Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Ultra-futuristická prezentace budoucnosti komerčního letectví

Světová výstava Expo 2020 v Dubaji byla slavnostně zahájena 1. října 2021. Mimo jiné zahrnuje i prezentace k budoucnosti letectví, a to konkrétně v samostatném pavilonu společnosti Emirates. Emirates pavilon je umístěn v sekci se zaměřením na nové příležitosti (Opportunity District) a umožní nahlédnout do budoucnosti komerční letecké dopravy. Všem zájemcům přiblíží roli vědy a technologie v příštích padesáti letech v oblasti letectví. Návštěvníci pavilonu mohou prozkoumat interaktivní multisenzorické instalace, které jsou připraveny ve dvou podlažích. Zájemci o Emirates pavilon si nejen mohou naplánovat návštěvu v předstihu a registrovat si termín a přesný čas, ale pokud do Dubaje poletí se společností Emirates, mohou dokonce získat celodenní vstupenku na EXPO zdarma.

Fotogalerie (1)
Exteriér pavilonu Emirates obklopený leteckými křídly (zdroj Emirates)

Výstavba Emirates pavilonu byla zahájena v březnu 2019 a dokončena v červnu 2021. Během přípravných a realizačních fází se dodržovaly principy udržitelnosti a využívaly bezpečné, regionální a plně recyklovatelné materiály. Rovněž byla zahrnuta různá designová řešení na snížení spotřeby energie a vody.     

Křídla letadla 

Emirates pavilon má celkem čtyři patra a design komplexu se speciálními 24 prvky, které obkružují dvě strany budovy, je inspirován křídly letadla. Externí osvětlení pavilonu zahrnuje 800 metrů dlouhý systém LED, který v noci budovu osvětluje živými barvami. Interiér pavilonu se pyšní ultramoderním, lehkým designem, který využívá přirozené světlo. Za hodinu může pavilon uvítat až 120 návštěvníků, které  čeká: 

Sběr „semínek“

Cesta začíná sběrem „semínek“, které jsou začátkem každého nového zážitku. Semínka zachytí interakce návštěvníků, jejich vědomosti a zkušenosti, které si pak mohou přehrát v závěrečné multisenzorické prezentaci.            

Charakteristika letu pomocí vědy

Vizualizace využívající holografické modely demonstruje, jak letadlo dosáhne letu pomocí vztlaku, tažné síly a gravitace.    

Čistší nebe

Instalace s tematikou "čistší nebe" je pohlcujícím zážitkem, který ukazuje, jak moc spjaté jsou budoucí inovace s největšími světovými výzvami, jako je udržitelnost, populační růst či technologický pokrok. Návštěvníci budou mít možnost zúčastnit se interaktivního kvízu a změřit si tak znalosti o leteckých technologiích budoucnosti. 

Laboratoř budoucnosti

Experimenty prováděné robotickými rameny, které demonstrují technologie, díky nimž budou letadla v budoucnosti rychlejší, lehčí a silnější. 

Tah a pohon

Série animací na interaktivních obrazovkách objasní budoucí technologie motorů a paliv, jako jsou hypersonické, vodíkové, hybridní a elektrické, a jejich pozitivní dopad na emise, udržitelnost, pohodlí nebo rychlost letadel. 

Navrhněte si své dokonalé letadlo

Návštěvníci budou mít možnost využít nově nabytých znalostí a navrhnout si vlastní futuristické letadlo, kterým i „odletí“. Prostřednictvím ultra-haptického rozhraní si budou moci vybrat prvky jako je typ motoru, dolet, křídla či livreje. Okamžitou zpětnou vazbu jim pak dá letecký simulátor, který je též součástí expozice. 

Letiště budoucnosti

Emirates ukáže návštěvníkům, jak bude vypadat letiště budoucnosti, zjistí, jak bude pohyb cestujících na letišti ovlivněn biometrií, analytikou dat a chytrou technologií. 

Zažijte let časem

Brýle pro virtuální realitu přenesou návštěvníky do letadla budoucnosti, kde budou moci prozkoumat například různé vnitřní konfigurace letadel. 

Klíčení semínek

Jakmile návštěvník vrátí své semínko k uploadu, celá jeho návštěva v Emirates pavilonu se promítne v personalizované 360° multisenzorické filmové prezentaci, která kombinuje dynamické vyprávění a ohromující 3D grafiku s informacemi, které návštěvník slyšel během prohlídky. 

Průvodci Emirates pavilonu a palubní průvodčí letecké společnosti Emirates budou návštěvníkům k dispozici pro jakékoliv otázky. V prvním patře se také nalézá kavárna a obchod s upomínkovými předměty. Emirates pavilon bude otevřený každý den po celou dobu výstavy od 10 h do 22 h.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail