Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Technologie, které mění svět již 150 let

Společnost Continental letos slaví 150 let od svého vzniku. Při té příležitosti přichází s krátkou ukázkou toho, jak za tu dobu přispěla k rozvoji nejen automobilismu. Značku Continental najdete nejen na pneumatikách - angažuje se v celé řadě oblastí spojených s dopravou od udržitelné mobility přes prvky autonomního řízení až po zvyšování bezpečnosti dopravy. Prostřednictvím fascinujících obrázků a příběhů, které vás provedou cestou od jejího vzniku v roce 1871 až po současnost, přináší unikátní příběhy dokumentující její vývoj od počátečního nadšení zaměstnanců až po technologie dopravy budoucnosti. Vydejte se s námi do historie společnosti, která svými technologiemi doslova předjížděla dobu.

Fotogalerie (3)
V roce 1892 se začaly vyrábět pneumatiky pro jízdní kola. Dnes firma vyvíjí autonomní elektrické vozidlo CUBE (zdroj Continental)

Pneumatiky v pohybu

Ne všechny pneumatiky jsou stejné. Ještě na počátku 20. století se všechny pneumatiky Continental pro jízdní kola a automobily vyráběly ručně v hannoverském závodě v ulici Vahrenwalder Strasse. Dnes se vyrábějí v 16 zemích. Časy se mění a výroba pneumatik od nejmenších až po největší nyní probíhá výhradně pomocí automatizovaných nebo částečně automatizovaných výrobních procesů. Nejmenší pneumatikou v celém vyráběném sortimentu s průměrem pouhých 105 mm je pneumatika MH 20 pro vysokozdvižné vozíky. Oproti tomu největší pneumatika, nazývaná Continental DumperMaster, má průměr 206 cm a používá se na nakládačích a těžebních vozidlech.

Testování kdysi a dnes

Již v roce 1920 zaměstnanci společnosti Continental pečlivě testovali pevnost a pružnost automobilových hadic. Obzvláště vysoká pevnost v tahu byla rozhodujícím kritériem pro stanovení standardu kvality pryžového materiálu. Pro kontrolu těchto vlastností bylo závaží s hmotností 1 275 kg připevněné k hadici Continental a zvednuto do vzduchu pomocí jeřábu. Během tohoto testu se hadice natáhla na 8,6 násobek své délky a poté se vrátila do své původní velikosti. Pokud guma prošla tímto testem, považoval se test za úspěšný.

I dnes platí vysoký standard kvality jako nezbytný k zajištění bezpečnějších výrobků, efektivnější práce a udržitelnějších procesů. Pravidelně je třeba testovat nejen automobilové hadice, pneumatiky, ale i elektronické výrobky, jako jsou řídicí jednotky karoserie, které se v současnosti řadí mezi nejvýkonnější počítače ve vozidle. Samozřejmě, dnes vypadá kontrola kvality úplně jinak než v roce 1920. Je vícestupňová a kontinuální. Každá fáze výroby pneumatik – od prohlídky surovin až po expedici hotových pneumatik – je předmětem probíhajícího řízení kvality. Hotové pneumatiky z výroby procházejí vícestupňovou kontrolou – po vizuální a rentgenové kontrole následuje ještě test uniformity. Pneumatiky jsou do distribučního skladu odeslány až poté, co úspěšně projdou všemi kontrolami a inspekcemi.

Začalo to jízdními koly

Continental se stal průkopníkem ve svém oboru již v roce 1892, kdy začal vyrábět pneumatiky pro jízdní kola. Nový typ pneumatik umožňoval bezpečnou a pohodlnou jízdu přes dlažební kostky – například i přes ty, které byly položeny kolem závodu na Vahrenwalder Strasse v Hannoveru v roce 1899. Dnes se zabývá samořiditelnými auty. S testovacím vozem Cube (zkratka pro Continental Urban Mobility Experience) bude testovat základ budoucích technologií pro mobilitu bez řidiče na celém světě. Toto autonomní vozidlo, ovládané pomocí aplikací, se již používá na výzkum osobní dopravy v Japonsku, Číně, Singapuru a v USA. Cílů autonomní elektrifikované dopravy je mnoho: snížit městské dopravní zácpy, nehody, znečištění ovzduší nebo třeba vyřešit nedostatek parkovacích míst a snížit tak zatížení měst navzdory zvyšujícímu se počtu obyvatel.

V neustálém spojení

Počátkem 50. let 20. století postavila společnost Continental na náměstí Königsworther Platz na svou dobu vysoce moderní budovu, která měla být jejím novým podnikovým sídlem. Tehdejší telefonní ústředna v tomto sídle umožňovala rychlou a efektivní komunikaci se zákazníky z celého světa i uvnitř expandující společnosti. V této oblasti se odehrála pravděpodobně největší změna: komunikace dnes probíhá na mnoha různých úrovních. Zaměstnanci pracují mobilně a svižně s pomocí nejnovějších digitálních technologií. Tuto technologickou vybavenost a vysokou digitalizaci procesů společnost ocenila hlavně s příchodem celosvětové pandemie Covid-19.

Transformace zemědělství

Společnost Continental vyvíjí produkty pro zemědělství již více než 80 let. Když se v polovině 20. let 20. století na pole valily první zemědělské traktory opatřené pneumatikami, byla v čele. Kromě pneumatik pro traktory vyráběla také strmé dopravní pásy. Sklizeň akru pšenice přitom trvala na počátku 20. století čtyřem mužům asi týden. V dnešní době udělá moderní kombajn tuto práci za půl hodiny. Mnohé zemědělské stroje jezdící na pneumatikách Continental jsou vybaveny ozubenými a klínovými řemeny, jakož i přenosovými řemeny od společnosti ContiTech. Aby byla práce v terénu ještě efektivnější, věnuje se Continental také vývoji inteligentních řešení pro smart zemědělství – od dronů až po robotické systémy.

Automatizace, další krok směrem k Průmyslu 4.0

V polovině 20. let zaměstnával Continental okolo 14 500 lidí. V mnoha výrobních oblastech, jako je například výroba dopravních pásů, byla nutná precizní manuální práce. V závodě v Hannoveru provedli mnoho výrobních kroků lidé – nikoli stroje. Mnoho systémů ve společnosti Continental pracuje nyní automatizovaně, ale lidé jsou stále potřební ke sledování těchto procesů. Výrobce pneumatik se do jisté míry nadále spoléhá na manuální práci – například pneumatiky pro závodní kola se stále vyrábějí ručně. V roce 2019 dosáhla společnost Continental obratu 44,5 miliardy eur a v současné době zaměstnává více než 232 000 zaměstnanců v 59 zemích světa. 

Continental AG

Divize pneumatik má v současnosti 24 výrobních a vývojových míst po celém světě. Jako jeden z předních světových výrobců pneumatik, který zaměstnává kolem 56 000 zaměstnanců, generovala v roce 2018 tržby ve výši 11,4 miliardy eur. Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Jičíně, Otrokovicích, Ostravě, Horšovském Týně a také sesterskou společností Vitesco Technologies ve Frenštátě pod Radhoštěm, Trutnově a v Ostravě. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen a Dolné Vestenice. Koncern Continental AG zaměstnává v České republice a na Slovensku na 17 200 zaměstnanců. Do portfolia společnosti patří pneumatiky značek Continental, Barum, Semperit, Matador a General Tire. 

Libor Rajský

O společnosti Barum, která je dnes součástí Continentalu, jsme psali zde: https://www.3pol.cz/cz/rubriky/bez-zarazeni/2322-pneumatiky-pouzivame-uz-temer-175-let

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail