Studenti

Článků v rubrice: 314

Dobrodružství na jarním soustředění FYKOS

Na letošní jarní soustředění FYKOSu, které se konalo 4. - 12. května v Domašově nad Bystřicí, dorazilo 29 účastníků z celého Česka i Slovenska. Když se však dostali na místo konání, zjistili, že jsou vlastně v Americe na začátku 20. století. Po příjezdu bylo provedeno potřebné odbavení, kontrola víza a vstupní pohovor na Americké půdě. Po přijetí do Států začalo prověřování potenciálních nových členů předních mafiánských rodin.

Fotogalerie (6)
První večer se imigranti seznámili se členy mafiánských rodů, a hlavně mezi sebou navzájem. (Zdroj FYKOS)

Začínající mafiáni byli také vystaveni časovému posunu, v Americe je přece o 6 hodin méně než v Česku. Celý denní režim byl tedy posunut o 6 hodin, budíček byl ve 13:00 a oběd se servíroval až po šesté hodině večer.

Příprava Mafiánů

Účastníci byli podrobeni přísné přípravě z matematiky a fyziky, letos naprosto novým systémem. První 3 dny soustředění probíhaly krátké matematické přednášky. V jednom přednáškovém bloku byly bezprostředně po soběvždy tři půlhodinové přednášky. Současně probíhalo dokonce 5 paralelních bloků přednášek a některé se opakovaly, takže se nemohlo stát, že by někdo něco minul. Mafiáni musejí být dobře připraveni čelit například funkcím, derivacím,integrálům a komplexním číslům. Po zbytek akce následovaly klasické 1,5 hodinové přednášky z matematiky, fyziky a informatiky.

Mafiánské podsvětí

V průběhu akce účastníci pronikali stále více do tajů podlých praktik italské mafie, která se přestěhovala za Atlantik. Nejprve byli uvedeni do podsvětí a účastnili se schůzí řešících problémy s prohibicí. Následně si adepty rozdělily 4 významné rodiny, Pescilenza, Cartesia, Mortiolli a Guerrero, pro něž začali nováčci pracovat a snažili se získat důvěru mafiánských bossů.

Práce v zahraničí

Účastníci dostali za úkol nenápadně cestovat mezi Peru, Kolumbií, Mexikem a USA tak, aby si jich nevšimla pohraniční stráž. Toto se všem rodinám podařilo a následoval společenský večer pořádaný rodinou Mortiolli. Večer měl být také oslavou plánované svatby dcery bosse Vaška Mortiolli. Ne všechno však dopadlo podle plánu a večer zkomplikovaly nevraživé vztahy mafiánských rodin. Vyšlo totiž najevo, že si vzájemně sabotovaly svůj byznys a tak účastníci soustředění museli vypátrat konkrétní viníky.

Problémy se naštěstí vyřešily a mafiáni se rozhodli objevovat krásy země, do níž nedávno připluli. Kvůli komplikacím na cestě se však krátký výlet protáhl až do tmy. Po těchto nepříjemných událostech rodiny rozpoutaly vzájemný boj o moc a započalo velkolepé Fyziklání. Řešením matematických a fyzikálních úloh mohli mafiáni poškodit ostatní rodiny, ztížit jim řešení příkladů a zvýšit své šance na výhru. Nakonec však došlo k usmíření na společném plese.

Po protančené noci šok

Letos se totiž nekonala tradiční FYKOSí konference experimentů, ale zkouška fyzikálních dovedností byla posunuta o laťku výše. Mafiáni měli postavit stabilní most přes nedalekou řeku. Tohoto úkolu se všichni zhostili s velikým umem a nakonec všechny mosty přečkaly zatěžkávací zkoušky. Teď už je cesta do Mexika mnohem jednodušší.

Přísaha kmotrům

Nakonec se velcí vládci podsvětí rozhodli, že nové členy do svých rodin přijmou. Vypsali tedy poslední zkoušku, při níž se všichni předháněli v nabytých dovednostech a v sebeobětování. Po dokončení všech úkolů se konalo ceremoniální přijetí nových mafiánů, kteří zajisté budou ctít tradice a hodnoty svých rodin, na což při závěrečné hostině všichni přítomní přísahali.

Děkujeme všem ostříleným mafiánům za jejich skvělé vedení, které nás dostalo až tam, kde jsme nyní.

Lubor Čech, Gymnázium Brno, tř. Kpt. Jaroše

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail