Studenti

Článků v rubrice: 314

Výsledky Fyziklání Online 2021

5. listopadu jsme čtenáře vyzývali, aby se přihlásili na soutěž, dnes přinášíme výsledky. Fyziklání Online patří k největším online pořádaným fyzikálním soutěžím na světě. Účelem soutěže je mimo jiné rozvoj znalostí v různých oblastech fyziky a matematiky, týmová spolupráce a popularizace vědy převážně mezi žáky středních škol. Každoročně ji pořádají vysokoškolští studenti z FYKOSu (Fyzikální korespondenční seminář), který zastřešuje Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Letos se uskutečnil již 11. ročník, a to ve středu 24. listopadu 2021 od 17 do 20 hodin. Zúčastnit se mohla družstva složená až z pěti středoškoláků, která soutěžila ve třech kategoriích rozdělených podle ročníků studia členů týmu. Kromě těchto základních kategorií má Fyziklání Online ještě speciální kategorii Open, do které se mohl přihlásit úplně kdokoliv. Popularita soutěže každým rokem vzrůstá a letos se zúčastnilo 3006 soutěžících v 715 týmech ze 47 zemí napříč pěti kontinenty.

Samotná soutěž se skládala ze dvou částí. Na počátku hlavní části dostali soutěžící sedm úloh, které měli k dispozici v českém a anglickém jazyce, a vždy, když odevzdali správný výsledek nějaké z nich, získali zadání nového, náročnějšího příkladu. Hodinu po zahájení se zpřístupnila Hurry-up! část, která obsahovala tři linie tematicky propojených úloh. Tyto úlohy byly o trochu jednodušší. První půlhodinu mohli soutěžící dostat bonusové body za každé zkompletované patro, tedy za vyřešení úloh se stejným číslem ze všech tří linií Hurry-upu.  V celé soutěži se hodnotila nejen samotná správnost výsledku, ale také záleželo na počtu pokusů, které účastníci potřebovali na správnou odpověď, protože s každým chybným pokusem počet bodů získaných z úlohy klesal.

Mnoho týmů podalo v soutěži skvělé výkony, proto si ty nejúspěšnější zasluhují velké uznání. V kategorii A zvítězil tým Professional Dumbasses ze Singapuru se ziskem 201 bodů, v kategorii B tým Relativistic Squad z Vietnamu s 221 body, v kategorii C tým Rick Astley z Indie se 137 body a v kategorii Open mezinárodní tým Metaphysical Brawlers se ziskem 285 bodů. Nejlepšími českými a slovenskými družstvy byly tým e=pi=sqrt(g)=3 v kategorii A se ziskem 192 bodů, tým Archimedova Vaňa v kategorii B se 157 body, tým Viklání v kategorii C se 110 body a tým ZAMO v kategorii Open se 159 body.

Nejlepší týmy získaly hodnotné ceny jako například trička, mikiny, knížky nebo licence na programy Graphmatica, OrgPad a Wolfram Mathematica. Věříme, že všichni soutěžící si odnesli nové pozitivní zážitky a zkušenosti, které mohou uplatnit v příštím ročníku nebo třeba již 11. února 2022 na soutěži Fyziklání v Praze.

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail