Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Nejhlubší oceánský vrt v historii

Tým vědců pracujících u pobřeží Japonska letos v květnu vyvrtal díru 8 023 metrů pod hladinou Tichého oceánu. Je to hlouběji než kdykoli v jakémkoli oceánu před tím. Účelem je studovat historii zemětřesení v regionu. 

Fotogalerie (1)
Hvězdička ukazuje místo aktuálně nejhlubšího podmořského vrtu.

Dne 14. května vědci na palubě výzkumného plavidla Kaimei ponořili dlouhou, tenkou vrtačku zvanou giant piston corer (obří pístový dutý vrták) do vln. Pak čekali dvě hodiny a 40 minut, než vrták konečně dosáhl dna Japonského příkopu.  Po úspěšném vrtu pak zpět na palubu pomalu vytáhli 37 metrů dlouhé jádro mořských sedimentů.

Vrtné místo leží v těsné blízkosti epicentra zemětřesení, které v síle 9,1 stupně Richterovy stupnice zasáhlo region Tohoku v roce 2011 a vyvolalo gigantické zničující cunami. Cunami tehdy zničilo mnoho měst, vesnic, pobřežní infrastrukturu a poškodilo jadernou elektrárnu Fukušima Dai-iči. Vědci doufají, že studiem sedimentů z této oblasti zjistí více o historii předchozích zemětřesení v Japonském příkopu. 

Nový světový rekord 

Tato hlubokomořská vrtná operace vyfoukla prvenství předchozímu držiteli rekordu, kterým byla téměř 50 let výzkumná loď Glomar Challenger. Ta v roce 1978 ponořila vrtací zařízení do oblasti Mariánského příkopu, odkud získala jádro sedimentů z asi 7 000 metrů pod povrchem moře, což je přibližně o 1 000 metrů méně, než dokázala nedávná expedice lodi Kaimei. 

Nejhlubší vrt na světě 

Tento titul stále drží hlubinný vrt provedený ruskými vědci na severu poloostrova Kola v Murmanské oblasti u města Zapoljarnyj. Vrtání pro projekt bylo zahájeno v roce 1970; téměř o dvě desetiletí později v roce 1989 vrt dosáhl maximální hloubky 12 261 m pod povrchem země. Projekt Kola získal mnoho cenných geologických vzorků z kontinentální kůry z geologického Baltského štítu. Od roku 1994 je vrtné místo opuštěné a díru do země zakrývá rezavý poklop s masivními šrouby. Během jeho průzkumu se zjistilo mnoho zajímavostí: například to, že voda je přítomná i v hloubce přes 12 kilometrů pod povrchem, drobné fosilie mikroorganismů ještě v hloubce okolo 7 kilometrů. Vrtná hlava v závěru narazila na tvrdou horninu starou 2,7 miliardy let, kterou se ale už nedokázala prokousat. Zajímavé bylo, že v této hloubce vědci naměřili téměř 180 stupňů Celsia, tedy o 80 stupňů více, než se předpokládalo. Po internetu také koluje falešný zvukový záznam úpění a nářků, jehož šiřitelé tvrdí, že kolský vrt byl ukončen, protože dosáhl až do pekla...  

Zdroj: Scientists just dug the deepest ocean hole in history | Live Science

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail