Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Hltič bude snižovat chvění turbíny

Snížit chvění řádově o desetiny milimetrů za vteřinu si provozovatel Jaderné elektrárny Temelín, ČEZ, slibuje od zařízení, které v polovině května technici instalovali na turbínu prvního bloku. Instalaci tzv. dynamického hltiče předcházela půlroční příprava. Odstávka prvního temelínského bloku se dostává do závěrečné fáze montáže zařízení a následných zkoušek.

Fotogalerie (3)
Od dvoutunového hltiče si elektrárna slibuje snížení chvění turbíny (zdroj ČEZ)

Hltič váží dvě tuny, na šířku má skoro dva metry a na výšku necelý metr. Je vyroben z oceli a svým tvarem vzdáleně připomíná hokejovou branku. Jeho úkolem je snížit chvění temelínské turbíny. V rámci půlroční přípravy ho odborníci z plzeňského výrobce Doosan Škoda Power ladili přesně na parametry temelínské turbíny. Výpočty a zkušenosti z jiných elektráren určily tvar. Přesná hmotnost dynamického hltiče pak vyplynula z měření u výrobce turbíny, kde byl hltič naladěn na požadovanou frekvenci, konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Je na místě

Vlastní usazení  pomocí mostového jeřábu trvalo pouhých patnáct minut. Nové zařízení technici umístili na ložiskový stojan mezi druhý a třetí nízkotlaký díl. „Kvůli přichycení jsme dělali přesný otisk místa spoje hltiče s víkem ložiskového stojanu. Toto zařízení musí sedět naprosto přesně. Při najíždění bloku uvidíme z dat, zda se naše očekávání plynoucí z modelových výpočtů naplní i v praxi. Jeho konstrukce je připravena na případné doladění pomocí různě těžkých plechů,“ doplnil Jan Kruml.

Umístění hltiče na ložiskovém stojanu

Jak bude fungovat

Když něco melete nebo mícháte v kuchyňském robotu, stane se, že robot začne vibrovat. Položíte na něj ruku (zatížíte jej) a vibrace se sníží nebo zmizí. Nebo se špatně vycentruje prádlo v pračce, a ta začne při ždímání vibrovat. Co udělá hospodyně? Zatíží pračku něčím těžkým (znám jednu, co si na ni dokonce sedla...). To je jen velmi zjednodušené a laické vysvětlení. Laditelnost hltiče je plus minus 5 Hz. Přidáním 50kg plechů jako přídatných závaží lze frekvenci vibrací snižovat a dolaďovat.

Turbína se chvěla od začátku

Temelínské turbíny o výkonu 1 000 MW jsou první svého druhu vyrobené ve Škodovce. Už při najíždění bloku se řešilo (a úspěšně vyřešilo) jejich chvění. Není divu, tyto stroje 60 m dlouhé se točí rychlostí 3 000 otáček za minutu. Kvůli zvýšenému chvění pak odstavili energeticiprvní blok například i v listopadu 2019. U všech točivých strojů můžeme naměřit nějakou úroveň chvění. Proto výrobci stanovují limitní hodnoty pro preventivní odstavení jako ochranu před možným poškozením. Od aktuálních úprav očekávám snížení provozních hodnot a vytvoření větší rezervy k limitním hodnotám, vysvětlil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Diagnostický systém

V souvislosti s chvěním turbíny posiluje ČEZ v Temelíně i diagnostický systém. Zavádí do něj neuronové sítě, které by provozní personál měly včas varovat, že může dojít k nárůstu chvění. Operátoři tak budou moci na situaci s předstihem reagovat a vyhnout se neplánovanému snížení výkonu nebo odstavení bloku.

Marek Sviták

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail