Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Pasivní domy jsou více než nízkoenergetické

Uprostřed pražského sídliště ve vnitrobloku stojí pasivní rodinný dům, jehož zelená střecha čistí odpadní vodu. Kořenová čistička na střeše domu dokáže ušetřit až polovinu nákladů za vodu. Další pasivní domy mají v Praze dokonce své sídliště. Unikátní projekt pasivních domů roste v pražských Malešicích. Oba stavební projekty soutěží o ekologické ocenění E.ON Energy Globe.

Fotogalerie (4)
Pasivní dům v letňanském vnitrobloku, autoři návrhu: Ing. Michal Šperling a MgA. Václav Odvárka (zdroj: soutěž E.On Energy Globe)

V husté zástavbě pražských činžáků byste rodinný domek se zahrádkou asi nečekali. Přesto v jednom z letňanských vnitrobloků jeden takový stojí. Zelenou zahrádku má místo střechy. Střecha pasivního domu plní hned několik funkcí. „Díky bakteriím v substrátu nám střecha pomáhá čistit odpadní vodu, která se pak vrací do domácnosti pro potřeby splachování a zalévání. Kořenová čistička nám tak ročně ušetří až 50 % vody,“ tvrdí majitel domu, Michal Šperling. Střešní porost navíc tepelně stabilizuje prostředí vnitrobloku a chrání střechu domu před UV zářením.

Dřevem obložený pasivní dům je unikátní také systémem vytápění, který kombinuje zemní výměník, fotovoltaiku a akumulaci energie. „Díky zemnímu výměníku se k nám v zimě dostává teplý a v létě naopak chladnější vzduch,“ potvrzuje Šperling. „Teplý vzduch vstupující do domu pak využíváme třeba k sušení prádla.“ Zemní výměník spolu s fotovoltaikou šetří energii na vytápění. Energeticky dosahuje stavba třídy A, do níž jsou řazeny domy s vůbec nejnižší náročností.

První velký developerský projekt s pasivními domy v Česku

Soubor bytových domů s názvem Ecocity Malešice je první velkou výstavbou domů v pasivním standardu v České republice. Ecocity Malešice přináší řadu energeticky úsporných opatření, jako jsou vápenopískovcové nosné zdi, silné izolace a dřevěná okna s trojskly. Nejsložitější a v důsledku zdraví nejprospěšnější je však automatický systém řízeného větrání s rekuperací tepla. Ten obyvatelům zajišťuje příjemný čerstvý vzduch, který změní pocit z života v interiéru. Promyšlené je také okolí domů. Vsakování dešťové vody na pozemku je zajištěno pomocí vsakovacích košů. Architekti dbali na zachování přírodního rázu krajiny a žádají i o povolení na vytvoření celé komunitní zahrady.

Pasivní domy

Musejí splňovat ještě přísnější kritéria než nízkoenergetické domy. Dokážou oproti běžným novostavbám snížit náklady na vytápění o 85 % – třeba využitím tepla, které domácnost přirozeně vydává – a zachovat přitom čerstvý a bezprašný vzduch.

  • Pasivní dům nesmí za vytápění ročně spotřebovat více než 15 kWh/m2 (oproti 50 kWh/m2 u nízkoenergetických domů). Běžná novostavba přitom protopí až 90 kWh/m2 za rok.
  • Obytné místnosti pasivních domů s velkými prosklenými okny jsou orientovány na jih a dovolují tak vyhřívat pokoje slunečním zářením i v zimních měsících.
  • Kromě dokonalého zateplení zdí a oken pasivní domy disponují automatickým systémem řízeného větrání s rekuperací tepla, které se v interiéru tvoří pouhým užíváním bytu.
  • Systém rekuperace tepla využívá pro vytápění tepelnou energii, která se v obytných místnostech přirozeně hromadí, třeba díky slunci, vaření či domácím spotřebičům. Systém rekuperace nasává teplý vydýchaný vzduch a ve výměníku teplo předává čerstvému vzduchu. Ten se skrze prachové a případně pylové filtry pouští zpět do místností.
  • Spolu s rekuperací tedy mluvíme také o automaticky řízeném větrání. Celý systém zaručuje nepřetržitý přísun čerstvého vzduchu, a to bez nepříjemného průvanu. Pomalá výměna vzduchu v interiéru zachovává nízkou hladinu oxidu uhličitého (CO2) a optimální vlhkost.

Proč si pořídit pasivní bydlení

  • Maximální úspora za vytápění. Pasivní domy zabraňují tepelným ztrátám a pro zachování teploty v interiéru využívají všechny druhy tepla, které v domácnosti přirozeně vzniká – jako teplo z domácích spotřebičů, z vaření, z lidského těla nebo slunečního záření.
  • V zimě teplo, v létě chlad. Výkyvy teplot neprospívají našemu pohodlí, ani imunitě. Pasivní byt nepustí letní vedro dovnitř, v horku udrží vnitřní teplotu pod 27 °C. V zimě vás zase netrápí vysušeným horkým vzduchem z radiátorů ani chladem. I kdybyste v zimě netopili, teplota neklesne pod 18 °C.
  • Zanedbatelné teplotní rozdíly mezi podlahou a stropy. Teplovzdušné vytápění zabraňuje nepříjemnému pocitu studených nohou. Příjemně teplou zem ocení samozřejmě i děti.
  • Zdravé vnitřní klima. Automaticky řízené větrání zajistí přísun čerstvého vzduchu i v noci, a to bez otevírání oken. Díky tomu si dopřejete kvalitní spánek a přes den vás nebude trápit ospalost, únava ani bolesti hlavy.
  • Ideální vlhkost. Systém větrání zabraňuje vzniku a šíření nezdravých plísní.
  • Bezprašné prostředí. Prachové a pylové filtry zajišťují, že se dovnitř nedostane prach a dráždivé pyly.
  • Stále čistý vzduch. Větrací systém odvádí z místností vydýchaný vzduch a další zplodiny, vznikající např. při vaření, a neustále zajišťuje dostatečný přísun kyslíku
  • Snížení hlukové zátěže. Perfektní izolace nepropustí rušivé zvuky z okolí.
  • Investice do budoucnosti. V pasivním domě si zajistíte stejnou kvalitu života až do pokročilého věku. Energetická nezávislost bude vzhledem k vzrůstajícím cenám energií stále potřebnější.
  • Ekologické bydlení. Pokud snížíte výdaje za energie, snížíte množství škodlivých látek vypouštěných do ovzduší a uděláte něco pro životní prostředí. Pasivní domy často čerpají energii ze solárních panelů, dbají také na přirozený koloběh vody v okolí.

Vítězný projekt vybírá veřejnost

Oba projekty zmíněné v úvodu jsou nominované v nejmladší kategorii soutěže E.ON Energy Globe a soutěží o sympatie diváků. O vítězném projektu v kategorii Stavba rozhodnou lidé v online hlasování na stránkách www.energyglobe.cz do 30. září.

Martin Bořil

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail