Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Sluncem poháněná „Slunečnice“

Speciální sluneční zařízení IBM Sunflower vyrábí elektřinu, teplo i čistou pitnou vodu. Má se stát prvním zařízením, které poskytne elektrickou energii, vodu a teplo pro komunity ve vzdálených oblastech bez centrální elektrické sítě.

Fotogalerie (2)
IBM Slunečnice – soustava vodou chlazených fotovoltaických panelů;každá taková Slunečnice může zásobovat energií několik domů

Deset metrů vysoké zařízení se slunečními články se může přepravovat v jediném kontejneru do kterékoliv lokality. Vyvíjí jej švýcarská firma Airlight Energy of Biasca. Kromě čisté vody a elektřiny může produkovat i teplo a po přidání tepelného čerpadla i chlad.

Účinnější než fotovoltaické panely

Základem technologie je vodou chlazený sluneční panel vyvinutý Bruno Michelem a kol. ze společnosti IBM. Zrcadla na stojanu podobném slunečnici směrují sluneční paprsky na šest panelů, kde se sluneční světlo 2 000krát zkoncentruje. Každý panel obsahuje 25 čipů, které se ochlazují vodou proudící v mikrokanálcích umístěných pod panely. Kanálky odvádějí teplo v takové míře, že mikročipy mohou pracovat při optimální provozní teplotě. To činí zařízení Sunflower účinnějším než jsou existující fotovoltaické panely. Díky tomu je k výrobě stejného množství elektřiny třeba pouze čtvrtina panelů. Toto zařízení je proto i levnější. V příbřežních oblastech může ohřátá voda pohánět odsolovací zařízení, rovněž vyvinutá ve společnosti IBM. Vyprodukované teplo ohřívá mořskou vodu, vodní páry procházejí polymerovou membránou a potom kondenzují v oddělené komoře. Celý proces se opakuje třikrát,aby byla získaná sladká voda co nejčistší. IBM tvrdí, že lze za den vyprodukovat 2 500 l pitné vody. Mimo příbřežní oblasti lze místo odsolovacího zařízení připojit zařízení na čištění vody.

Sluneční zrcadla z metalizované fólie

Sluneční zrcadla, jindy vyráběná z těžkého a drahého leštěného skla, jsou v zařízení Sunflower z metalizované fólie. Ze stejného materiálu se vyrábějí obaly pro smažené brambůrky a čokoládu.

Při zkouškách 18tizrcadlového prototypu se ukázalo, že při přeměně slunečního záření toto zařízení dosahuje při výrobě elektřiny účinnosti 30 % a až 50 % v případě produkce tepla.

Zařízení s 36 zrcadly by mělo poskytnout elektrický výkon 12 kW a tepelný výkon 20 kW při slunečním svitu 10 h denně. Společnost Airlight plánuje začátkem roku 2016 uskutečnit polní zkoušky v sedmi vzdálených oblastech, pravděpodobně v Maroku a Indii. Na trh má být výrobek uveden v roce 2017. Uvádí se, že toto zařízení bude vyžadovat minimální údržbu.

Podle: Paul Marks: Sun-powered sunflower. New Scientist, 2014, č. 2989, s. 19.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail