Studenti

Článků v rubrice: 312

Soutěž mladých mozků

V dubnu byly již popáté vyhlášeny výsledky soutěže mladých odborníků. Dvacet tři studentů a inženýrů soutěžilo se svými diplomovými a doktorandskými pracemi o Cenu ČEZ 2002. Nejlepší „diplomka“ popisuje, jak se řídí elektrárny, a nenapsal jí žádný vědátor ani morous, ale sympatický student doktorandského studia na ČVUT Igor Chemišinec.

Fotogalerie (3)
Ilustrační foto

Cílem soutěže je vyhledávání a podpora talentovaných mladých odborníků a zároveň vyhledávání a výběr nových technických i organizačních řešení, která jsou srovnatelná s úrovní v zemích Evropské unie. Podporuje také technická řešení, která nejsou v dosavadní praxi dosud příliš obvyklá. Porota hodnotila novost a originalitu přístupu k řešení, vědecký způsob řešení, formulování problému a metodický postup při zpracování projektu.
Vítězem se nakonec stal Igor Chemišinec s prací nazvanou Příprava provozu a řízení elektrárenských zdrojů. Jako nejlepší doktorandskou práci vybrala porota práci Spolehlivostně orientovaná údržba v elektrotechnice Tomáše Rašky z Technické university Ostrava. Zvláštní cenu obdržel Rostislav Krejcar z ČVUT za práci Krátkodobý trh s elektřinou v Evropě. Autoři vítězných projektů byli odměněni finanční částkou, kterou mohou studenti využít na odborné stáže, konference anebo nákup softwaru.

"Popsal jsem, jak řešit krizi v elektrárně"

S autorem vítězné diplomové práce soutěže Cena ČEZ 2002 jsem se setkala v jedné z pražských kaváren. Na sraz ale nepřišel žádný "šílený" mladý vědec v brýlích. Igor Chemišinec je normální mladý odborník, který mi trpělivě vysvětloval, o čem jeho diplomka vlastně je. V současné době pracuje v ČEZu, kde plánuje nasazení elektráren do provozu a pokračuje dále ve studiu na ČVUT.
"Jedním z impulsů k mojí diplomové práci byl zájem o postupné uvolňování trhu s elektřinou, ke kterému v současnosti dochází. V době, kdy jsem začal psát diplomku, byl elektroenergetický trh těsně před otevřením, a tak jsem začal mapovat a popisovat postavení výrobce elektřiny v nových podmínkách. Zajímalo mě i srovnání dnešní situace s minulostí před jedenácti lety, kdy na trhu s elektřinou působila jediná společnost. Ta měla monopolní postavení a zabývala se nejen výrobou, ale i rozvodem elektrické energie jednotlivým odběratelům. Proto hlavní změnou, kterou teď výrobci procházejí, je jejich přechod od čistě výrobní společnosti na typ firmy, která se svými produkty musí také umět obchodovat," říká Igor Chemišinec.
Ve své diplomové práci se věnoval vytvoření plánu, jak nasazovat do výroby jednotlivé zdroje tak, aby se elektřina vyrobila co nejlevněji a nejšetrněji vzhledem k životnímu prostředí a zároveň ke spotřebitelům skutečně "doputovala" tehdy, když jí potřebují. Igor Chemišinec se ve svém projektu zabývá také konkrétním řízením provozu. "Dispečeři, kteří řídí reálný provoz, musí někdy řešit i náhlé změny. Například výpadek jednoho zdroje elektrické energie. V takové situaci se spouštějí tzv. záložní zdroje, aby byla společnost schopná dodat nasmlouvané množství energie v požadované kvalitě a dostát tak svým závazkům. Například menším výrobcům může v takové situaci trvat delší dobu, než zajistí výkon z jiných zdrojů."

Temelín byl odstaven - jenom jako

V praktické části své práce se Igor Chemišinec zaměřil na elektrárnu Temelín. V době, kdy diplomku psal, byl sice první blok Temelína ve fázi energetického spouštění, ale po uvedení do provozu se stal největším provozovaným blokem u nás.
"Nasimuloval jsem situaci, ke které by došlo při neplánovaném odstavení tohoto bloku. Právě tady jsem názorně demonstroval působení jednotlivých opatření a postupů, které popisuji v teoretické části své diplomové práce. Navrhuji, jak pokrýt takový případný výpadek v co nejkratší době, aby nedošlo k negativním vlivům na elektrizační soustavu České republiky. Popisuji zde, jak by v takové situaci měly postupovat pracovníci v oblasti přípravy provozu, dispečerského řízení, ale například i lidé v obchodním oddělení. Dnes už je ve zkušebním provozu i druhý blok JE Temelín. Myslím, že závěry mé práce by se daly aplikovat nejen v tomto případě, ale jsou použitelné i pro elektrárny ostatních typů," vypráví dnes již student doktorandského studia na ČVUT Igor Chemišinec.

Otevřený trh s elektřinou ano nebo ne?

Podle Igora Chemišince existují na volný trh s elektřinou dva názory. Jeden stojí na straně spotřebitele, pro kterého je důležité, že se na trhu s touto komoditou vytvořila konkurence. Zákazník se tak může rozhodnout od koho si elektrickou energii koupí, za jakých podmínek a co je nejdůležitější - za jakou cenu mu pak bude dodána. "Všechny společnosti se snaží vyrobit co nejvíce elektřiny za nízkou cenu, aby na trhu uspěly. Tím ale může nastat situace, kdy se investuje méně finančních prostředků do oprav nebo další výstavby nových elektráren," říká Igor Chemišinec a dodává: "Například z hlediska řízení byla monopolní situace jednodušší. V současné době by na prvním místě mělo vždy být zajištění spolehlivosti sjednané dodávky elektrické energie, to znamená zda zákazník elektřinu skutečně dostane v potřebném množství a kvalitě, vždyť v dnešní době si už život bez elektrické energie neumíme ani představit."

Tip pro vás

Vyhlášení dalšího ročníku CENA ČEZ 2003 najdete na www.cez.cz, na www.3pol.cz, na požádání zašleme propozice. Informace na tel. č. 271132681.

Tereza Krobová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail