Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 253

Palivo z biologicky rozložitelných odpadů

Nová technologie MULTIFERM pro výrobu paliva z biologicky rozložitelných odpadů, kterou vyvinula třebíčská společnost VIA ALTA ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně, jde do provozu. Technologická linka, která využívá nízkopotenciálního fermentačního tepla, má za sebou úspěšné poloprovozní testy. Technologická linka zajišťuje homogenizaci a hygienizaci vstupního materiálu, snížení relativní vlhkosti a tvarovou úpravu tak, aby byl výstup přímo využitelný ve spalovacích energetických zařízeních. Obdobná technologie, kterou mohou využít původci a zpracovatelé odpadu, i výrobci tepla, dosud nebyla na trhu k dispozici. Společnost VIA ALTA, která poskytuje dodávky v oblasti technologií odpadů a průmyslové ekologie, má na uvedenou technologii vydán Úřadem průmyslového vlastnictví užitný vzor č. 30603.

Fotogalerie (1)
Jednotka technologieMULTIFERM pro výrobu paliva z biologicky rozložitelných odpadů je připravena k expedici zákazníkům (zdroj: VIA ALTA)

V České republice se každý rok vyprodukuje více než 2,5 milionu tun biologicky rozložitelného odpadu. Neříkejme ale všemu odpad – díky moderním technologiím se může i odpad stát materiálem pro další využití. „Naším cílem je poskytnout zpracovatelům biologicky rozložitelného odpadu a energetickým provozům technologii pro výrobu paliva s parametry vyhovujícími platné i budoucí předpokládané environmentální legislativě, s fyzikálními a chemickými parametry vhodnými pro přímé energetické využití v průmyslovém i občanském měřítku,“ říká Jakub John, ředitel společnosti VIA ALTA.

Jak palivo vypadá

"Výstupním materiálem je sypká směs, kterou je následně možno briketovat, granulovat nebo jinak tvarově upravit. Jde o vhodnou alternativu ke klasickému kompostování, případně zpracování biologicky rozložitelného odpadu v bioplynových stanicích,“ upřesňuje John. VIA ALTA je dodavatelem technologie, kterou mohou zájemci získat jako dodávku na klíč včetně souvisejícího inženýringu, provozního poradenství​ a servisu.„Technologie MULTIFERM je spíše než konkurentem konvenčních kompostáren jejich možným rozšířením a zvýšením jejich konkurenceschopnosti. Z provozních zkušeností víme, že ne vždy se na sezónním trhu uplatní klasický kompost. A právě tehdy může pomoci tato technologická linka, která dává provozovatelům variantní možnost nakládání s jejich odpadem a schopnost optimalizovat provoz celé kompostárny,“ říká John.

Za vším stojí věda

Do vývoje, který podpořila Technologické agentura ČR, se zapojila také Mendelova univerzita v Brně. „MULTIFERM kombinuje vyspělou technologii a možností využití biologicky rozložitelný odpad,“ říká prof. Jan Marečekz Agronomickéfakulty Mendelovy univerzity.

„Poloprovozní testování probíhalo několik měsíců​. Aktuálně je technologie plně připravena k tržnímu uplatnění. Odezva je velmi pozitivní jak z České republiky, tak ze zahraničí.​ Aktuálně zpracováváme první tržní příležitosti a poptávky z tuzemska i např. z Chorvatska, Ruska, Vietnamu,“ dodává ředitel společnosti VIA ALTA.

Popis technologie

Do procesu vstupuje materiál ze svozů biologicky rozložitelného odpadu. Příprava materiálu se ve své podstatě neliší od provozu konvenční kompostárny. Materiál dále putuje do drtiče, který jej zhomogenizuje a rozdrtí na požadovanou frakci. Takto připravený materiál se volně skladuje pro jednu až dvě dávky do reaktorové části. Technologická linka pak má dvě hlavní části – bioreaktor a sušárnu. Připravený materiál se dopraví do bioreaktoru a spouští se proces tzv. hygienizace. To je tepelná úprava, při které se snižuje bakteriální kontaminace a vytváří takové prostředí, ve kterém nejsou bakterie schopny přežít. Odpad se zahřeje na předepsanou teplotu minimálně 70 oC a musí na ní vydržet bez přerušení 60 minut. Tím dojde k devitalizaci patogenních mikroorganizmů a choroboplodných zárodků. Prakticky je to stejný proces, kterým musí projít například mléko. Velikost částic vstupujících do reaktoru/jednotky musí být maximálně 12 mm.Po ukončení procesu hygienizace se materiál za pomoci dopravníku přeloží z bioreaktoru do sušárny. Po usušení se celý objem produktu ze sušárny vyprázdní do přepravního kontejneru. Celá linka pracuje v poloautomatickém nebo plně automatickémrežimu. Orientační cena základního modelu technologie je od 200 000 EUR.

VIA ALTA a. s.

VIA ALTA poskytuje komplexní inženýrský servis a dodávky v oblasti technologií odpadů a průmyslové ekologie. Součástí služeb jsou doprovodné inženýrské činnosti – provozní poradenství, technický dozor a řízení projektu, zajištění dotačního managementu, provádění odborných studií, analýz a posudků (např. analýz spolehlivosti a udržovatelnosti, energetických auditů, studií vlivu na životní prostředí apod.) a kompletní technický servis a činnosti údržby.​ Za 13 let svého působení v oblasti inženýrských a dodavatelských řešení poskytla své služby klientům od velkých nadnárodních korporací po malé živnostníky, od státu, krajů a velkých měst až po malé vesničky a od velkých univerzit až po malá výzkumná a vývojová pracoviště v České republice i zahraničí. Více na www.via-alta.cz.

Lucie Vurbsová

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail