Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Jak se dělají barvy a tvary ohňostroje

Dnes máme Silvestra, poslední den v roce, a už si ho ani neumíme představit bez půlnočního ohňostroje, barevných jisker, raket a hlučných výbuchů. V první řadě prosíme všechny čtenáře, aby nic z toho nepřipravovali doma, ale koupili ve specializovaném obchodě, nebo ještě lépe vydali se navštívit profesionálně připravenou ohnivou show - dnes jsou ve všech větších městech. A také, prosím, nezapomeňte dobře ošetřit vaše domácí zvířátko, aby se zbytečně hlukem nepoplašilo. Podívejme se krátce na to, jak se dělají barvy ohňostrojů. Ať už jsou to červené, bílé a modré fontány nebo výbuchy fialových jisker, každý ohňostroj je vybaven právě správnou kombinací chemikálií pro vytvoření těchto barevných světel.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek Creative Commons

Uvnitř každého ohňostroje je něco, co se nazývá anténa - trubice, která obsahuje střelný prach a desítky malých modulů nazývaných „hvězdy“, které mají průměr cca 2,5 až 4 cm. Tyto hvězdy obsahují palivo, oxidační činidlo, pojivo a zdroj barvy ohňostroje: kovové soli nebo oxidy kovů. Pojistka s časovým zpožděním zapaluje střelný prach a spouští anténu poté, co je ohňostroj ve vzduchu, což způsobuje, že se hvězdy rozptýlí a explodují daleko nad zemí, za světelných a barevných efektů.

Pyrotechnika je věda

Jakmile se paliva a oxidační činidla hvězd zažehnou, vytvářejí velmi rychle intenzivní teplo, čímž aktivují barviva obsahující kovy. Atomy kovových sloučenin při vysoké teplotě absorbují energii a jejich elektrony se přeskupují z nejnižšího energetického stavu do stavu vyššího, „excitovaného“. Až elektrony přeskočí zpět do svého obvyklého, nejnižšího energetického stavu, vyzáří se energie předtím získaná zahřátím jako světlo. U každého chemického prvku je rozdíl mezi energií základního a excitovaného stavu jiný, a tento rozdíl energií určuje vlnovou délku, tedy barvu vyzařovaného světla.

Žlutá, modrá, červená, fialová

Když se například rozpálí sodná sůl, absorbují elektrony v atomech sodíku energii a excitují se na vyšší energetické hladiny. Při sestupu elektronu z vyšší hladiny do základní se uvolňuje zpátky energie, u sodíku přibližně 200 kilojoulů na mol (měrná jednotka chemických látek), což odpovídá žlutému světlu. Modrou barvu poskytne chlorid měďnatý. Červená pochází ze solí stroncia a solí lithia; nejjasnější červená je dílem uhličitanu strontnatého. Sekundární barvy se vytvářejí kombinací složek svých primárních barevných příbuzných. Směs měděných sloučenin produkujících modré látky a sloučenin stroncia produkujících červenou barvu má za následek purpurové světlo. Soli barya září zeleně; vápníku oranžově. Sloučeniny zlata a stříbra hoří déle, proto se používají k vytváření efektů, jako jsou padající slzy. Praskavé efekty způsobuje chloristan hořečnatý.

Jak se tvoří tvary

Různé tvary ohňostrojových výbuchů - od smajlíků až po vlajky či planety - závisejí na vzoru (tvaru) pelet v modulech. Vzorové pláště pelet byly poprvé použity na počátku devadesátých let ve Washingtonu, D. C., aby pozdravily vracející se oddíly z války Pouštní bouře (Desert Storm). Vytvářely ohňostroje, které vybuchovaly jako purpurová srdce a žluté luky. Jednou z nejnovějších inovací v modelech ohňostrojů je schopnost osvětlovat nebe výbuchy ve tvaru krychle. A návrháři se stále předhánějí ve vytváření dalších úžasných tvarů.

Světlo předchází zvuk

Světlo se pohybuje zhruba milionkrát rychleji než zvuk. Z tohoto důvodu vidíte záblesky dříve, než slyšíte výbuchy. S trochou matematiky můžete odhadnout, jak daleko jste od akce. Zde je návod: Jakmile uvidíte výbuchy ohňostrojů, počítejte sekundy, dokud neuslyšíte zvuk. Dělte toto číslo třemi a získáte vzdálenost v kilometrech mezi vámi a ohňostrojem. Takže pokud je vzdálenost mezi spatřením ohňostroje a jeho zaslechnutím 3 sekundy, stojíte asi 1 kilometr od něj.

Čínský vynález

Ohňostroje se na světě pořádají už stovky let a během staletí pyrotechnici a chemici vyvinuli kombinace chemikálií, které nejen produkují dechberoucí vizuální displeje v řadě tvarů a barev, ale které jsou stabilní a mohou být použity bezpečně, což je nejdůležitější. Ohňostroje, které původně měly sloužit k zahánění zlých duchů, byly odpalovány již ve staré Číně a jsou uznávány jako určitý druh umění, v němž se pořádají i soutěže.

Dubajské prvenství

Dosud největší známá ohňostrojová show byla uspořádána u příležitosti otevření hotelu Atlantis v Dubaji v září 2008. Bylo použito 100 000 kusů pyrotechniky, celé slavnostní otevření stálo přibližně kolem 16 milionů liber. Desetiminutové video ohňostroje můžete shlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=y3D7KA69Obg

Zdroje:

https://www.livescience.com/32675-how-do-fireworks-get-their-colors.html?utm_source=listrak&utm_medium=email&utm_campaign=20160701-llm

https://www.livescience.com/37946-5-facts-about-fireworks.html

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Budoucnost informačních technologií na rok 2024 a dále

Po třech letech nepříznivých okolností vykazuje světový trh s IT známky oživení. Předpokládá se, že v roce 2024 vzroste celosvětový prodej osobních počítačů o osm procent a o ...

Datová centra v roce 2024

Svět se přizpůsobuje digitální transformaci téměř ve všech aspektech každodenního života. S tím se neustále vyvíjí odvětví datových center, která hrají v digitalizaci klíčovou roli.

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail