Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Výroba zeleného vodíku s pomocí malých modulárních reaktorů v USA

Koalice společností The Southeast Hydrogen Hub zaslala žádost na americké ministersvo energetiky (DOE), aby poskytlo finanční prostředky na vybudování sítí zeleného vodíku na území šesti jihovýchodních států USA. Členy této koalice jsou také společnosti provozující jaderné elektrárny, například Dominium Energy, Duke Energy, Southern Company a Tennessee Valley Authority (TVA), vedené společností Battelle. Podobný projekt již dříve oznámilo sedm severních států: Connecticut, Maine, Massachusetts, New Jersey, New York, Rhode Island a Vermont. Budou tvořit tzv. Northeast Regional Clean Hydrogen Hub.

 

Fotogalerie (1)
Výroba vodíku elektrolýzou (kresba MD)

V roce 2022 zahájilo ministerstvo energetiky (DOE) program rozvoje regionálních center čistého vodíku za 8 miliard dolarů v rámci zákona Bipartisan Infrastructure Law, který je známý jako H2Hubs. Cílem je podporovat do roku 2026 vývoj minimálně čtyř H2Hubs, které by bylo možno zapojit do celonárodní sítě čistého vodíku a usnadnit vznik celostátního vodíkového hospodářství. 

Koalice společností Southeast Hydrogen Hub byla jedním ze 79 potenciálních center, která v roce 2022 předložila DOE počáteční koncepci a jedním z 33 žadatelů, kteří již předložili komplexní žádost. Konečné rozhodnutí lze očekávat v letošním roce. Southeastern USA centrum očekává kromě pomoci v dekarbonizaci i velké ekonomické benefity a rozvoj zaměstnanosti v regionu. Iniciativa získala podporu právníků z obou politických stran a také podporu skupiny senátorů ze států Alabama, Georgie, Severní Karolína, Jižní Karolín a Tennessee. 

Vize zelené energetiky  

Projektová organizace Green Energy Partners LLC se sídlem ve Virginii plánuje vybudovat první plně integrované zelené centrum v USA na ploše 641 akrů v Surry County ve Virginii. Toto Surry Green Energy Centre (SGEC) bude kromě jiného obsahovat 1 GW datová centra a Green Hydrogen Hub, který bude mít 4 až 6 malých modulárních reaktorů o jednotkovém výkonu 250 MWe vyrábějících elektřinu, teplo a elektrolýzou vodík. SGEC bude rovněž skladovat energii k vyrovnávání rozdílů mezi poptávkou a nabídkou. Nejdříve se budou stavět zelená datová centra, která budou nejprve odebírat elektřinu ze sítě. Později se datová centra napojí na bezuhlíkovou elektřinu z malých modulárních reaktorů v lokalitě. Energetické centrum SGEC představuje ideální kombinaci čisté výroby vodíku, spotřebitelů vodíku a zákazníků s velkou spotřebou elektřiny (datová centra), kteří jsou všichni napojeni na blízkou infrastrukturu. Datová centra budou profitovat nejen z přítomnosti reaktorů vyrábějící elektřinu, ale také z blízkosti záložních generátorů zásobovaných vodíkovým palivem k výrobě elektřiny v případě potřeby.  

Datová centra v Loudoun County, Virginia, využívají v současné době asi 20 % veškeré elektřiny ve státě Virginia, a zajišťují provoz více než 70 % světových dat. SGEC poskytuje velmi žádanou podporu jak americkému, tak světovému internetovému provozu s pozitivními důsledky pro národní bezpečnost, a to v lokalitě, která je velmi vhodná pro dnešní moderní jadernou energii.  

Zdroj: World Nuclear News, 13. 4. 2023: US companies move forward with greeen hydrogen projects

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail