Bez zařazení

Článků v rubrice: 413

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích. Nové řešení založené na standardu CubeSat znamená, že spolehlivou nouzovou komunikační síť lze nasadit v krátkém čase.

Fotogalerie (1)
Příklady různých Cubesatů (zdroj Hungpq, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 )

Přístup k širokopásmovému internetu přes kabel nebo mobilní síť má 95 % obyvatel planety. Stále však existují místa a situace, ve kterých může být velmi obtížné zajistit spojení. Rychlé reakce jsou nezbytné v nouzových situacích, například po zemětřesení nebo během konfliktu. Stejně jako spolehlivé telekomunikační sítě, které nejsou náchylné k výpadkům a poškození infrastruktury, lze sítě využít ke sdílení dat, která jsou životně důležitá pro blaho lidí.

Nedávno zveřejněný vědecký článek navrhuje použití nanosatelitů k zajištění komplexního a stabilního pokrytí v oblastech, které jsou obtížně dosažitelné pomocí komunikace na dlouhé vzdálenosti. Vychází z bakalářských a magisterských závěrečných projektů Davida N. Barracy Iborta, absolventa Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Spoluautoři článku jsou také Raúl Parada, výzkumník z Telecommunications Technologického centra Katalánska (CTTC/CERCA) a lektor kurzu Fakulty informatiky, multimédií a telekomunikací UOC; Carlos Monzo, vědecký pracovník a člen stejné fakulty; a Víctor Monzón, výzkumník z Interdisciplinárního centra pro bezpečnost a spolehlivost na Lucemburské univerzitě.

Od sopek po klimatické katastrofy: důležitost rychlé reakce

Počet extrémních povětrnostních jevů v posledních desetiletích podle Světové meteorologické organizace (WMO) neustále rostl (a také finanční náklady jimi vyvolané). Změna klimatu výrazně zvýšila pravděpodobnost klimatických katastrof na celé planetě. Díky zlepšení pohotovostních služeb a služeb včasného varování však nárůst extrémních událostí nevedl ke zvýšení počtu obětí. Schopnost předvídat nouzovou situaci a reagovat na ni je zásadní pro minimalizaci škod. Klimatické katastrofy jsou nejnovějšími přírůstky do již tak dlouhého seznamu přírodních katastrof, včetně zemětřesení, sopečných erupcí, sesuvů půdy a cunami, či mimořádných událostí způsobených lidmi, jako jsou války, nehody a poškození infrastruktury. Ve všech těchto situacích je nezbytný spolehlivý telekomunikační systém, který lze použít k výměně informací, pro rychlou a koordinovanou reakci v situacích, kdy záleží na každé sekundě.

Technologické řešení navržené výzkumným týmem

Náš projekt poskytuje řešení, které znamená, že lze rychle vytvořit komunikační síť poskytující pomoc v nouzových situacích,“ vysvětlil Monzo. „Využívá zařízení, které nabízí komunikační službu rychle, když by to jinak nebylo možné. Je speciálně navrženo pro záchranné služby, aby mohly pracovat bezpečněji a koordinovaněji ve složitých situacích.

Tištěný satelit a horkovzdušný balón

 

Řešení navržené výzkumníky zahrnuje systém rychlého nasazení, který se skládá ze tří komponent – dvou pozemních a jedné vzdušné: CubeSat (standard pro návrh nanosatelitu). Komponenty na zemi jsou pilotní telekomunikační stanice rozmístěné v místě, kde dojde k mimořádné události, a základnová stanice. CubeSat dokáže spojit dvě místa odkudkoli, funguje jako opakovač a umožňuje uživatelům sítě bezdrátově sdílet informace. Všechny tři komponenty jsou vybaveny rádiovou technologií s dlouhým dosahem (LoRa) a umožňují vytvoření rozsáhlé komunikační oblasti.

CubeSat

CubeSat je malý nanosatelit, který lze pomocí 3D tiskárny vyrobit za pouhých 90 minut a vypustit nad oblast katastrofy pomocí horkovzdušného balónu. Trasu, kterou bude balón sledovat, lze určit pomocí předchozí simulace, která bere v úvahu vlastnosti balónu a meteorologii oblasti. CubeSat je také vybaven systémem GPS. Řešení umožňuje komunikaci na velké vzdálenosti a zároveň poskytuje škálovatelný systém pro velký počet uživatelů, který je opakovaně použitelný kdekoli a kdykoli. CubeSat byl vybrán pro komunikaci v náročných prostředích kvůli rychlosti nasazení a fungování. Funguje nezávisle na současných komunikačních systémech, které mohou být během katastrofy poškozeny, a umožňuje komunikaci na velké vzdálenosti. Po prvních úspěšných testech bude systém nadále testován v různých prostředích a bude také podroben experimentům s energetickým systémem poháněným fotovoltaickými panely, aby bylo možno řešení ještě vylepšit.

Zdroj: Tisková zpráva University of Catalunya

Více o Cubesatech se můžete dočíst na stránkách evropské kosmické agentury ESA https://www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Technology_CubeSats

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail