Biografie

Článků v rubrice: 179

Uctění památky Ernsta Macha

Asi všichni někdy zaslechli ránu od letadla pohybujícího se na hranici rychlosti zvuku, případně rovnou nadzvukovou rychlostí. To první je sonický třesk, to druhé způsobila Machova rázová vlna. Oba jevy zkoumal a popsal významný fyzik Ernst Mach. Jeho jméno nese v této části akustiky a aerodynamiky užívaná veličina Machovo číslo Ma, udávající poměr měřené rychlosti a rychlosti zvuku v daném prostředí (tedy zpravidla atmosférického vzduchu). Někdy se pro stručnost rychlost Ma = 1 bere rovnou jako jednotka; jeden mach (1 Ma) představuje při teplotě 0 °C rychlost 1 193 km/h. K třesku dochází, už když se letadlo rychlosti zvuku přiblíží; extrémní zhuštění vodních par lze přitom okolo jeho čela přímo pozorovat. Tzv. Machův kužel tvořící rázovou vlnu vzniká při nadzvukové rychlosti stejným mechanismem, jako vzniká kýlová vlna za lodí pohybující se po hladině vody rychleji, než činí rychlost povrchových vln (a to je téměř vždy).

Fotogalerie (3)
Pamětní deska Ernsta Macha (foto: S. Kyselová, Akademický bulletin AV ČR))

Ernst Mach, vynikající fyzik i filozof, zemřel právě před sto lety 19. 2. 1916 v Mnichově (narodil se 18. 2. 1838 v Chrlicích u Brna – nyní brněnské čtvrti).

Tohoto významného výročí využily Evropská fyzikální společnost spolu s Jednotou českých matematiků a fyziků (JČMF), aby odhalily pamětní desku na budově dnešního rektorátu Karlovy univerzity na Ovocném trhu v Praze 1. Právě zde byl totiž Ernst Mach v roce 1867 jmenován profesorem experimentální fyziky a následně se stal ředitelem Fyzikálního kabinetu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. Pamětní desku ztvárnil sochař Jakub Vlček.

Machovo jméno nese řada fyzikálních veličin a pojmů. Známé je především v oborech zabývajících se nadzvukovými rychlostmi. Průkopnické studie v této oblasti učinil Mach právě během svého pražského působení. V současné době mohou být vynikající domácí i zahraniční fyzikové oceněni Čestnou oborovou medailí Ernsta Macha, a to Za zásluhy ve fyzikálních vědách; tu uděluje Akademie věd ČR. Mimořádnou osobnost letos připomínají rovněž Brněnské dny Ernsta Macha 2016.

Zajímavý je i pozoruhodný a v historii pamětních desek věhlasných osobností nepochybně unikátní příběh, který se pojí k pamětní desce Ernsta Macha v jeho rodných Chrlicích. Brněnská odbočka JČMF pod vedením prof. Martina Černohorského už v roce 1988 odvážně zorganizovala umístění pamětní desky na Machův rodný dům, třebaže Machova filosofie empiriokriticismu byla osobně kritizovaná Leninem, a tedy pro tehdejší bolševiky naprosto nepřijatelná. Seznámit se s celou historií můžete v článku prof. Černohorského v Akademickém bulletinu 10/2013 http://abicko.avcr.cz/2013/10/09/deska.html.

Marina Hužvárová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail