Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Tříkolka s elektromotorem

Jaroslav Frais z Olomouce se odjakživa zajímal o motorky. Zaujal ho tříkolový skútr značky Piaggio, který byl však na jeho vkus příliš slabý. „Chtěl jsem velkou tříkolku s velkými koly a několik let jsem čekal na to, až ji výrobci uvedou na trh. Dlouho se ale nic nestalo, tak jsem se rozhodl svou vysněnou tříkolku vyrobit sám,“ popisuje kutil. Od toho okamžiku uběhlo 10 let a stabilní tříkolka je na světě.

Fotogalerie (5)
Jaroslav Frais se svou elektrickou tříkolkou (foto Martin Bořil)

Nejzajímavější částí tříkolky je inovativní elektromotor, který Jaroslav Frais sestavil sám. Celý pochází z plně recyklovatelných materiálů, je malý a lehký, ale přesto velmi výkonný. S výkonem 10 až 30 kW momentálně ujede 50 km. „Mám v plánu sestrojit ještě větší a výkonnější baterii, která by umožňovala dojezd 150–250 km v závislosti na stylu jízdy. Vše je ale otázka financí, momentálně sháním investora, a pokud seženu kapitál, nový motor by mohl být připraven k prodeji koncem příštího roku,“prozrazuje své plány Frais.

Jízda na tříkolce je velmi pohodlná a stabilní, vozidlo bez problému zvládne pohyb v nezpevněném terénu. Navíc je tříkolka lehká a v zatáčkách se dokáže naklánět podobně jako motorka. Tento ekologický dopravní prostředek je cenově srovnatelný s jinými tříkolkami, navíc je kompaktní, výkonný a méně energeticky náročný.

Olomoucký kutil Jaroslav Frais tak dlouho čekal na uvedení vysněné tříkolky na trh, až si ji vyrobil sám. Povedla se mu natolik, že s ní bude zlaté české ručičky reprezentovat v kategorii Kutil v ekologické soutěži E.ON Energy Globe. Jeho elektrická tříkolka je nazvaná Tilting Vehicle. „O vítězném projektu v kategorii Kutil rozhodnou lidé v online hlasování. Hlasující mohou vyhrát vůz ŠKODA KODIAQ na čtyři měsíce zdarma a další skvělé ceny,“ říká Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže. Hlasovat pro jeden z projektů mohou lidé na stránkáchwww.energyglobe.cz do 30. září 2018.

Martin Bořil

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail