Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 255

V laboratořích se dnes rodí supermateriály budoucnosti

Superman si občas zaletí do křišťálové pevnosti, kde má přístup k informacím ze své dávno zaniklé domoviny. Data jsou uložena ve střepinách křišťálového skla. Nebylo by hezké, kdybychom mohli svá data natrvalo takto uložit i my? I když je dnes k dispozici mnoho moderních způsobů jak zachovat data, ukazuje se, že nejtrvanlivější zůstává starověké tesání do kamene.

Fotogalerie (1)
Bude sklo pamětí budoucnosti?

Jak snadné je smazat data z hard disku možná víte z vlastní zkušenosti. Informace na flešce poškodí vysoká teplota, někdy je znehodnotí i jen mnohonásobné používání. DVD oxiduje už po několika desetiletích, pokud se již dříve nepoškrábe. Zkrátka – potřebujeme vynalézt způsob skladování, který bude alespoň tak trvanlivý, jako egyptské nebo sumerské kamenné desky...

Zápis do skla

V roce 1996 ukázali fyzici z Harvardské University, že by mělo být možné údaje zapisovat do trvanlivých transparentních materiálůjako je sklo. Sklo je odolné vůči teplu, chemikáliím a dokonce se může vyrobit i jako neprůstřelné. Záznam informace do skla by zvládl intenzivní laserový paprsek.Uloženou informaci pak bude možné přečíst vystavením materiálu světlu. K praktickému využití tato vize však potřebuje určitý čas – jsou totiž třeba lasery s extrémně přesným zaměřením.

Japonská společnost Hitachi plánuje vývoj materiálu s pamětí vyrobeného z roztaveného křemene, čili jako druh skla. Na trh by měl přijít už v roce 2015. Fyzik Peter Kazanovsky a jeho tým z britské University of Southampton chce jít ještě o krok dále. Domnívá se, že lze zaznamenat data do taveného křemene v pěti dimenzích – nikoliv jen ve třech prostorových dimenzích, ale také zaznamenat intenzitu a polaritu píšícího laserového paprsku. Výsledkem by mohla být skladovací hustota 8krát větší, než plánuje Hitachi. Skladovací kapacita by umožnila „nacpat“ terabyty informací do střípku skla o velikosti nehtu od palce.

Kazanovskéhoskupina vypočítala, že jejich médium by bylo stabilní až do teploty 1 000 oC, přežilo by i jaderný výbuch a jeho životnost by byla až 10miliard let, což je srovnatelné se stářím vesmíru. Vědci se současně snaží ukládání dat urychlit, a to ze současných několika kilobytů za sekundu na megabyt za sekundu. To by byla taková rychlost, která by umožnila vyrobit videozáznam v reálném čase a uchovat ho pro zvědavé národy budoucnosti, což by jistě uvítal i Superman.

Podle: Jon Cartwright: Memoryglass. Yourinfostored–forever. New Scientist, 2014, č. 2990, s. 36.

Tabulka: Rozsah paměti některých médií

CD

850 megabytů

DVD

4,7 gigabytů

3D paměť  - křišťálový disk

360 terabytů

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Energetická krize a renesance OZE v ČR

Zahájením ruské agrese na Ukrajině v roce 2022 se změnilo mnohé. Jednu z největších změn ale představoval postoj občanů Evropské unie k Rusku jakožto důvěryhodnému dodavateli energetických komodit.

Co bylo před energetickou krizí

Jak už to bývá, při pohledu s určitým odstupem je možné vidět souvislosti minulých událostí lépe než v době, kdy se tyto události odehrávaly.

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail