Studenti

Článků v rubrice: 315

Světová jaderná univerzita

Ve čtvrtek 4. září byla v Londýně slavnostně založena Světová jaderná universita (World Nuclear University).

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

Zatím jen virtuální, tedy bez budovy a škamen, avšak s malou skupinkou lidí, kteří v Londýně zajišťují její administraci. Zakládajícími organizacemi jsou MAAE a OECD NEA jako představitelé států a vlád, WANO jako zástupce provozovatelů jaderných elektráren a WNA (World Nuclear Association) jako představitel jaderného průmyslu.
Universita si klade za cíl vytvořit a rozvíjet nadnárodní spolupráci mezi vysokým školstvím v oblastech podporujících rozvoj jaderných znalostí a dovedností. Chce vytvořit mezinárodní standardy v akademickém světě jaderné oblasti, které by zajišťovaly srovnatelnou úroveň dosaženého vzdělání na zapojených vysokých školách. Snažení bude zaměřeno také na dosažení vysoké odbornosti a výkonnosti provozovatelů jaderných zařízení, etiku jejich jaderného chování a kulturu provozování jaderných zařízení. Dále bude WNU usilovat o zvýšení porozumění veřejnosti a zvyšováni její znalosti o jaderných oborech.
Národními zástupci za Česko jsou ČVUT a UJV Řež. Zakládajícími členy jsou školy nebo ústavy ze 23 států světa. Podrobnosti se dozvíte na http://www.world-nuclear-university.org .

John
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail