Studenti

Článků v rubrice: 314

Šance pro studentská videa

Nadace Breakthrough zve prostřednictvím soutěže „Výzva pro mladé“ (Junior Challenge) všechny studenty ve věku 13–18 let k účasti v mezinárodní soutěži videí z oblasti globálních věd a matematiky. V Čechách probíhá podobná soutěž Vím proč! (www.vimproc.cz), všichni její účastníci by tedy mohli zúročit svou práci a poslat svá videa opatřená angličtinou i do soutěže mezinárodní. Junior Challenge probíhá do 10. října 2016.

Fotogalerie (1)
Home page projektu Breakthrough Junior Challenge

Výzva pro mladé (Junior Challenge) je celosvětová studentská soutěž v oblasti globálních věd a matematiky. Byla vytvořena pro podporu kreativního myšlení v oblasti biologických, fyzikálních a matematických věd. „Cena Junior Challenge podporuje novou generaci vědců a lídrů v tom, aby nám všem pomohla vnímat vědecké zákonitosti novým a svěžejším způsobem,“ uvedla spoluzakladatelka nadace Breakthrough Prize Foundation dr. Priscilla Chan. „Už se nemohu dočkat na jejich úžasné práce. Jak jsme zjistili v loňském roce, pohled mladých studentů je jedinečný a jejich inovační myšlení nám ukazuje vědu v našem každodenním životě.“

Vybrané původní studentské filmy o realizaci vědeckých a matematických nápadů v každodenním životě budou oceněny cenami v celkové hodnotě 400 000 USD.

Pravidla soutěže

Žáci a studenti ve věku 13-18 let z celého světa mohou vytvořit původní videonahrávku (o délce do 5 minut), která ilustruje vybranou teorii nebo pojem z oblasti biologických věd, fyziky nebo matematiky. Přihlášky do soutěže se budou hodnotit z hlediska schopnosti předat složité vědecké myšlenky maximálně zajímavým, srozumitelným a nápaditým způsobem. Konečným termínem pro zasílání přihlášek do soutěže je 10. října 2016. Studenti, kteří se chtějí této soutěže zúčastnit, se musejí zaregistrovat na stránkách www.breakthroughjuniorchallenge.org. Kromě vytvoření a nahrání vlastního videa budou mít studenti také příležitost zúčastnit se vzájemného hodnocení videí svých konkurentů.

Ceny

Celkový vítěz získá stipendium ve výši 250 000 USD. Pedagog, který vítězného studenta inspiroval, získá odměnu 50 000 USD. Škola vítězného studenta získá vědeckou laboratoř v hodnotě 100 000 USD. Od letošního roku bude soutěž Breakthrough Junior Challenge navíc obsahovat soutěž „Hlasování o popularitě“ (Popular Vote). Všechny semifinálové videonahrávky budou k náhledu na oficiálním profilu ceny na Facebooku. Video, které získá nejvíce kliknutí „To se mi líbí", bude vyhlášeno vítězem „Hlasování o popularitě“. Vítěz „Hlasování o popularitě“ se automaticky kvalifikuje do finále a může se ucházet o celkové vítězství v soutěži. Vítěz Breakthrough Junior Challenge bude oceněn na slavnostním ceremoniálu předávání cen za průlomové objevy v Silicon Valley. Vítěz a jeho pedagog bude oznámen a vítězný videofilm bude odvysílán na celostátním vysílacím programu.

Loňský ročník

V roce 2015 se do soutěže přihlásilo více než 2 000 účastníků z 86 zemí, včetně Spojených států, Indie, Mexika, Kanady, Spojeného království, Austrálie, Číny, Japonska, Spojených arabských emirátů, Saudské Arábie, Brazílie, Thajska, Turecka, Vietnamu, Norska, Francie, Izraele a Peru.

Autorem loňské vítězné nahrávky byl 18letý Ryan Chester ze střední školy North Royalton ve státě Ohio. Videonahrávka Ryana s názvem „ Několik šílených způsobů na pochopení teorie relativity a co to znamená pro čas“ se týkala teorie relativity Alberta Einsteina. Porotci ocenili jeho vtip, srozumitelnost a kreativitu. Nahrávka získala na celém světě velký ohlas, zaznamenala téměř 4 miliony shlédnutí. Ryan zahájí v září studium na Harvardské univerzitě. „Vítězství v soutěži Breakthrough Junior Challenge změnilo můj život hlavně proto, že se mi otevřely možnosti při nástupu na vysokou školu. Původně jsem měl jít na státní školu v Ohiu. To byla nejdostupnější možnost. Poté, co jsem vyhrál výzvu, byla dostupná kterákoliv škola. Teď nastupuji na Harvard, o kterém jsem dříve ani nesnil,“ uvedl Chester. „Má rada pro letošní účastníky je, aby se důkladně věnovali výzkumu a pochopili danou tematiku lépe, než si myslí, že je nutné. A přidejte jakýkoliv druh humoru."

Sponzoři

Breakthrough Junior Challenge financuje Mark Zuckerberg a Priscilla Chan spolu s Yurim a Julií Milnerovými prostřednictvím nadace Breakthrough Prize Foundation, a to na základě grantu z fondu Marka Zuckerberga v komunitní nadaci Silicon Valley a grantu od nadace Milner Global Foundation.

V roce 2012 založili Sergej Brin a Anne Wojcicki, Yuri a Julia Milnerovi spolu s Markem Zuckerbergem a Priscillou Chan cenu Breakthrough Prize jako výroční ocenění za významné výsledky v oblasti přírodních věd, fyziky a matematiky. Cena je oslavou pro vědce a jejím cílem je podpora zájmu o povolání ve vědecké sféře. Laureáti každé ceny jsou voleni výběrovou komisí, která sestává z vítězů předcházejících ročníků. V listopadu 2014 oznámili dva ze zakládajících členů Yuri Milner a Mark Zuckerberg vznik nové výzvy s názvem Cena nové horizonty v matematice (New Horizons in Mathematics Prize) pro mladé a také zkušené matematiky, která bude vyhlašována spolu s Cenou nové horizonty ve fyzice (New Horizons in Physics Prize). Více informací o cenách Breakthrough Prize naleznete na webových stránkách: www.breakthroughprize.org.

Partnerem Breakthrough Junior Challenge je také společnost National Geographic, která pomáhá oslovit nadšence v oblasti vědy a matematiky, učitele a studenty na celém světě. Kanál National Geographic Channels US je společným podnikem společnosti National Geographic a sítě Fox Cable Networks. Kanál podporuje závazek společnosti National Geographic v oblasti objevů, ochrany a vzdělávání pomocí inteligentních a inovačních programů a výsledků, které přímo souvisejí s jeho posláním.

Řekli o soutěži

„Breakthrough Junior Challenge je jiná než ostatní studentské soutěže a úžasně pozitivní reakce to dokázaly už v jejím prvním roce existence,“ uvedla porotkyně soutěže Breakthrough Junior Challenge a autorka a učitelka Lucy Hawking. „Více než 2 000 studentů zaslalo skutečně jedinečná a promyšlená videa a už se nemohu dočkat, s čím přijde další ročník. Je úžasné vidět, jak pokračuje loňský vítěz Ryan Chester, a těším se na tvorbu účastníků tohoto ročníku. Je pro mne ctí, že mohu být i letos v porotě.“

„Když studenti dostanou výzvu, aby vytvořili video, které vysvětluje důležité matematické a vědecké koncepce poutavým a zajímavým způsobem veřejnosti, věda se všeobecně stane dostupnější každému. Společně tak odstraníme mýty o tom, kdo může a kdo by měl dělat vědu,“ poznamenala Dr. Mae Jemisonová, odbornice na vědeckou gramotnost, bývalá astronautka a ředitelka nezávislé globální iniciativy 100 Year Starship, která usiluje o to, aby lidé byli za následujících 100 let schopni cestovat za hranice naší sluneční soustavy k další hvězdě. „Pro mne je obzvlášť vzrušující být v porotě Breakthrough Junior Challenge, protože dostupnost, začlenění a odstranění mýtů okolo vědy je klíčovým předpokladem pro můj celoživotní závazek zlepšovat vzdělávání a gramotnost v oblasti vědy.“

Další informace

Více informací včetně pravidel soutěže, podrobností k zasílaným videím a často kladené otázky naleznete na webových stránkách: www.breakthroughjuniorchallenge.org.

Plné znění tiskové zprávy i s přílohami je k dispozici na http://protext.cz/zprava.php?id=25601

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail