Studenti

Článků v rubrice: 314

Ohlédnutí za Fyzikláním 2021

Navzdory turbulentní době se i letos uskutečnilo Fyziklání - již 15. ročník. Jde o mezinárodní fyzikální soutěž organizuje skupina vysokoškolských studentů FYKOS, kterou zastřešuje Matematicko fyzikální fakulta Univerzity Karlovy. 

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

V pátek 12. února se do boje zapojilo téměř 2000 účastníků tvořících 422 soutěžních týmů. Žáci a studenti, pro které je tato soutěž určena, si změřili síly v řešení širokého spektra fyzikálních úloh. Mohli se setkat s příklady různé náročnosti z mnoha oblastí fyziky, jako například astrofyziky, optiky, elektromagnetismu či mechaniky. Celá soutěž probíhala kvůli pandemii COVID-19 online, ale ani to neubralo soutěžícím jejich nadšení. V mezinárodní konkurenci více než třiceti států světa vynikly i týmy z Česka a Slovenska. Výsledky sevyhodnocovaly zvlášť pro kategorie starších (kat. A), středních (kat. B) a mladších studentů (kat. C). 

Výsledky

Z domácích mezi staršími nejlépe obstáli studenti z Gymnázia Jana Keplera v Praze (3. místo) a Gymnázia J. G. Tajovského v Banské Bystrici (8. místo). Celkové prvenství patřilo studentům z Vietnamu. 

V kategorii B se na čelo protlačily týmy z Gymnázia Poštová v Košicích (4. místo) a Gymnázia Špitálská v Praze (5. místo). Společnost na předních příčkách jim dělali zahraniční kolegové z Indie a USA.

Z řad nejmladších studentů si nejlépe vedli studenti z Gymnázia Grösslingova v Bratislavě (na 5. místě) a Gymnázia Christiana Keplera v Praze (na 9. místě). Celkově si počínali nejlépe zahraniční kolegové z Rumunska a Indie.

Fyziklání 2021 nebylo jen o soutěžení

Účastníky čekal doprovodný program prostřednictvím live-streamů na našem YouTube kanálu fykosak (https://www.youtube.com/user/fykosak); zde si můžete pustit záznam celé akce včetně samotné soutěže. Už v pátek večer se mohli účastníci zapojit do panelové diskuse s organizátory FYKOSu o možnostech individuálního rozvoje ve fyzice a přírodních vědách již při studiu na střední škole. V sobotu byl na programu nejprve rozbor řešení soutěžních úloh. Pak mohli studenti nasát nové vědomosti na přednáškách, například o akademickém softwaru Wolfram Mathematica. Víkend ve znamení fyziky doplnily i populárně-vědecké přednášky pedagogů z Matfyzu na témata Rozvoj výzkumu radioaktivity od objevu až po současnost a Magnetooptické jevy v praktických aplikacích.

Máme velkou radost, že se nám i navzdory komplikované situaci v celém světě podařilo Fyziklání úspěšně uskutečnit. Srdečně gratulujeme výhercům a zároveň děkujeme všem týmům za rekordní zájem. Věříme, že se všem samotná soutěž i doprovodný program líbily i v této netradiční online podobě. Doufáme, že za rok se setkáme ve stejně hojném počtu, a doufáme, že osobně - že nám Praha opět otevře své brány.

V dnešní nejisté době Vás chceme ujistit, že FYKOS je tu stále pro Vás s pestrou nabídkou akcí, o kterých se dočtete na naší webové stránce nebo Facebooku FYKOS

 Těšíme se na Vás! 

Tým FYKOS

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail