Biografie

Článků v rubrice: 179

Adam Tomčáni poprvé oddělil astronomii od fyziky

Při hledání tzv. „kulatých“ životních výročí v kalendáři historie světové vědy a techniky najdeme na internetových stránkách v materiálech Matematického ústavu SAV i stručnou biografii dnes již zcela neznámého slovenského fyzika a pedagoga Adama Tomčániho. Byl vrstevníkem B. Franklina, H. Cavendishe, T. Seebecka, J. Berselia, Ch. Coulomba, B. Thompsona - hrabě Rumforda, J. Daltona, Ch. Oersteda, L. Galvaniho, A. Volty a mnoha dalších pozoruhodných postav v dějinách přírodních věd na evropském i severoamerickém kontinentu. Adam Tomčáni se na přelomu 18. a 19. století stal prvním světským profesorem fyziky (přírodní filozofie) na Slovensku.

Fotogalerie (1)
Dobový portrét Adama Tomscányiho (s laskavým svolením obce Kamanová na Slovensku)

Spectabilis a magnificence Tomčáni

Adam Tomčáni se narodil před 260 lety 4. prosince 1755 v malé zemědělské obci Kamenové (okr. Topoľčany). Pocházel z nepříliš majetné zemanské rodiny. Od roku 1778 studoval matematiku a fyziku na univerzitě a později na zeměměřičském ústavu v Budíně (dnešní Budapešti); zde se také stal krátce asistentem na Katedře mechaniky a přírodovědy (1790-1791). V letech 1791 až 1798 působil jako profesor fyziky na Akademii ve Velkém Varadíně (dnes rumunská Oradea), tři roky přednášel fyziku na Královské akademii v Bratislavě (1799-1801) a nakonec zakotvil jako profesor na Katedře fyziky a mechaniky strojů Královské uherské univerzity v Pešti (také dnešní Budapešti). Zde jej také ve školním roce 1804/1805 učitelé a studenti oslovovali „spectabilis“, později i „magnificence“ (1823/1824). Jeho nástupce na katedře byl další významný uherský vědec pocházející ze Slovenska, experimentální fyzik a konstruktér Štefan Anián Jedlík (1800-1845), který se mimo jiné zabýval výzkumem elektromagnetických jevů.

Písemný odkaz i nepublikované experimenty

Tomčáni je autorem řady na tehdejší dobu moderně pojatých vysokoškolských učebnic. Například v díle Institutiones physicae (1821-1822) zřetelně definoval jednotlivé oblasti fyziky a poprvé od ní oddělil astronomii a fyzický zeměpis jako samostatné obory.

Nejvýznamnějším spisem je 355stránková monografie Dissertatio de theoria phaenomenorum electricitatis galvaniae (1809), první takto elektrochemicky zaměřené dílo nejen na Slovensku, ale v celém Uhersku. Zkoumal v ní fyzikální a chemické vlastnosti elektrického článku, galvanické jevy v jednoduchých vodičích a v organických látkách. O svých experimentech jen velmi málo publikoval a většinu přístrojů zkonstruoval pouze jako názorné pomůcky k demonstračním pokusům; proto také jeho objevy zůstaly většinou bez povšimnutí. Jejich význam je o to větší, když si uvědomíme, že šlo o zcela novou vědní oblast, existující jen několik let.

Z aktivit prof. Tomčániho připomeňme i jeho podíl na výzkumu následků zemětřesení v Uhersku. V roce1802 společně s dalšími učenci navrhoval založení uherské přírodovědecké a lékařské společnosti, avšak tato iniciativa se nesetkala s porozuměním. Zemřel v Budapešti 24. července 1831. Jeho celoživotní dílo je důkazem toho, že fyzici a další přírodovědci, působící v polovině 18. století ve střední Evropě, dosahovali zcela srovnatelné celoevropské úrovně.

Tesařík Bohumil
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail