Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Trumfne Čína zbytek světa v jaderné fúzi?

Zdá se, že na termojaderném hřišti v současné době zůstali dva hráči. Ptáte se: Amerika a Rusko? Ale kdepak! Korea a Čína! Zatímco Evropa pouze deklaruje termojadernou tvář (ve snaze zachovat si tvář coby hostitel mezinárodního tokamaku ITER, se kterým má práce nad hlavu), Korea a nyní už i Čína vyhlásily termíny zahájení stavby a spuštění demonstrační elektrárny známé pod názvem DEMO. Nechtějí čekat na výsledky mezinárodního tokamaku ITER, jehož spuštění se odkládá!

Fotogalerie (1)
Schema korejského K-DEMO (Credit © ITER Organization, http://www.iter.org/)

Spojené státy nedávno vyhlásily seškrtání příspěvků na ITER o 50 %. Japonci podle posledních zpráv přehodnotili svou strategii vývoje DEMO v tom smyslu, že na rozdíl od Číny a Koreje budou čekat na výsledky tokamaku ITER, zejména na výsledky kampaně deuterium-tritium. Teprve podle nich se vydají, nebo také nevydají, směrem k DEMO. Rozhodnutí ano-ne by měla přinést třicátá léta. Dnes se Japonsko plně soustřeďuje na celosupravodivý tokamak JT-60SA, který v rámci „Širšího přístupu (Broader Approach)“ staví za vydatné pomoci Evropské unie. Rusko má nyní jiné starosti než zkoumat sluneční energii a Indie se termojadernou technologii teprve učí.

Čína je odvážná

Na sklonku minulého roku Čínská vláda ohlásila, že podporuje plán vybudování první experimentální elektrárny na jadernou syntézu na světě! Pochopitelně na svém území. V číslech to představuje uvolnění 15,2 miliard dolarů, zahájení stavby 2021 a termín dokončení 2035. Na projektu se prý pracuje od roku 2013. Je znám zatím jediný parametr – délka pulzu má být řádově měsíce (!). Pro srovnání – ITER počítá s 10 minutami. O místo stavby se ucházejí tři města: Šanghaj, Hefai a Chengdu. V Hefai provozuje první celosupravodivý tokamak na světě Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) Ústav fyziky plazmatu (IPP) čínské akademie věd, Chengdu hraje významnou roli v čínském vojenském jaderném programu a Šanghaj? Šanghaj je Šanghaj!

Jižní Korea nechce zůstat pozadu

O parametrech a termínech korejského DEMO jsme psali v článku „Hledá se DEMO!“ (https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/489-hleda-se-demo). Hlavní poloměr 6,5 metrů K-DEMO přesahuje ITER pouze o 0,5 metru. Zato magnetické pole je znatelně silnější. Maximální toroidální pole je 16 Tesla (ITER má 11,8 T) a na ose 7,6 Tesla (ITER má 5,3 T). K-DEMO by měl být hotov v roce 2037. Protože ITER by měl dávat první fúzní výsledky až po roce 2027, nebude moci K-DEMO na ně reagovat. V první etapě 2037 až 2050 bude K-DEMO fungovat jako testovací stolice a teprve od roku 2050 s novými komponentami bude ve stacionárním režimu dodávat elektřinu do sítě.

Asijské státy, nejlidnatější státy na světě, se nikdy netajily tím, že svou budoucnost vidí v termojaderné fúzi. Jak jinak zajistit energii pro rostoucí populaci a hospodářský rozvoj!  Ovšem některé už se začínají ostatním vzdalovat tempem, které udivuje i odborníky. Nechme se překvapit.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail