Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Roboti a technologické trendy ve vzdělávání

Technologie hrají rok od roku výraznější roli nejen v průmyslu, ale i ve vzdělávání. Robotika je žhavým tématem současnosti. Hraje velkou roli při automatizaci v průmyslu, ve výzkumu, ale čím dál více se promítá i do našich všedních životů. Připraví nás roboti o práci? A co mohou naučit naše děti? O robotech a technologických trendech povídá Jana Večerková, zakladatelka Coding Bootcamp Praha. Vystudovala ve Velké Británii a působí již deset let v oblasti startupů a vývoje inovativních produktů po celé Evropě. Coding Bootcamp Praha je mezinárodně oceňovaný program pro lidi, kteří chtějí změnit kariéru směrem k vývojářství webů.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek z webu (zdroj Coding Bootcamp Praha)

Téma ztráty zaměstnaní kvůli automatizaci je stále živé. Co si o tom myslíte vy? Mohou nás nahradit roboti?

Už desítky let se objevují zprávy, že nás roboti vystřídají. Nedávno jsem viděla krásné srovnání obálek německého magazínu Spiegel z let 1964, 1978 a 2016. Všechny predikovaly, že technický vývoj bude znamenat zánik pracovních míst. Podívejte se na statistiky nezaměstnanosti v posledních letech – pokud by platila úměra, že vyšší míra automatizace znamená méně pracovních míst, tak by jak v Německu, tak v Čechách měla nezaměstnanost růst, a přitom je tomu právě naopak. 

Dnes se roboti stále víc podobají člověku. Kam až může technologie zajít?

Nejkontroverznějšími roboty jsou tzv. humanoidi, tedy roboti, kteří připomínají lidské bytosti. Zde narážíme na limity toho, co jako společnost v tento okamžik akceptujeme. Lidsky vyhlížející roboti zároveň mohou přinášet různé zajímavé etické otázky do budoucna pro případ, kdy by nejen jako lidé vypadali, ale zároveň dosáhli takového stupně vývoje, že by je ostatní lidé považovali za inteligentní „bytosti”. 

Jste zakladatelkou bootcampů, při kterých „školíte“ nové programátory. Využíváte při výuce roboty?

V některých našich workshopech určených pro mladší účastníky jsme využívali kombinaci Scratch (zjednodušený vizuální programovací jazyk) a Raspberry Pi. 

Co se naopak mohou naučit od robotů děti? Jak je lze efektivně zapojit do výuky?

Určitě, už od roku 2012 je k dostání například Raspberry Pi vyvíjený britskou nadací, jejímž cílem je propagovat výuku programování na školách. Tato nadace vyvinula celou sérii kurzů zdarma vhodnou pro výuku programování, včetně robotů. Jsou dva hlavní způsoby, kterými se roboti mohou podílet na výuce. Prvním je programování samotných robotů, což je pro děti zábavná forma učení se logickému myšlení. Čím méně mají děti pocit, že se aktivně učí, tím lépe – nejlepší je, když jsou natolik vtáhnuté do tvorby, že ani vnímají čas. Proto je programování her či robotů tolik oblíbenou formou učení programování pro děti. Programování ale není jedinou dovedností, kterou se děti takto učí. Jde o kreativní proces, do kterého se zapojují v týmu spolužáků. Zároveň pracují na projektu, jehož výsledky mohou hrdě prezentovat svým kamarádům či rodičům. Děti se také učí trpělivosti, protože brzy zjistí, že každou vlastnost, kterou robot má mít, je třeba dobře promyslet a naprogramovat, pečlivě krok po kroku. Druhým způsobem je zapojení samotných robotů místo učitelů nebo vedle nich. V Nizozemí měli nedávno zajímavý pilotní projekt ve školách, kdy roboti učili žáky angličtinu. Robot komunikoval s každým žákem individuálně, například ho požádal, aby mu ukázal na tabletu konkrétní věci, případně vedl jednoduché konverzace. Žáci v průzkumu neměli před robotem žádný ostych, nebáli se dělat chyby a tím, že šlo o zcela individuální přístup, výuka je i více bavila a byla lépe orientovaná na jejich konkrétní potřeby.  

Jakou roli hraje programování v robotice?

Zcela zásadní. Roboti dělají pouze to, co jim někdo „řekne”, to znamená, že neumějí nic, co jim nenaprogramujete. 

Jaké jsou další technologické trendy ve vzdělávání v blízké budoucnosti?

Nové technologie posouvají vzdělávání za hranice škol a dalších institucí právě díky online výuce. Už v roce 2015 mělo takřka 94 procent domácností s dětmi přístup k internetu (dle dat Českého statistického úřadu), pandemie koronaviru online výuku urychlila. Moderní technologie samozřejmě hrají roli nejen ve školství, ale i ve vzdělávání dospělých. Život nám výrazným způsobem ulehčují, zároveň ale věřím, že bude čím dál důležitější pro každého z nás si najít hranici, kam až technologie chceme pustit. Současnou společnost lze považovat za informační a do budoucna lze jen počítat s rozšířením využití umělé inteligence, virtuální i rozšířené reality a využívání Big Data. Lze předpokládat, že během výuky dojde například k využívání vizualizace prostřednictvím trojrozměrného obrazu.

Čtvrtá průmyslová revoluce vystavuje lidi novým vjemům i situacím, na které je potřeba reagovat...Automatizace je v dnešní době přítomná téměř ve všech oblastech a do budoucna nám může dále pomoci vylepšovat kvalitu našich životů. Ať už z individuálního hlediska či z pohledu zaměstnavatele je potřeba brát podobné situace jako příležitosti. Zaměstnavatelé by podobné technologické změny měli brát v potaz a klást větší důraz na vzdělávání svých zaměstnanců. Možná by je i překvapilo, kolik mají zaměstnanců ochotných se učit novým věcem i kupříkladu prostřednictvím online kurzů. V rámci podobné péče se zvyšuje šance, že si zaměstnavatelé vychovají loajální a kvalitní zaměstnance. 

A co sebevzdělávání?

Ať už jsou to kurzy zaměřené na biologii, chemii, historii či IT kurzy programování, není lepší schopnosti než se umět sebevzdělávat. V rámci školského systému se vám mohou otevřít pomyslné dveře k novým informacím, udělat krok dovnitř však musí každý jedinec sám. Vzdělávání je v dnešní době celoživotní proces, který ukončením školní docházky nekončí, ale prolíná celým naším osobním i pracovním životem. Zároveň je právě díky novým technologiím velmi přístupné a lidem se otevírají nepřeberné možnosti, jak na sobě neustále pracovat.

Ke vzdělávání, a to zejména během dospělosti, je nutné odhodlání a chuť se novým podmínkám přizpůsobit. Dospělí účastníci kurzů a jiných vzdělávacích programů, kteří pracují na svém vzdělání, musí být sami odhodlaní a sami chtít zapadnout a ukázat, že jsou pro konkrétní práci či vzdělávací kurz vhodní. Zkrátka musejí mít chuť chtít,“ zakončuje Jana Večerková, zakladatelka bootcampu CodingBootcamp Praha.

Více informací na www.codingbootcamp.cz.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail