Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 261

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší. Se získanými daty pracují přímo ve výuce a zároveň mají přehled o aktuální situaci ve svém okolí. Projekt vznikl díky podpoře městské části Praha 4 a spolupráci s českou firmou Agdata City, která vyrábí a provozuje kompletní technologii.

Fotogalerie (3)
Meteostanice na Praze 4 (zdroj Agdata)

První meteostanice byla nainstalována již v roce 2021 na ZŠ Filosofská. Díky zájmu dalších škol došlo k rozšíření a meteostanice je nově nainstalovaná i na ZŠ Školní. Stanice jsou od sebe vzdálené pouze necelé dva kilometry, výškový rozdíl mezi nimi činí 70 metrů a kromě měření mikroklimatu a kvality ovzduší v okolí školy nabízejí jedinečnou možnost porovnávat výsledky měření mezi sebou a hledat i příčiny v nerovnoměrnostech konkrétních výstupů. Takto získaná data by pak mohla sloužit nejen školám, ale i samotné městské části Praha 4.  

Údaje z meteostanic pomáhají při výuce  

Na střechách obou škol jsou instalovány meteostanice, které přinášejí aktuální informace o meteorologických podmínkách a stavu ovzduší v blízkém okolí. Výsledky měření jsou dostupné v mobilní aplikaci a na webových stránkách obou škol. Žáci i učitelé je tak mohou sledovat prakticky odkudkoli a ráno před cestou do školy se podívat, jaké je v místě počasí nebo jestli je čisté ovzduší. Tím však využití meteostanic nekončí – slouží totiž i přímo ve výuce. Dětem získaná data umožňují pracovat s reálnými údaji a pomáhají jim na konkrétních příkladech porozumět nejen tématu ochrany životního prostředí, ale i základním přírodním a fyzikálním jevům. 

„Data z meteostanice nám slouží nejen k tomu, abychom věděli, jaké je venku počasí, ale můžeme je využít i jako praktickou ukázku, jak funguje příroda. Výsledky měření využijeme v hodinách prvouky, matematiky, fyziky nebo informačních technologií. Líbí se nám, že nepracujeme s vymyšlenými čísly nebo příklady, pod kterými si člověk jen těžko představí reálnou situaci, ale s hodnotami, které si může každý ověřit tím, že vyjde ven,“ uvedl Marek Franc, učitel informatiky ze ZŠ Školní. 

„Jedná se o pilotní projekt, ale praktické využití ve školní výuce je významným přínosem, a tak není vyloučeno, že meteostanice rozšíříme i do dalších škol. Profitovali by z toho nejen studenti, ale i obyvatelé naší městské části. Umím si totiž představit, že na základě sběru dat z hustější sítě senzorů můžeme analyzovat důvody znečištění ovzduší v našem sousedství a lépe s nimi bojovat,“ uvedl Tomáš Hrdinka, radní Prahy 4 pro životní prostředí.  

Meteostanice dodává česká firma 

Meteostanice i výsledky jejich měření zajišťuje česká společnost Agdata City, která se specializuje na lokální měření kvality ovzduší pro města a obce. Toho dosahuje pomocí vlastních chytrých senzorů a odesílání získaných dat v reálném čase. „Na obou základních školách jsou instalovány naše meteostanice doplněné o Air senzor. Tato kombinace umožňuje zjišťovat nejen aktuální stav počasí, jako je teplota, tlak, srážky nebo směr a intenzita větru, ale i kvalitu ovzduší a jeho znečištění. Konkrétně měříme množství přízemního ozónu, oxidů dusíku a míru částic polétavého prachu v ovzduší ve třech velikostech. Výsledky pak slouží nejen k výuce, ale také pomáhají třeba při plánování venkovních aktivit v závislosti na kvalitě ovzduší a předpovědi počasí nebo ke správnému odvětrávání tříd,“ vysvětlil Lukáš Musil, obchodní ředitel Agdata City.  

Více na portálu PinCity (https://praha4.pincity.cz/projekty/124-imisni-a-meteorologicka-stanice-pro-zs-skolni

O Agdata

Agdata založili bratři Musilové spolu s Jiřím Jiráskem v roce 2016. Během čtyř let se platforma stala nejrozšířenějším systémem pro chytrou správu zemědělských podniků a farem. Určená je pro subjekty všech velikostí, od malých rodinných podniků po velké zemědělské koncerny. Systém Agdata zahrnuje cloudovou softwarovou platformu a celou řadu telematických čidel a senzorů komunikujících pomocí GPS nebo LoRa sítě. Pod značkou Agdata City pak dodává senzory napojené na analytický systém také do měst a obcí.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Pouliční osvětlení na Měsíci

Soukromá společnost získala finanční prostředky od americké vlády, aby postavila vůbec první „pouliční osvětlení“ na Měsíci – vysoké stavby o velikosti Sochy svobody, ...

Fyzika v praxi: Staň se vědcem v Turnaji mladých fyziků!

Máte chuť ponořit se do světa vědy, vyzkoušet si roli fyzika a řešit reálné fyzikální problémy? Turnaj mladých fyziků (TMF) je soutěž pro studenty středních a žáky základních ...

Od životního prostředí k radiační vědě a technologii

„Odvažte se skočit,“ radí Hildegarde Vandenhoveová všem mladým profesionálům. Tohle motto jí pomáhalo po celou dobu kariéry, která ji dovedla až na současnou pozici ředitelky divize ...

Laser pomáhá léčit vzácnou oční chorobu keratokonus deformující rohovku

Oční choroba zvaná keratokonus, při níž dochází k deformaci rohovky, se projevuje rychle narůstajícími dioptriemi a zkresleným viděním.

Náctiletí programátoři pozor, blíží se mistrovství

Startuje 6. ročník dvoudenního maratonu nápadů AT&T Hackathon Junior! Zatím jsou to středoškoláci, dost možná se ale budou za pár let starat o spokojený život nás všech – ...

close
detail