Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Pneumatika z ocele

Montáž vakuové komory reaktoru ITER byla zahájena. Dlouho očekávaný „balet Titánů“ je na spadnutí. Velkolepá podívaná – montáž vakuové komory coby jeviště první ziskové řízené termojaderné fúze na Zemi – nenechá na staveništi a nejen na staveništi tokamaku ITER zcela určitě nikoho chladným. Dva identické pomocné nástroje (jeřáby Twin Titans) každý o výšce 20 metrů vyrobené v Koreji, vztyčí 40stupňový sektor – devítinu vakuové komory- , „obalí“ dvěma cívkami toroidálního pole, přeplátují postříbřenými deskami tepelného stínění a tuto drobnost o hmotnosti 1 200 tun vloží do jámy tokamaku. Základní, zásadní část tokamaku ITER, vakuová komora, poroste před očima!

Fotogalerie (1)
Ne méně než 20 hydraulických válcových tyčí ovládaných hydraulickými a pneumatickými silami umožňuje obřímu nástroji nastavit různé prvky předmontáže s milimetrovou přesností. Hydraulická kapalina cirkuluje mezi desítkami čerpadel v síti potrubí 500 m dlo

Začátkem června se jeden z Titánů v 60 metrů vysoké Montážní hale probudil a ospale se protáhl. Pohyb byl pomalý, téměř nepostřehnutelný. Stejně jako v živém těle, i nervy a svaly (u Titana signální kabely a hydraulická čerpadla) koordinovaly svou činnost, aby zvedly a spustily jednu z horních vyrovnávacích jednotek na vrcholu obřího pomocného montážního nářadí. Proběhl jeden z prvních kroků v programu mechanických zkoušek prováděných na velkolepých Titanech vysokých jako čtyřpatrový dům.

Titánská Dvojčata

(TwinTitans), SSAT-1 a SSAT-2 (Sector Sub-Assembly Tool, montážní nářadí pro sektor vakuové nádoby), slouží k předmontáži každého z devíti sektorů vakuové nádoby, na který se navleče pár cívek toroidálního pole a postříbřené vnější a vnitřní tepelné stínění. Tato podsestava bude mít hmotnost 1 200 tun. Titáni budou úzce spolupracovat s dalším obřím nástrojem - dvojitým jeřábem, který bude přihrávat jednotlivé komponenty patřící do podsestavy, ty se smontují, a takto vytvořenou podsestavu přenese dvojitý jeřáb do jámy pro tokamak (tokamak pit). Smontované podsestavy se následně vakuově svaří a představí celou vakuovou komoru v plné kráse: koblihu s otvorem uprostřed (doslovný překlad moderního cukrářského „donut“, což ve spojení se slovem „shape“ popisuje v angličtině toroidální tvar vakuové nádoby – donut shape) naplněnou místo jahodovou marmeládou termojaderným plazmatem.

Svařování má svůj program

Devět sektorů dvojstěnné vakuové komory se nejprve zavěsí do jámy pro reaktor a postupně se svaří tři dvojice sektorů. Zbydou tři nesvařené sektory, které se přivaří ke svařeným dvojicím a tak dostaneme tři svařené trojice. Trojice se svaří dohromady, a tak nakonec bude celá prstencová vakuová komora svařena z devíti 40stupňových sektorů.

Než se to však stane, je třeba dosáhnout dva důležité milníky: dokončení úplných mechanických a zátěžových testů jak na SSAT, tak na ocelovou konstrukci nad budovou tokamaku, aby se „uzavřela“ tokamaková jáma (tokamak pit) a umožnilo se prodloužení jeřábových kolejí z Montážní haly do Tokamakové haly. Tokamaková hala bude stejně vysoká jako Montážní hala – to je 60 metrů.

Zátěžové zkoušky proběhly začátkem června a přípravné práce na prodloužení jeřábových kolejí již začaly.

Rok 2019 je tak bezesporu rokem přelomovým. Bude sestavena pro tokamak charakteristická vakuová komora zasunutá do 18 supravodivých cívek toroidálního pole.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail