Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 219

Největší větrná turbína světa

Čínská státní společnost China State Shipbuilding na začátku letošního roku představila komponenty zatím největší a nejvýkonnější větrné turbíny určené pro mělká moře na světě. Zařízení by mělo dosáhnout výkonu 18 MW a o 2 MW tedy překonat dosud největší větrnou turbínu, která pochází rovněž z Číny.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Nová elektrárna bude mít 128metrové lopatky s regulací sklonu, celkový průměr záběru 260 metrů a plochu záběru 53 tisíc metrů čtverečních, což odpovídá ploše sedmi fotbalových hřišť. Řídicí technologie zajistí flexibilní nastavení nejen lopatek, ale i točivého momentu, celého modulárního převodového ústrojí i generátoru s permanentními magnety. Konstruktéři očekávají díky lepšímu rozložení tlaku snížení chvění lopatek o asi 10 % a až o 50 % se má snížit úroveň vibrací ve věži a jejích základech. Elektrárna, která bude mít kapacitu až 74 000 MWh elektřiny ročně, by ale především měla významně snížit náklady na výrobu elektřiny z pobřežních větrných farem.

Čím větší, tím levnější

Vývojáři, kteří podobné obří větrné elektrárny na moři staví, se už dnes zavazují k cenám pod hranicí 56 EUR/MWh, což je zcela konkurenceschopné. Během letošního roku začne 100 mil od pobřeží severovýchodní Anglie dodávat za tuto cenu elektřinu do sítě větrná farma Dogger Bank, kterou tvoří obří turbíny Haliade X společnosti General Electric s jednotkovým výkonem 13 MW. Farma jich bude mít 300 a každá se bude tyčit 260 metrů nad hladinu moře.

Čím větší, tím problematičtější

Předpoklad, že větší větrné turbíny budou vyrábět levnější energii, potvrzují i vědci z energetického institutu na Durhamské univerzitě ve Velké Británii. Turbíny samotné by se podle nich mohly teoreticky zvětšovat ještě více, protože platí, že větší lopatka získá energii z větru na větší ploše, což generuje více elektřiny. Existuje ale řada omezení, která zatím čekají na technické řešení. Problémem je například to, že větší turbíny s delšími lopatkami se musejí otáčet pomaleji. Dlouhé čepele jsou ale zároveň pružnější a je stále těžší zajistit, aby lopatky za extrémních větrných podmínek nenarazily do věže turbíny. Limitující jsou také síly působící na turbínu, což vývojáři řeší zvýšením hmotnosti, a tím pádem i zvýšením nákladů. V určitém bodě se tak výroba stává nerentabilní. Další omezení spočívají v tom, že na světě je v současnosti jen velmi málo míst s obrovskými přístavy, plavidly a jeřáby, které mohou bezpečně a spolehlivě operovat daleko od pobřeží a stavět zde větrné obry.

Nejrychleji roste využití větru v Číně a USA

Přes tyto problémy budou podle očekávání Mezinárodní energetické agentury náklady na jednotku výkonu u větrných elektráren dále klesat a množství energie vyrobené větrem poroste. V roce 2021 vzrostla výroba elektřiny z větru o rekordních 273 TWh, což byl o 55 % vyšší růst než v roce 2020 a současně nejvyšší růst výroby ze všech obnovitelných energetických technologií. Světovým lídrem v oboru je stále Čína, která vede v instalované kapacitě větrné energie na pevnině i na moři. Podle údajů Národního úřadu pro energetiku má Čína přibližně 26 GW výkonu v pobřežních větrných elektrárnách, tedy skoro polovinu z celosvětové instalované pobřežní kapacity. Za Čínou s odstupem následují USA, kde od roku 2021 roste větrná kapacita tempem přes 11 % za rok. Třetí je Německo, které chce do roku 2035 dosáhnout na 110 GW na pevnině a 30 GW na moři. 

Zdroje:

http://cssc-hz.com/?en/enNews/NewsReleases/148.html

https://www.offshorewind.biz/2023/01/06/18-mw-offshore-wind-turbine-launches-in-china/

https://energywatch.com/EnergyNews/Renewables/article14807167.ece

https://www.world-energy.org/article/28640.html

https://www.ge.com/news/press-releases/ge-announces-haliade-x-worlds-most-powerful-offshore-wind-turbine

https://doggerbank.com/about/

https://www.power-technology.com/projects/dogger-bank-c-offshore-wind-farm-north-sea-uk/

https://www.world-energy.org/article/28906.html

https://www.iea.org/reports/wind-electricity

https://renews.biz/81017/siemens-gamesa-claims-single-turbine-generation-record/

https://www.world-energy.org/article/28828.html

https://www.siemensgamesa.com/products-and-services/offshore/wind-turbine-sg-14-222-dd

https://www.vestas.com/en/products/4-mw-platform/V150-4-2-MW

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail