Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

MAAE zveřejnila nové odhady vývoje jaderné energetiky do roku 2050

MAAE zveřejnila 10. září své nejnovější projekce trendů v energetice, elektřině a jaderné energii do roku 2050. Výroční zpráva nabízí smíšený odhad budoucího příspěvku jaderné energie k celosvětové výrobě elektřiny v závislosti na tom, jak se budou potenciálně odstavovat starší reaktory a jak se budou stavět a připojovat nové kapacity. Projekce se skládají jak z dostupné kapacity (v současné době dodávající elektřinu do sítě), tak z instalované nominální kapacity (dostupné, ale v současné době nedodávají elektřinu do sítě).

Fotogalerie (2)
Titulní stránka publikace IAEA (Zdroj: INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY AGENCY, Energy, Electricity and Nuclear Power Estimates for the Period up to 2050, Reference Data Series No. 1, IAEA, Vienna (2019))

Jedná se v historické řadě již o 39. edici publikace Energy, Electricity and Nuclear Power Estimates for the Period up to 2050. Poskytuje podrobné globální trendy v jaderné energii podle regionů. Jeho projekce pro kapacitu výroby jaderné elektrické energie se dělí na nízké a vysoké odhady, které odrážejí různé předvídatelné hnací faktory mající dopad na celosvětové nasazení tohoto zdroje energie s minimálními emisemi uhlíku.

Nové prognózy do roku 2030 ukazují, že výrobní kapacita klesá v nízkém scénáři přibližně o 8 % a ve vysokém se zvyšuje o 25 %. Do roku 2050 by se v nízkém scénáři snížila o 6 % a ve vysokém naopak vzrostla o celých 80 %. Ve srovnání s loňským odhadem je nový odhad k roku 2050 ve vysokém scénáři o 33 GW nižší a v nízkém o 15 GW vyšší.

Prognózy z roku 2019 obsahují méně nejistot ve srovnání s předchozími roky díky nedávným oznámením o budoucnosti stávající flotily jaderných elektráren v některých regionech a o dlouhodobých plánech na rozšíření. Pro vyrovnání možného vyřazení některých reaktorů z důvodu věku, konkurenceschopnosti nebo jiných faktorů bude potřebná významná nová kapacita. „Očekává se, že celosvětová poptávka po elektřině v nadcházejících letech prudce vzroste, protože mnoho zemí potřebuje více energie na svůj rozvoj,“ uvedl náměstek generálního ředitele MAAE Michail Chudakov, vedoucí odboru jaderné energie. „Bez výrazného nárůstu využití jaderné energie bude pro svět obtížné zajistit dostatek energie k dosažení udržitelného rozvoje a zmírnění změny klimatu.

V roce 2018 vyrobily jaderné elektrárny kolem 10 % světové elektřiny, což představuje jednu třetinu veškeré nízkouhlíkové elektřiny. K dnešnímu dni má 450 provozovaných jaderných reaktorů na světě téměř rekordní úroveň 399,7 GW celkové čisté instalované kapacity.

V některých regionech se v krátkodobém horizontu očekává, že nízká cena zemního plynu a dopad dotovaných obnovitelných zdrojů energie budou nadále vyhlídky na růst jaderné energie ovlivňovat. Zájem o jadernou energii je stále silný v několika regionech, zejména v rozvojovém světě, a závazky k boji proti změnám klimatu dohodnuté na základě Pařížské dohody a dalších iniciativ mají potenciál podpořit její rozvoj.

Publikaci lze získat zde: https://www.iaea.org/publications/13591/energy-electricity-and-nuclear-power-estimates-for-the-period-up-to-2050

Zdroj: INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY AGENCY, Energy, Electricity and Nuclear Power Estimates for the Period up to 2050, Reference Data Series No. 1, IAEA, Vienna (2019).

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail