Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 253

Jak neotevřít dveře letadla za letu

Jistý Joseph Hudek z Tampy na Floridě se 6. července pokusil o otevření výstupních dveří v cestovní letové výšce během mezinárodního letu Delta Boeing 767 ze Seattlu do Pekingu. Skupina cestujících a posádka mu v tom dvěma dobře mířenými lahvemi vína zabránila. Měla ovšem na své straně i fyziku - k otevření letadlových dveří by totiž nešťastník musel vynaložit tolik síly, jako by zvedal dva africké slony. Pilot po incidentu otočil letadlo, přistál zpět v Seattlu, a policie pana Hudka zatkla.

Fotogalerie (1)
Výroba letadlových dveří v pražské výrobně Latecoere (foto M. Dufková)

Tlak uvnitř typické letadlové kabiny nikdy není nižší než tlak ve výšce 2,400 metrů nad hladinou moře. V obvyklé letové výšce je tedy tlak uvnitř značně vyšší než tlak venku. Navíc jsou dveře letounu konstruovány tak, že vnější strana je menší než strana vnitřní. Tato konfigurace znamená, že osoba nemůže otevřít zavřené dveře zevnitř, musela by bojovat s obrovským tlakovým rozdílem. Tlak ve 2400 m n. m. je 75,260 pascalů na čtverečný palec a tlak v cestovní nadmořské výšce 11 000 m je 23 000 Pa na čtvereční palec (1 čtverečný palec je cca 6,5 cm2). Dveře Boeingu 767 měří asi 1,88 x 1,07 m. Chcete-li vypočítat sílu, kterou by vyžadovalo vytažení dveří směrem dovnitř ve výšce 11 000 m, vezměte tlakový rozdíl a vynásobte plochou dveří. Je to zhruba 10 700 kilogramů, čili téměř 30 klavírů nebo dva zmínění sloni. Nicméně situace se změní, pokud je letadlo níže než 2400 m n. m. Pod touto výškou se tlak v kabině reguluje tak, aby odpovídal tlaku venku. Pod touto nadmořskou výškou je buď malý, nebo žádný tlakový rozdíl mezi vnitřní a vnější částí letadla, takže je mnohem snazší dveře otevřít. Je to jako byste byli na zemi.

(Zdroj: https://www.livescience.com/59750-can-you-open-plane-door-midflight.html?utm_source=lst-newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20170711-lst)

Potud ve výsledku úsměvná zpráva, vzhledem k datu vydání trochu předsilvestrovská. Pojďme se však podívat, jak se vyrábějí takové letadlové dveře, aby byly opravdu bezpečné - i když je fyzika na naší straně. Vypravili jsme se na exkurzi do pražských Letňan, kde sídlí firma Latecoere. Reportáž najdete v jednom z lednových článků. 

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail