Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 215

Největší větrná turbína světa

Čínská státní společnost China State Shipbuilding na začátku letošního roku představila komponenty zatím největší a nejvýkonnější větrné turbíny určené pro mělká moře na světě. Zařízení by mělo dosáhnout výkonu 18 MW a o 2 MW tedy překonat dosud největší větrnou turbínu, která pochází rovněž z Číny.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Nová elektrárna bude mít 128metrové lopatky s regulací sklonu, celkový průměr záběru 260 metrů a plochu záběru 53 tisíc metrů čtverečních, což odpovídá ploše sedmi fotbalových hřišť. Řídicí technologie zajistí flexibilní nastavení nejen lopatek, ale i točivého momentu, celého modulárního převodového ústrojí i generátoru s permanentními magnety. Konstruktéři očekávají díky lepšímu rozložení tlaku snížení chvění lopatek o asi 10 % a až o 50 % se má snížit úroveň vibrací ve věži a jejích základech. Elektrárna, která bude mít kapacitu až 74 000 MWh elektřiny ročně, by ale především měla významně snížit náklady na výrobu elektřiny z pobřežních větrných farem.

Čím větší, tím levnější

Vývojáři, kteří podobné obří větrné elektrárny na moři staví, se už dnes zavazují k cenám pod hranicí 56 EUR/MWh, což je zcela konkurenceschopné. Během letošního roku začne 100 mil od pobřeží severovýchodní Anglie dodávat za tuto cenu elektřinu do sítě větrná farma Dogger Bank, kterou tvoří obří turbíny Haliade X společnosti General Electric s jednotkovým výkonem 13 MW. Farma jich bude mít 300 a každá se bude tyčit 260 metrů nad hladinu moře.

Čím větší, tím problematičtější

Předpoklad, že větší větrné turbíny budou vyrábět levnější energii, potvrzují i vědci z energetického institutu na Durhamské univerzitě ve Velké Británii. Turbíny samotné by se podle nich mohly teoreticky zvětšovat ještě více, protože platí, že větší lopatka získá energii z větru na větší ploše, což generuje více elektřiny. Existuje ale řada omezení, která zatím čekají na technické řešení. Problémem je například to, že větší turbíny s delšími lopatkami se musejí otáčet pomaleji. Dlouhé čepele jsou ale zároveň pružnější a je stále těžší zajistit, aby lopatky za extrémních větrných podmínek nenarazily do věže turbíny. Limitující jsou také síly působící na turbínu, což vývojáři řeší zvýšením hmotnosti, a tím pádem i zvýšením nákladů. V určitém bodě se tak výroba stává nerentabilní. Další omezení spočívají v tom, že na světě je v současnosti jen velmi málo míst s obrovskými přístavy, plavidly a jeřáby, které mohou bezpečně a spolehlivě operovat daleko od pobřeží a stavět zde větrné obry.

Nejrychleji roste využití větru v Číně a USA

Přes tyto problémy budou podle očekávání Mezinárodní energetické agentury náklady na jednotku výkonu u větrných elektráren dále klesat a množství energie vyrobené větrem poroste. V roce 2021 vzrostla výroba elektřiny z větru o rekordních 273 TWh, což byl o 55 % vyšší růst než v roce 2020 a současně nejvyšší růst výroby ze všech obnovitelných energetických technologií. Světovým lídrem v oboru je stále Čína, která vede v instalované kapacitě větrné energie na pevnině i na moři. Podle údajů Národního úřadu pro energetiku má Čína přibližně 26 GW výkonu v pobřežních větrných elektrárnách, tedy skoro polovinu z celosvětové instalované pobřežní kapacity. Za Čínou s odstupem následují USA, kde od roku 2021 roste větrná kapacita tempem přes 11 % za rok. Třetí je Německo, které chce do roku 2035 dosáhnout na 110 GW na pevnině a 30 GW na moři. 

Zdroje:

http://cssc-hz.com/?en/enNews/NewsReleases/148.html

https://www.offshorewind.biz/2023/01/06/18-mw-offshore-wind-turbine-launches-in-china/

https://energywatch.com/EnergyNews/Renewables/article14807167.ece

https://www.world-energy.org/article/28640.html

https://www.ge.com/news/press-releases/ge-announces-haliade-x-worlds-most-powerful-offshore-wind-turbine

https://doggerbank.com/about/

https://www.power-technology.com/projects/dogger-bank-c-offshore-wind-farm-north-sea-uk/

https://www.world-energy.org/article/28906.html

https://www.iea.org/reports/wind-electricity

https://renews.biz/81017/siemens-gamesa-claims-single-turbine-generation-record/

https://www.world-energy.org/article/28828.html

https://www.siemensgamesa.com/products-and-services/offshore/wind-turbine-sg-14-222-dd

https://www.vestas.com/en/products/4-mw-platform/V150-4-2-MW

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail