Studenti

Článků v rubrice: 312

Výsledky soutěže Cena ČEZ

Již popáté se utkali nejlepší studenti a inženýři v soutěži diplomových a doktorandských prací Cena ČEZ. V oborech „výrobní zdroje elektrické energie“, „přenos a akumulace elektrické energie“ a „užití elektrické energie“ letos soutěžilo celkem 23 diplomantů a doktorandů, jejichž práce doporučili do soutěže jejich vedoucí nebo domovské katedry technických vysokých škol. Odborná porota složená ze zástupců příslušných kateder a z odborníků ČEZ přihlášené práce hodnotila podle těchto kritérií: novost a originalita přístupu k řešení, vědecký způsob řešení, formulace problému, metodický postup při zpracování a formální úroveň řešení.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Vítězem v soutěži diplomových prací se stal pan Igor Chemišinec z ČVUT s prací „Příprava provozu a řízení elektrárenských zdrojů“, vítězem v kategorii doktorandských prací je letos pan inženýr Ing. Tomáš Raška z Technické university Ostrava s prací „Spolehlivostně orientovaná údržba v elektroenergetice“. Porota udělila i jednu zvláštní cenu panu Rostislavu Krejcarovi z ČVUT za práci „Krátkodobý trh s elektřinou v Evropě“.

„Cílem soutěže je vyhledávání a podpora talentovaných mladých odborníků, případných budoucích zaměstnanců ČEZ, a. s., vyhledávání a výběr nových technických i organizačních řešení, která jsou srovnatelná s úrovní v zemích Evropské Unie, včetně ekologických ukazatelů, a podpora a propagace takových řešení, která v dosavadní technické praxi nejsou dosud obvyklá“, řekla Marie Dufková z oddělení komunikace ČEZ. „Přednost mají řešení zvyšující účinnost užití elektrické energie a řešení, která elektrickou energií nahrazují jiné formy energie“, dodala.

Ceny poskytnuté vítězům jsou peněžní, ale jejich použití je účelově vázané (software, odborné stáže, konference atd.) po dohodě s řešiteli oceněných prací, a to v hodnotách 10 až 40 tisíc korun.

„Domnívám se, že zdrojem úspěšnosti ekonomického rozvoje v zemi jako je ČR, která postrádá velké přírodní zdroje, je vzdělanost lidí a to zejména v přírodovědných a technických oborech,“ řekl doc. Josef Rosenkranz, ředitel projektu ASTRA 2000 Nadace Charty 77, s níž ČEZ na organizaci prvních pěti ročníků soutěže spolupracoval. „ČEZ, a. s., je zatím jedinou firmou v ČR, která velkoryse a dlouhodobě podporuje práci s talentovanou mládeží, vzdělávací aktivity středoškolské, vysokoškolské mládeže i vědeckého dorostu, jejichž cílem je zvýšení zájmu o technické a přírodní vědy,“ dodal.

Slavnostní předání cen vítězům proběhne v rámci konference České energetické asociace na výstavě Ampér v Praze 3. dubna 2003. Další ročník Ceny ČEZ pro rok 2003 bude vyhlášen tamtéž, tentokrát ve spolupráci s Nadací Duhové energie.


Jmenovitý seznam nejlepších soutěžních prací:

DIPLOMOVÉ PRÁCE
Pořadí Soutěžící Název soutěžní práce Získaný počet bodů
1.
Ing. Igor Chemišinec,
FEL ČVUT, Praha Příprava provozu a řízení elektrárenských zdrojů. 380
2.
Ing. Michal Macenauer,
FEI VŠB-TU Ostrava Elektromagnetické přechodné děje v elektroenergetice.
379
3.
Ing. Michal Osladil,
FEI VŠB-TU Ostrava Návrh měřicího systému pro měření přechodných dějů v distribučních a průmyslových sítích. 368
4.
Ing. Rostislav Krejcar,
FEL ČVUT, Praha Krátkodobý trh s elektřinou v Evropě. 363
5.
Ing. Jaroslav Hlavatý,
FEL ČVUT, Praha Tepelná pohoda nebytových prostor. 353
6.
Ing. Vlastimil Kincl,
FEL ČVUT, Praha
Kvalita elektrické energie. 347
7.
Ing. Pavel Vágner,
FEL ČVUT, Praha
Automatizovaný návrh silnoproudého bytového rozvodu. 346
8.
Ing. Pavel Sirový,
FEL ČVUT, Praha
Využití vyhořelého jaderného paliva v energetice. 345
9.
Ing. Vojtěch Bartoš
FEL ČVUT, Praha
Flexibilní model distribuční sítě pro nastavení ochran a automatik. 339
10.
Ing. Pavel Barvíř,
FEL ČVUT, Praha VN impulzní zdroj pro elektrooptickou uzávěrku typu Pockelsova cela. 336


DOKTORANDSKÉ PRÁCE
Pořadí Soutěžící Název soutěžní práce Získaný počet bodů
1.
Ing. Tomáš Raška,Ph.D.,
FEI VŠB – TU Ostrava Spolehlivostně orientovaná údržba v elektroenergetice. 299
2.
Ing. Bohumil Klíma,Ph.D.,
FEKT VUT Brno Vektorově orientované řízení synchronního motoru s permanentními magnety. Eliminace snímačů fázových proudů s využitím modelu stroje a s kompenzací nelinearit střídače. 286
3.
Ing. Petr Toman,Ph.D.,
FEKT VUT Brno Lokalizace místa zemního spojení v sítích vn. 2 73

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail