa umožňuje. Když se dívám přes objektiv fotoaparátu, vidím vše okolo sebe jinak, líp, blíž, detailněji. Jako fotograf vnímám svět mnohem zajímavější, ve všem, co vidím, se snažím najít kontext, příběh. Fotka není jen cvakání spouště."

Kateřina nejraději fotografuje portréty a moderní architekturu. Má ráda strohost a minimalismus. Častým námětem jejích prací se staly moderní budovy, sídliště, továrny, letiště atd. Právě proto se jednoho dne rozhodla na-vštívit a vyfotit také jadernou elektrárnu Temelín.

"Temelín vnímám jako velmi zajímavé téma obrovské moderní budovy uprostřed krásné krajiny. Příroda v okolí Temelína mě velmi překvapila. Netušila jsem, že v bezprostřední blízkosti velké jaderné elektrárny může být takový klid a ticho rušené jen zdáli doznívajícím zvukem cirkulárky. Když jsem hledala vhodné místo pro focení, vyplašila jsem nejen bažanty a koroptve, ale i několik zajíců a srnku... Nejvíce mě však překvapilo, jak mohou být chladící věže zajímavé... Jen mě mrzí, že jsem kvůli bezpečnostním opatřením nemohla k elektrárně blíž, fotky ba pak dopadly určitě mnohem lépe."

VÍTE, ŽE

obrovské chladicí věže má každá tepelná elektrárna, ať na fosilní paliva, či na jádro, jen a jen kvůli turbíně? Voda, která chladí kondenzátory u turbín, se vede do věží, kde se rozstřikuje sprchami na chladicí konstrukce z PVC. Padající vodu chladí studený vzduch, který věž komínovým efektem nasává z okolí. Temelínské chladicí věže jsou vysoké 155 m, mají tvar rotačního hyperboloidu a jsou tvořené jen tenkou betonovou skořepinou. Kromě sprchového systému umístěného ve výšce asi 20 m jsou celé duté. Při plném provozu každá odpařuje asi 0,4 metru kubického vody za sekundu. Ke každé 1000 MW turbíně patří dvě chladicí věže.

Kristýna Augustová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail