Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 219

Sluncem poháněná „Slunečnice“

Speciální sluneční zařízení IBM Sunflower vyrábí elektřinu, teplo i čistou pitnou vodu. Má se stát prvním zařízením, které poskytne elektrickou energii, vodu a teplo pro komunity ve vzdálených oblastech bez centrální elektrické sítě.

Fotogalerie (2)
IBM Slunečnice – soustava vodou chlazených fotovoltaických panelů;každá taková Slunečnice může zásobovat energií několik domů

Deset metrů vysoké zařízení se slunečními články se může přepravovat v jediném kontejneru do kterékoliv lokality. Vyvíjí jej švýcarská firma Airlight Energy of Biasca. Kromě čisté vody a elektřiny může produkovat i teplo a po přidání tepelného čerpadla i chlad.

Účinnější než fotovoltaické panely

Základem technologie je vodou chlazený sluneční panel vyvinutý Bruno Michelem a kol. ze společnosti IBM. Zrcadla na stojanu podobném slunečnici směrují sluneční paprsky na šest panelů, kde se sluneční světlo 2 000krát zkoncentruje. Každý panel obsahuje 25 čipů, které se ochlazují vodou proudící v mikrokanálcích umístěných pod panely. Kanálky odvádějí teplo v takové míře, že mikročipy mohou pracovat při optimální provozní teplotě. To činí zařízení Sunflower účinnějším než jsou existující fotovoltaické panely. Díky tomu je k výrobě stejného množství elektřiny třeba pouze čtvrtina panelů. Toto zařízení je proto i levnější. V příbřežních oblastech může ohřátá voda pohánět odsolovací zařízení, rovněž vyvinutá ve společnosti IBM. Vyprodukované teplo ohřívá mořskou vodu, vodní páry procházejí polymerovou membránou a potom kondenzují v oddělené komoře. Celý proces se opakuje třikrát,aby byla získaná sladká voda co nejčistší. IBM tvrdí, že lze za den vyprodukovat 2 500 l pitné vody. Mimo příbřežní oblasti lze místo odsolovacího zařízení připojit zařízení na čištění vody.

Sluneční zrcadla z metalizované fólie

Sluneční zrcadla, jindy vyráběná z těžkého a drahého leštěného skla, jsou v zařízení Sunflower z metalizované fólie. Ze stejného materiálu se vyrábějí obaly pro smažené brambůrky a čokoládu.

Při zkouškách 18tizrcadlového prototypu se ukázalo, že při přeměně slunečního záření toto zařízení dosahuje při výrobě elektřiny účinnosti 30 % a až 50 % v případě produkce tepla.

Zařízení s 36 zrcadly by mělo poskytnout elektrický výkon 12 kW a tepelný výkon 20 kW při slunečním svitu 10 h denně. Společnost Airlight plánuje začátkem roku 2016 uskutečnit polní zkoušky v sedmi vzdálených oblastech, pravděpodobně v Maroku a Indii. Na trh má být výrobek uveden v roce 2017. Uvádí se, že toto zařízení bude vyžadovat minimální údržbu.

Podle: Paul Marks: Sun-powered sunflower. New Scientist, 2014, č. 2989, s. 19.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail