Studenti

Článků v rubrice: 314

Pojeďte experimentovat do CERN!

Navrhněte a realizujte svůj vlastní částicový experiment přímo v CERNu - Centru evropského jaderného výzkumu!  Možnost uskutečnit svůj projekt v největším výzkumném centru částicové fyziky na světě se nabízí středoškolákům z celého světa v rámci soutěže Beamline for School (BL4S). Týmy s minimálně pěti členy (maximálně devíti) a dvěma vedoucími musí do 15. dubna 2022 podat návrh svého experimentu, který chtějí umístit do cesty svazku protonů o energii 26 GeV. Kromě pobytu v CERNu mohou získat také detektor částic pro školu či jeden z pěti teleskopů.

Fotogalerie (1)
Logo soutěže

Dva vybrané týmy budou moci realizovat navržený experiment přímo v prostorách CERNu ve švýcarské Ženevě. Ještě před příjezdem budou moci ve spolupráci s vědci s CERNu svůj projekt rozpracovat, aby jej následně během zhruba dvoutýdenního pobytu mohli provést. Dalších 30 vybraných týmů pak dostane pro svou školu detektor částic a pamětní trička. Stejnou cenu získá také tým, který bude mít nejlepší minutovou videopřihlášku.

Nejprve video s přihláškou

Týmy mohou v přihlášce kromě svého experimentu navrhnout ještě vzdělávací či popularizační projekt, kterým přiblíží svět částicové fyziky dalším lidem. Pět nejlepších návrhů bude odměněno teleskopem Bresser Messier 90/900, který do soutěže darovala iniciativa Stars Shine For Everyone.

Soutěž BL4S se letos koná už po osmé

Dosud se do ní zapojilo více než deset tisíc studentů, kteří se zajímají o částicovou fyziku, inženýrství a moderní technologie. V předchozích ročnících zkoumaly vítězné týmy například strukturu pyramid, hledaly nové částice nebo postavily vlastní detektor. Vloni mezi 339 týmy z 57 zemí soutěžil jeden český tým, ale například 36 týmů z Egypta nebo 64 z Turecka.

Registrujte se ihned

Další informace a registrační formulář najdete na webu. Pak projděte instrukce a vymyslete vlastní experiment. Nastudujte návod, jak svůj projekt přihlásit, a chcete-li soutěžit o teleskop, natočte video. Více informací případně konzultaci návrhu lze domluvit s kontaktní osobou. Pro ČR je kontaktní osobou Ing. Miroslav Myška, PhD., odborný asistent na FJFI ČVUT v Praze, kde se zabývá výzkumem v oblasti fyziky elementárních částic.

Dejte se do toho a reprezentujte Česko! Navštívit laboratoře v CERN je lákavé, ale představte si ten adrenalin, udělat svůj vlastní pokus na protonovém svazku!

Jan Kadeřábek

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail