Studenti

Článků v rubrice: 314

Mimořádný úspěch českých mladých vědců

Studenti z Gymnázia v Orlové – a současně vítězové 31. celostátní přehlídky SOČ v oboru fyzika – získali první hlavní cenu na prestižní mezinárodní soutěži nejlepších evropských projektů EU Contest v Lisabonu. Miroslav Rapčák a David Pěgřímek se soutěže zúčastnili s prací Úplný fázový diagram CO2 nanoklastrů. V Lisabonu byly uděleny tři první hlavní ceny. Kromě České republiky, obdrželo první hlavní cenu i Maďarsko a Polsko.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Práce studentů z Gymnázia Orlová je projekt zařazený do fyziky. Jde o počítačové simulace shluků molekul kysličníku uhličitého a chování tohoto plynu za působení tlaku. Výpočty metodou Monte Carlo byly tak náročné, že je autoři uskutečnili na superpočítači. Výsledky simulace mohou pomoci při případném ukládání tohoto plynu do dna oceánů.

Celkem představila Česká republika v Portugalsku tři vítězné studentské práce

  • Projekt Zuzany Novosadové Vliv Brassinosteroidů na fotosyntetické a morfologické charakteristiky různých genotypů, kterou Zuzana zpracovala jako studentka Gymnázia Jiřího Gutha-Jarkovského v Praze.
  • Úplný fázový diagram CO2 nanoklastrů je vítězný projekt autorů Miroslava Rapčáka a Davida Pěgřímka z Gymnázia a SOŠ Orlová.
  • Hnízdní ekologie a biotopové preference rehka zahradního ve východních Čechách, který připravili studenti Gymnázia ve Dvoře Králové nad Labem Tomáš Děd, Vilém Děd a Matouš Vobořil.

Uvedené práce jsou k nahlédnutí v archivu 31. ročníku SOČ na http://www.soc.cz

Více informací lze získat u paní Ing.M.Fatkové z Národního institutu dětí a mládeže (fatkova@nidm.cz) nebo u vedoucího delegace doc. Petra Klána z Ústavu informatiky AV ČR) (pklan@cs.cas.cz)

Podrobné informace o soutěži naleznete na http://www.lisboa.ecys2010.eu


Evropská komise pořádá svou klíčovou soutěžní přehlídku vědeckých a technických projektů Eucys 2010 (European Union Contest for Young Scientists) již po dvacáté druhé. Účastní se jí na 130 mladých vědců ve věku 14 až 21 let, vítězů národních soutěží odborných prací (projektů) z celého světa i 37 zemí EU. Českou republiku již tradičně reprezentují tři vítězné projekty národní přehlídky Středoškolské odborné činnosti pořádané z pověření ministerstva školství Národním institutem dětí a mládeže MŠMT

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail