Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Králík archeologem

Na ostrově Skokholm u pobřeží Walesu ve Velké Británii vyhrabali králíci 9 000 let staré artefakty. Kopali tam, kde ještě nikdy žádný archeolog nekopal. Králíci objevili dva velmi cenné kousky – 9 000 let starý nástroj z doby kamenné a 3 750 let starý hrnčířský střep, pravděpodobně z rozbité urny z doby bronzové. Archeologové znají podobné artefakty na pevnině Velké Británie, ale na ostrově Skokholm jsou to první nálezy svého druhu. Naznačují, že lidé zde žili již před tisíci lety.

Fotogalerie (2)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Ostrov, který leží asi 3,2 kilometru od pobřeží hrabství Pembrokeshire v jihozápadním Walesu, je známý desítkami tisíc mořských ptáků, kteří tam hnízdí na jaře a v letních měsících. Jeho přirozená krása a divoká zvěř mu vynesly přezdívku "Ostrov snů". Archeologické nálezy již dříve přinesly důkazy o prehistorických lidech na tomto ostrově, ale je o nich známo jen málo. Od roku 1 324 se ostrov Skokholm stal na 200 let králičí farmou - v té době to byla běžná ostrovní praxe. Potomci těchto králíků se nyní zřejmě věnují archeologii.

Pochůzkáři si všímají i králičích nor

Strážci Richard Brown a Giselle Eagleová, kteří monitorují ostrov, nyní uzavřený kvůli pandemii, našli nejprve poblíž králičí nory hladký oválný nástroj z doby kamenné. V blogovém příspěvku z 16. března to popsali jako "zajímavě vypadající oblázek". Foto "oblázku" poslali Toby Driverovi, archeologovi Královské komise ve Walesu, který ihned kontaktoval experta na prehistorické kamenné nástroje  Andrew Davida. Ten, jakmile uviděl obrázek, poznal, že se jedná o významný nález. "Fotografie zjevně patřila mezolitickému (ze střední doby kamenné) 'zkosenému oblázku', nástroji, o němž se předpokládá, že se v komunitě lovců a sběračů asi před 6 000 až 9 000 lety používal při přípravě tuleních kůží pro výrobu potahů plavidel nebo pro zpracování potravin, jako jsou korýši," napsal David v e-mailu strážcům. "Ačkoli jsou tyto typy nástrojů dobře známé na pobřežních místech na pevnině Pembrokeshire a Cornwallu, stejně jako ve Skotsku a severní Francii, jedná se o první příklad ze Skokholmu a první pevný důkaz o pozdním mezolitickém osídlení ostrova," dodal David.

A něco navíc z doby bronzové

Jen o několik dní později našli Brown a Eagelová další artefakt: hrubý kus keramiky, který králíci vyhrabali ve stejné noře jako předchozí nález. Jak strážci napsali v blogovém příspěvku z 19. března, "...tento kus keramiky našim netrénovaných očím připadal velmi sta." "Hrnčířský fragment pochází z hrnce s tlustými stěnami, který byl ozdoben řezanými liniemi", řekl strážcům Jody Deacon, kurátor prehistorické archeologie v Amgueddfa Cymru - National Museum Wales. "Tento hrnec byl pravděpodobně vázovou urnou z doby bronzové, nádobou spojenou s kremačními pohřby", poznamenal Deacon. "Fragment keramiky pochází z let 2 100 až 1 750 př. n. l., což je asi před 3 750 lety", řekl Deacon. "Zesnulí byli v západním Walesu v té době často zpopelňováni a pohřbíváni v urně, toto je ovšem první důkaz takové urny na západních ostrovech Pembrokeshire", řekl Deacon.

"Je to neuvěřitelně vzrušující objev," napsali strážci v blogovém příspěvku z 19. března. "Je spíše ohromující, že po tisíce let se lidé vraceli do stejné oblasti, někteří z nich možná pracovali na kůži tuleňů, možná stavěli z kůží čluny, jiní pohřbívali své mrtvé."

Díky těmto králičím nálezům plánuje Královská komise ve Walesu letos v létě provést podrobnější archeologické práce na ostrově Skokholm. "Pokud tu máme pohřební mohylu postavenou v místě pobytu lovců a sběračů ze střední doby kamenné, králíci by ji dál narušovali," řekl Driver.

Zdroj: Live  Science, Rabbits dig up 9,000-year-old artifacts on 'Dream Island' | Live Science

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail