Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Modernizace jaderné elektrárny Mecamor v Arménii je hotová

Výsledkem šestileté modernizace je prodloužení provozu Mecamorské jaderné elektrárny v Arménii do roku 2036 a zvýšení výkonu reaktoru VVER 440 o 15 %. Jediná elektrárna v zemi tak zůstane důležitým arménským zdrojem energie o 10 let déle než podle původního provozního povolení.

Fotogalerie (1)
Arménská jaderná elektrárna Mecamor (zdroj AAEK)

V Mecamorské elektrárně stojí celkem dva bloky VVER 440. Starší z nich je odstaven od katastrofálního zemětřesení, které v roce 1988 postihlo severní část země. Provoz novějšího bloku byl obnoven v roce 1995 a dosud měl provozní povolení do roku 2026.

Mecamorská jaderná elektrárna má zásadní přínos pro energetickou bezpečnost a nezávislost Arménie. Tento rozsáhlý projekt můžeme bez přehánění označit za jeden z nejdůležitějších pro naši zemi. Nezůstali jsme jen u toho a stanovili si další cíle: prodloužení provozu o dalších 10 let za rok 2026 a další rozvoj jaderné energetiky, tedy výstavbu nové elektrárny,“ uvedl Gnel Sanosyan, arménský ministr územního řízení a infrastruktury. 

Modernizace začala v roce 2015 a během ní se v elektrárně mnohé změnilo. Byla zvýšena bezpečnost bloku, proběhly kontroly a výměny zařízení apod. Díky tomu se mohl výkon bloku zvýšit o 15 %, aniž se zvýšily náklady na jaderné palivo. Součástí prací bylo i vyžíhání reaktorové nádoby, které jí z 85 % navrátilo původní vlastnosti, které měla po svém vyrobení. Projekt vedla společnost Rusatom Service, dceřiná firma ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. (Psali jsme o tom před rokem v článku https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/2565-armensky-jaderny-reaktor-bude-omlazen-zihanim-tlakove-nadoby). 

Do prací se zapojily i české firmy. Konkrétně Škoda JS a ZAT v rámci společného projektu dodaly nejmodernější digitální systémy pro náhradu řídicích systémů bloku. Šlo o záměnu systémů řízení regulačních tyčí reaktoru (RRCS) a části systému havarijních ochran včetně odpínačů napájení pohonů regulačních tyčí, tedy o práce v samém jádru jaderné elektrárny. 

U příležitosti dokončení modernizace a úspěšného prodloužení provozu 2. bloku v Mecamoru navštívil 16. listopadu 2021 elektrárnu generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov. „Jsem hrdý na to, že jsme měli možnost se zapojit do projektu, díky kterému je arménská jaderná elektrárna bezpečnější a efektivnější. Společně s místními odborníky, arménskými i ruskými servisními firmami, výrobci komponent a výzkumnými ústavy se nám podařilo udělat obrovský kus práce. Díky tomu 2. blok Mecamorské elektrárny nyní splňuje současné bezpečnostní požadavky, a může tak dále sloužit obyvatelům Arménie,“ řekl Lichačov. 

Pro informaci:

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování. 

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci staví Rosatom 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov. 

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail