Studenti

Článků v rubrice: 314

Na jihu Čech vznikají obory pro jadernou energetiku

Dva studijní obory zaměřené na energetiku vznikají v jižních Čechách. Připravuje je Skupina ČEZ ve spolupráci s Jihočeským krajem a středními školami. Obor Svářeč a potrubář v jaderné energetice plánuje Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Hněvkovice otevřít od příštího školního roku. Obor Elektroenergetika a elektrické stroje funguje už od loňského září na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické Dukelská v Českých Budějovicích. Svými kroky chce ČEZ zajistit dostatek kvalifikovaného personálu i pro další desítky let. Temelín totiž prochází generační obměnou, navíc se připravuje na nové projekty.

Fotogalerie (2)
Studentům se na jaderce věnují týmy ČEZ i dodavatelů (zdroj ČEZ)

„Temelín chceme provozovat ještě minimálně čtyřicet let, vedle toho jsou tady rozvojové projekty, jako například malé modulární reaktory. A to jsou věci, pro které potřebujeme kvalifikované lidi. Jestli dosud stačila spolupráce se středními a vysokými školami, tak teď potřebujeme jít ještě dál, do konkrétně cíleně zaměřených oborů,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Elektroenergetika a elektrické stroje

Jen do prvního ročníku nového oboru Elektroenergetika a elektrické stroje přijala českobudějovická průmyslovka 24 z 50 uchazečů. Šest jejich starších spolužáků z oboru Elektrotechnika strávilo v těchto dnech odbornou stáž v Jaderné elektrárně Temelín. „Jde o pilotní projekt určený především pro obor Elektroenergetika a elektrické stroje. Program a zaměření stáže jsme se rozhodli odzkoušet se studenty druhého ročníku oboru Elektrotechnika. Od příštího roku už by měl být v osnovách druhého ročníku oboru Elektroenergetika a elektrické stroje, pro který je přímo určen,“ vysvětlil Jaroslav Koreš, ředitel školy.

Stáž pro středoškoláky

Dvoutýdenní odborný program, který ČEZ pro studenty připravil, je srovnatelný s Letní univerzitou pro vysokoškoláky. Délkou a rozsahem šlo vůbec o první stáž tohoto typu pro středoškoláky. Jsme přesvědčeni, že úzké propojení školství a průmyslu je výhodné pro obě strany. Elektrárna získá kvalifikovaný personál a studenti uplatnění v oboru, který má perspektivu,“ konstatovat Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Během dvou týdnů studenti absolvovali více než dvacítku odborných přednášek, navštívili různé časti elektrárny a viděli několik praktických ukázek, například využití 3D tisku nebo virtuální reality v prostředí jaderné elektrárny. „Podívali jsme do strojovny, do chladicí věže, na dieselgenerátory nebo do rozvodny. Takováto forma praxe je dobrá, hodně nás to motivuje, navíc se nám otevírají nové možnosti. Určitě bych tady chtěl v budoucnu pracovat,“ popsal pocity Adam Vácha, student druhého ročníku.

Podobný názor měl i jeho sedmnáctiletý spolužák Jakub Čermák. „Informací bylo velké množství, byly ale zajímavé a pochopitelné. Můžeme si to tady „osahat“ a dostat se k věcem, které žádná škola nabídnout nemůže. O práci v Temelíně uvažuji, mám vytipováno hned několik možností, tak uvidíme.“

Tradiční nabídka - Jaderná maturita a Jaderná univerzita

Na duben, květen a červen připravil ČEZ pro partnerské střední školy tradiční Jadernou maturitu. V létě pak vysokoškoláky čeká dvoutýdenní Letní univerzita. Celou nabídku stáží a exkurzí najdou zájemci na internetových stránkách www.kdejinde.cz

Na jihu Čech má ČEZ 14 partnerských středních škol a velmi těsně spolupracuje s 15 fakultami technických vysokých škol v rámci celé ČR. Vysokoškoláci tvoří více než polovinu z celkového počtu zaměstnanců. Jaderná elektrárna Temelín zaměstnává 1 374 lidí. Dlouhodobě přitom roste počet žen. Aktuálně jich v Temelíně pracuje již 169.

Jaderky jsou zdroji největšího množství čisté elektřiny

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie. Ročně se díky našim jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvacet miliónů tun CO2.

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail