Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 549

Hasiči vyčerpali bazén temelínské věže

Unikátní cvičení za sebou mají jihočeští hasiči. Spolu se svými kolegy z jaderných elektráren Temelín a Dukovany dokázali za necelých osm hodin úplně vyprázdnit bazén pod jednou ze čtyř největších chladicích věží v České republice. Energetici se pak pustili do její údržby.

Fotogalerie (2)
Za minutu dokázali hasiči vyčerpat 50 kubíků vody (foto ČEZ)

Stříkající voda a hukot čerpadel přímo uvnitř obří chladicí věže. Tak vypadala ranní směna podnikových hasičů v Temelíně a dvou jednotek jejich kolegů z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. Během ní dokázali přemístit více než 32 tisíc metrů krychlových vody. Tedy objem, který by zaplnil například deset olympijských plaveckých bazénů.

Parametry chladicí věže ETE

Temelínské chladicí věže jsou s výškou 155 metrů a vnitřním objemem 1 070 000 metrů krychlových bezkonkurenčně největší ze všech chladicích věží v České republice. Slouží k ochlazování vody, která do nich proudí z kondenzátorů parních turbín. Viditelné jsou z dálky několika desítek kilometrů, za běžného provozu se nad nimi vznáší čistá vodní pára. Jejich přesné parametry je možné zjistit například na webových stránkách společnosti ČEZ http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-temelin/.

Hasiči využili unikátní příležitost

„Čerpání vody velkoobjemovými čerpadly nepatří mezi naše časté reálné zásahy. Čerpání s touto technikou však samozřejmě neustále procvičujeme, a proto se nám cvičení s temelínskými kolegy pochopitelně hodí. A to obzvláště když můžeme pracovat s tak velkým objemem, který temelínská věž má,“ vysvětluje mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů.

Stejně jsou na tom i temelínští hasiči. Jsou sice podnikovou jednotkou, od roku 2016 ale standardně zasahují i v okolí, mimo jiné právě při záplavách nebo povodních. Kvůli rychlosti jim tentokrát s odčerpáním pomohli i kolegové z Dukovan. „V tomto případě spojujeme hned dva účely. Je to cenný výcvik a zkouška vybavení. A zároveň pomáháme kolegům s odstávkou, během které prošly dvě ze čtyř chladicích věží pravidelnou údržbou,“ vysvětluje ředitel Útvaru bezpečnost divize jaderná energetika Roman Havlín.

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail