Studenti

Článků v rubrice: 315

Pojeďte experimentovat do CERN!

Navrhněte a realizujte svůj vlastní částicový experiment přímo v CERNu - Centru evropského jaderného výzkumu!  Možnost uskutečnit svůj projekt v největším výzkumném centru částicové fyziky na světě se nabízí středoškolákům z celého světa v rámci soutěže Beamline for School (BL4S). Týmy s minimálně pěti členy (maximálně devíti) a dvěma vedoucími musí do 15. dubna 2022 podat návrh svého experimentu, který chtějí umístit do cesty svazku protonů o energii 26 GeV. Kromě pobytu v CERNu mohou získat také detektor částic pro školu či jeden z pěti teleskopů.

Fotogalerie (1)
Logo soutěže

Dva vybrané týmy budou moci realizovat navržený experiment přímo v prostorách CERNu ve švýcarské Ženevě. Ještě před příjezdem budou moci ve spolupráci s vědci s CERNu svůj projekt rozpracovat, aby jej následně během zhruba dvoutýdenního pobytu mohli provést. Dalších 30 vybraných týmů pak dostane pro svou školu detektor částic a pamětní trička. Stejnou cenu získá také tým, který bude mít nejlepší minutovou videopřihlášku.

Nejprve video s přihláškou

Týmy mohou v přihlášce kromě svého experimentu navrhnout ještě vzdělávací či popularizační projekt, kterým přiblíží svět částicové fyziky dalším lidem. Pět nejlepších návrhů bude odměněno teleskopem Bresser Messier 90/900, který do soutěže darovala iniciativa Stars Shine For Everyone.

Soutěž BL4S se letos koná už po osmé

Dosud se do ní zapojilo více než deset tisíc studentů, kteří se zajímají o částicovou fyziku, inženýrství a moderní technologie. V předchozích ročnících zkoumaly vítězné týmy například strukturu pyramid, hledaly nové částice nebo postavily vlastní detektor. Vloni mezi 339 týmy z 57 zemí soutěžil jeden český tým, ale například 36 týmů z Egypta nebo 64 z Turecka.

Registrujte se ihned

Další informace a registrační formulář najdete na webu. Pak projděte instrukce a vymyslete vlastní experiment. Nastudujte návod, jak svůj projekt přihlásit, a chcete-li soutěžit o teleskop, natočte video. Více informací případně konzultaci návrhu lze domluvit s kontaktní osobou. Pro ČR je kontaktní osobou Ing. Miroslav Myška, PhD., odborný asistent na FJFI ČVUT v Praze, kde se zabývá výzkumem v oblasti fyziky elementárních částic.

Dejte se do toho a reprezentujte Česko! Navštívit laboratoře v CERN je lákavé, ale představte si ten adrenalin, udělat svůj vlastní pokus na protonovém svazku!

Jan Kadeřábek

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail