Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Nulové emise na stavbě?

Společnost Eaton je součástí nového výzkumu, jehož cílem je vytvořit model staveb, které nebudou produkovat emise. To by mohlo mít samozřejmě ohromné následky pro stavební společnosti i společnosti zajišťující dodávky energií. Výzkumný projekt nazvaný PILOT-E je částečně financovaný norskou vládou a jeho cílem je dosáhnout nulových hodnot emisí ze stavenišť. Výsledky výzkumu budou sdíleny mimo Norsko prostřednictvím jeho partnerů.

Fotogalerie (1)
Energetický kontejner pro staveniště (zdroj Eaton)

Společnost Eaton, ve spolupráci s norskou energetickou společností BKK, vytvořila verzi xStorage Containeru, která se může převážet a která může být opakovaně použita k zajištění flexibilních dodávek energie na různých lokacích. V rámci testu bude zařízení pohánět elektrické jeřáby na staveništi v Bergenu a využívat nízkonákladovou energii mimo hlavní špičky. Tím samozřejmě sníží nároky na síť v denních špičkách. 

Pokud výzkum splní očekávání a povede k tomu, že stavebnictví začne více využívat zařízení pro ukládání energie, mohlo by to znamenat úlevu pro sítě a možnost pro dodavatele lépe řídit denní dodávky. V Norsku je energie ze sítě plně obnovitelná (většinu elektřiny zde vyrábí voda), ale v zemích, kde tomu tak není, umožňuje toto rozložení dodávek plně využít dostupné alternativní zdroje, namísto přepnutí na zdroje fosilní v době nejvyšší poptávky. 

Konec kabelů a naftových generátorů 

Tradiční způsob dodávání energie na staveniště znamená přívod ze sítě s použitím kabelů, naddimenzované dodávky a využití zařízení na naftu, která mají samozřejmě vysokou uhlíkovou stopu. Navrhovaný „energetický kontejner“ lze snadno přemístit, proto znamená i úsporu času, financí a materiálů použitých na vytvoření dočasných kabelových přípojek. Ty většinou navíc zůstanou po dokončení stavby nevyužity, protože budova nakonec potřebuje méně energie než v průběhu stavby. 

Fabrice Roudet, ředitel segmentu pro ukládání energie ve společnosti Eaton, řekl: „Kontejner, který jsme pro tento výzkum vytvořili, je robustní, kompaktní a snadno a bezpečně přemístitelný bez potřeby ho rozmontovat nebo vyndat baterie. Obsahuje konvertory, baterie, světla, ohřívání, potlačení hoření, ventilaci a klimatizaci, takže může být použitý ve všech klimatických podmínkách. Otestujeme ho v průběhu roku v teplotách, které se budou pohybovat mezi +30 °C a 15 °C.” 

Camilla Moster, ředitelka pro mobilní energie ve společnosti BKK, uvedla: „Doufáme, že tento výzkum poskytne důležité informace a podpoří další projekty bateriových technologií při řešení dodávek energií na stavby. V Norsku máme energetický systém napájený téměř ze 100 % z obnovitelných zdrojů, ale v zemích, kde tomu tak není, může toto řešení umožnit snížení spotřeby elektřiny ve špičkách a v době, kdy obnovitelné zdroje nedodávají.

Dalšími benefity projektu, který potrvá několik let, je snížení hlukového znečištění, protože zařízení na elektrickou energii jsou méně hlučná než zařízení na naftu. 

O společnosti

Společnost Eaton je vedoucí globální společností s širokými regionálními zkušenostmi v oblasti distribuce elektrické energie a ochrany elektrických obvodů, v oblasti kvality zdrojů a záložních  zdrojů, kontroly a automatizace, bezpečnosti a ochrany lidských životů a strukturálních řešení.

Zaměřuje se na zlepšování kvality života a životního prostředí využíváním technologií a služeb v oblasti řízení energie. Pro více informací navštivte www.eaton.com

O „energetickém kontejneru“ pro staveniště se dočtete zde: xStorage Buildings | Ukládání energie | Eaton

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail