Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Plochozemci věří na placatost Země

Členové Flat Earth Society – Společenství ploché Země – tvrdí, že veškeré důkazy hovoří pro to, že je Země plochá, a že satelitní snímky jsou podvrhy. Ano, když normálně chodíte po Zemi, vidíte a cítíte, že plochá skutečně je... Počet příslušníků Flat Earth Society se od roku 2009 každoročně zvyšuje aspoň o 200, většinou Američanů a Britů. Soudě podle jejich neutuchající aktivity na jejich webové stránce http://www.theflatearthsociety.org/cms/ , twitteru, a podle množství mediálních interwiev, která poskytují tvrdošíjně bráníce své stanovisko, oni tomu opravdu věří. Je to v 21. století možné? A jak to lze psychologicky vysvětlit?

Fotogalerie (1)
Logo Společenství ploché Země

Očima Plochozemce

Vůdčí teorie Plochozemců tvrdí, že Země je disk s polárním kruhem uprostřed a s Antarktidou, která je ve skutečnosti 50 metrů vysokou ledovou zdí, okolo. Zaměstnanci NASA stráží tuto zeď, aby zabránili lidem na ní lézt a spadnout na druhé straně z disku dolů. Cyklus dne a noci Plochozemci vysvětlují tak, že Slunce a Měsíc jsou koule o průměru 51 km, které se točí ve výšce 4 828 km nad zemským diskem. Hvězdy se pohybují na ploše asi 6 000 km nad ním. Slunce a Měsíc jsou jako reflektory, které ve 24hodinových cyklech osvětlují různé části Země. Plochozemci také věří, že musí existovat ještě jeden neviditelný Měsíc, který zakrývá viditelný Měsíc při zatměních.

Gravitace je jen iluze. Předměty nepadají dolů, ale ve skutečnosti zemský disk se pohybuje nahoru zrychlením 9,8 m/s2, tažen mysteriózní silou zvanou temná energie. Mezi zastánci plochosti Země panuje neshoda ohledně Einsteinovy teorie relativity – zda totiž dovoluje Zemi nekonečné zrychlování i při překročení rychlosti světla. Co je pod zemským diskem, Plochozemci nevědí, ale většina z nich si myslí, že „skály“.

Všechno je konspirace

Plochozemci věří, že snímky zemského glóbu jsou upravované ve Fotoshopu, GPS navigace byla vytvořena pro piloty, aby si mysleli, že letí po linkách kolem kulaté Země, přestože ve skutečnosti letí po kruzích nad plackou. Motivem, proč mocní světa tají pravdu o tvaru Země, jsou zřejmě peníze. „Přece logicky mnohem méně stojí předstírat kosmický program, než ho skutečně provozovat, takže ze založení NASA konspirátoři profitují,“ vysvětluje stránka Flat Earth Society.

Není to vtip

Teorie Plochozemců vychází z metody zvané „zetetická“. Jde o alternativu k vědecké metodě, která byla vyvinutá v 19. století právě Plochozemci. Tvrdí, že senzorické pozorování je ze všech nejdůležitější. V zetetické astronomii vede vnímání Země jako ploché k závěru, že tedy nutně musí být plochá, a všechno ostatní jako antiměsíc, konspirace NASA atd., z toho pouze logicky vyplývá.

Že si dříve staré civilizace představovaly Zemi jako placku na hřbetě slonů nebo na krunýři želvy, není nic udivujícího. Udivující je, že na konci 19. století idea znovu ožila. Angličan Samuel Birley Rowbotham (1816-1884) napsal své dílo Zetetická astronomie: Země není globus. Nebyl shledán nesvéprávným, naopak se mu podařilo plamennými projevy získat stoupence.

Dnešní odnož Zetetické společnosti byla založena v roce 1956 v Doveru v Anglii pod jménem Společenství ploché Země. V roce 2004 se ustálila do podoby veřejného internetového fóra. Vicepresident společnosti, Ir Michael Wilmore, říká: „Otázka víry a opravdovosti se často vrací, sám si myslím, že někteří naši členové považují za dobrý vtip být spojeni s naší společností, ale znám řadu členů osobně a vím, že jsou o své pravdě plně přesvědčeni. Moje vlastní přesvědčení pramení z filosofické introspekce a značného množství dat a důkazů, které jsem nashromáždil a stále shromažďuji.“ Wilmore a president společnosti, pětatřicetiletý Londýňan narozený ve Virginii, Daniel Shenton, shodně připouštějí, že důkazy pro oteplování Země jsou velmi silné, přestože pocházejí ze satelitů, a rovněž akceptují evoluci a další vědecké poznatky.

Psychologie konspiračních teorií

Experty na psychologii nápady Plochozemců nepřekvapují. Karen Douglasová, psycholožka na anglické University of Kent, která studuje psychologii konspiračních teorií, říká, že teorie Plochozemců se od jiných konspiračních teorií neliší. Všechny mají stejný základ: prezentují alternativní teorii k důležitému tématu a konstruují důvody, proč kdosi pravdu zastírá. Hlavní charakteristikou bývá, že vysvětlují něco velmi důležitého, aniž by se věnovali detailům. Jejich síla je právě v jejich povrchnosti. Jejich příběhu vštípí sílu sebejistá forma, s jakou zastánci konspiračních teorií vystupují. Plochozemci jsou mnohem pevněji přesvědčení, že Země je plochá, než je zbytek obyčejných lidí přesvědčen, že je Země kulatá!

„Když se setkáte s minoritním názorem, který je podán inteligentně, zdánlivě dobře informovaným člověkem, který se ani na okamžik od svého přesvědčení neodchýlí, může vás to velmi ovlivnit,“ říká Douglasová. V nedávné studii, Eric Oliver a Tom Wood, vědci studující politické vědy na Chicagské Universitě, zjistili, že přibližně polovina Američanů věří alespoň jedné konspirační teorii (např. že 11. září bylo vnitropolitickou akcí apod.). „Mnoho lidí je ochotno věřit mnoha názorům, které jsou v přímém protikladu k obecným pravdám,“ říká Oliver. Vysvětluje, že kořeny víry v konspirace pramení z hluboké lidské tendence připouštět neviditelné síly a magické myšlení. Lidé věřící konspiracím, obvykle věří mnoha najednou, dokonce i protichůdným. Plochozemci naproti tomu mají téma jediné. „Kdyby byli stejní jako ostatní vyznavači konspiračních teorií, měli by tendenci dále věřit v UFO, duchy, ďábla atd. Nevypadá, že by tomu tak bylo. Tím se od většiny podobně zaměřených Američanů liší,“ říká Oliver.

Je to lidské

Přitažlivost konspiračních teorií podporuje lidská touha nalézt jednoduché příčiny komplikovaných a těžko vysvětlitelných událostí. Konspirativismus jako tendence hledat klíč k viditelnému dění v působení skrytých sil a různé víry ve spiknutí bývají dokonce hybnou silou historie. Konspirativismus předpokládá, že svět se řídí jakýmsi plánem (kýmsi vytvořeným).

Každá konspirační teorie má tři principy:

  • Nic se neděje náhodně – příčinou významných událostí nemůže být náhoda;
  • zdání klame – spiklenci důmyslně zakrývají svou identitu nebo činnost;
  • všechno souvisí se vším – skryté souvislosti lze odhalit propojením zdánlivě nesouvisejících informací.

Kdo uvěří, ať tam běží

Teorii spiknutí nelze falzifikovat, čímž se liší od racionální kritiky. Teorie spiknutí je uzavřený systém idejí; zastánci konspiračních teorií odmítají protichůdné důkazy s tím, že jsou nedůvěryhodné, protože je mohli podvrhnout samotní spiklenci.

Spiklenecké teorie se velmi obtížně racionálně vyvracejí, protože pracují s neverifikovatelnými fakty, volně směšují pravdu a fikci. Pomíjejí vše, co jim protiřečí, a ze správných předpokladů odvozují falešné důsledky.

Podle http://www.livescience.com/24310-flat-earth-belief.html?cmpid=NL_LLM_weekly_2016-4-20 a Wikipedie.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail