Studenti

Článků v rubrice: 314

Středoškoláci míří do světa

6. a 7. května se v budově Akademii věd ČR utkali středoškoláci v národním finále 17. ročníku Soutěže vědeckých a technických projektů Expo Science Amavet, jejímž je ČEZ tradičně generálním partnerem.

Fotogalerie (4)
Martin Saida z Brna s robotickým pásovým podvozkem, který překoná i schody

„Jsem moc rád, že mám možnost poznat tolik mladých lidí zapálených pro vědu a techniku,“ řekl na úvod slavnostního zahájení soutěže ředitel útvaru management lidských zdrojů Skupiny ČEZ Ivan Zavadil. „Jako personalista mám náročný úkol shánět nové lidi, a tady vidím, že mohu být optimistou.“ Soutěž se konala pod záštitou předsedy Akademie věd, kterého na zahájení zastoupil místopředseda Prof. Miroslav Tůma.

Stejně jako v předchozích ročnících, obhajovalo 35 nejlepších středoškoláků z celé republiky, kteří postoupili z regionálních kol, své projekty před odbornou porotou formou posterových prezentací. Porota složená ze zástupců ústavů Akademie věd a vysokoškolských pracovišť hodnotila nejen odborný obsah práce mladého badatele, ale i způsob prezentace, dovednost vysvětlit princip a přínos práce krátce a srozumitelně, a také úroveň jazykových znalostí.

V letošním ročníku zvítězil projekt Patrika Čermáka ze SPŠE Pardubice „Peltierův článek“. Mladý autor se věnuje termoelektrickým jevům a sám si vyhledává a syntetizuje nové krystalické materiály na bázi teluru. Druhé místo obsadil Tomáš Paseka z Hradce Králové s projektem Souhrn gramatiky paštúnského jazyka. Podle jeho znalostí o indoíránských jazycích se zdá, že z něho roste druhý Champolion (rozluštil hieroglyfy) nebo Bedřich Hrozný (rozluštil chetitské písmo). Třetí skončil Lukáš Fajt z pardubického gymnázia, který luští jednu z největších záhad fyziky – gama záblesky z kosmu. Pozoruhodná byla práce Marka Kováře a Tomáše Petáka z Gymnázia Karla Sladkovského v Praze, kteří pracují na vysoké odborné úrovni na Studii struktury mechanických vlastností reaktorové oceli pro reaktory VVER. Oba chtějí studovat na FJFI a zúčastnili se i Jaderné maturity ČEZ.

Skupina ČEZ dlouhodobě podporuje vzdělávání a má vlastní soutěže pro vyhledávání talentů mezi vysokoškoláky. Aby ale bylo dostatek studentů pro vysoké školy, je potřeba povzbudit zájem a podpořit talenty již na nižších stupních. Proto podporujeme tuto soutěž, protože jejím cílem je podněcovat co nejvíce středoškoláků k rozvíjení tvůrčích schopností, napomáhat k vyhledávání talentů, zprostředkovat jim kontakt se špičkovými pracovišti a umožnit další odborný růst,“ řekla Marie Dufková, koordinátorka vzdělávacího programu ČEZ.

Jedenáct nejlepších projektů má možnost zúčastnit se největší a nejprestižnější soutěže tohoto druhu na světě INTEL ISEF v USA, soutěže I-SWEEEP 2011 v USA, americko-české školy mladých vědců v San Antoniu a dalších odborných akcí v zahraničí i České republice. I na těchto akcích reprezentují nejen Českou republiku a svou školu, ale také ČEZ, který je jedinou průmyslovou firmou v naší republice, která vlastním rozsáhlým vzdělávacím programem již osmnáctým rokem podporuje vzdělávání a talentované studenty. A vychovává si tak novou generaci odborníků i pro své provozy.

V 3pólu postupně představíme některé nejlepší studentské práce.

http://www.facebook.com/video/video.php?v=394889917519&ref=mf

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail