Studenti

Článků v rubrice: 314

…náctiletí míří s ČEZ k „dobrodružství poznání“

Víte, co to je Mandelbrotova množina? Nevíte-li, nevadí. Každopádně Stanislav Basovník, devatenáctiletý gymnazista z Kroměříže, se v této sféře matematiky pohybuje jako ryba ve vodě. Jeho práce Vícerozměrná Mandelbrotova množina zvítězila v letošním národním finále soutěže vědeckých a technických projektů středoškolské mládeže.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Do finále tohoto již 12. ročníku se probojovalo se svými pracemi celkem 24 středoškoláků. Jejich projekty zahrnovaly celou škálu oborů, od informatiky přes robotiku, ekologii, geologii až k paleontologii. Nechyběl mezi nimi ani výzkum nazvaný Úsměv teenagera, zabývající se prevencí ústní hygieny u mládeže.
Generálním sponzorem této soutěže, kterou pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku (AMAVET), je ČEZ, a to již od zrodu tohoto soutěžního klání. Zároveň již tradičně nad touto akcí přebírá záštitu i předseda Akademie věd České republiky.
Nebylo tedy náhodou, že slavnostního otevření výstavy 24 nejlepších středoškolských projektů se 21. dubna v budově Akademie věd zúčastnil i Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a Václav Pačes, nově zvolený předseda Akademie.
„Fandím vám a blahopřeji k výsledkům. Já sám jsem vždycky toužil být zapojen do dobrodružství poznání a podařilo se mi to,“ řekl mimo jiné Václav Pačes, jinak význačný genetik, před tím, než společně s Martinem Romanem přestřihli slavnostní pásku.
„ČEZ je již tradičně partnerem této soutěže. Vidíme, že budoucnost je v technice a ve vědě, a vy jste svými projekty prokázali, že jste ve vašem věku šestnácti, sedmnácti či osmnácti let skvělí. I naší ambicí, ambicí ČEZ, je být nejlepší a víme, že toho lze dosáhnout jen s týmem nejlepších lidí, podobných jako jste vy. Proto se domnívám, že podporujeme správnou věc a šikovné mladé lidi, kteří jsou schopni rozvíjet českou vědu a držet krok českých znalostí se zahraničím,“ uvedl v krátkém projevu Martin Roman.
Nejlepší čeští středoškoláci budou moci brzy porovnat výsledky svého bádání se svými vrstevníky ve světě: nejdříve v Belgii, poté v červenci na mezinárodní výstavě v Santiagu de Chile a příští rok je čeká cesta na obdobnou soutěž do USA. Proto odborná porota vedená docentem Josefem Rosenkranzem přihlížela i k tomu, jak jednotliví finalisté jsou schopni obhájit své práce v angličtině.

Pavel Pošusta
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail