Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 219

Facebook je nejinvazivnější aplikací pro chytré telefony

Výzkum společnosti TRG Datacenters odhalil, že služby Meta (jako je Facebook a Instagram) získávají přístup k nejvyššímu množství osobních údajů uživatelů. V digitálním věku jsou osobní online data stále méně bezpečná. Podle Statisty došlo v roce 2022 k 6,1 milionu porušení osobních údajů, přičemž více než 700 milionů soukromých souborů od jednotlivců a podniků uniklo online. 

Fotogalerie (1)
Fotka od Thomas Ulrich z Pixabay

Aplikace nainstalované v našich chytrých telefonech vysávají osobní údaje, aby fungovaly. Výzkum ukázal, že průměrný uživatel smartphonu má v daném okamžiku na svém zařízení nainstalováno více než 80 aplikací. Po stažení těchto aplikací uživatelé povolují přístup k jejich osobním údajům prostřednictvím povolení, která se mohou pohybovat od základních informací, jako je e-mail nebo telefonní číslo, až po získání finančních informací. 

Aby se zjistilo, která populární aplikace pro chytré telefony je pro osobními údaje nejvíce invazivní, TRG Datacenters analyzoval obchody s aplikacemi iOS a Google Play, našel 100 nejlepších aplikací a prověřoval,  které vyžadují nejvíce oprávnění k fungování. Zde je prvních 20 z každého obchodu: 

Aplikace iOS: 

Název

Počet aplikací

Počet oprávnění

Facebook, Instagram, Messenger

3

14

YouTube: Sledujte, poslouchejte, streamujte, LinkedIn: Network & Job Finder, Instacart Shopper: Vydělávejte peníze

3

12

TikTok, Google, Spotify - Hudba a podcasty, Google Chrome, Mapy Google, Amazon Shopping, Hudba YouTube, Fotografie Google, Duolingo - Jazykové lekce

9

11

Gmail - e-mail od společnosti Google, Waze Navigation & Live Traffic, Pokémon GO, Amazon Prime Video, eBay Selling & Shopping Online

5

10

Rodina aplikací Meta – sestávající z Facebooku, Instagramu a Messengeru – požaduje od uživatelů chytrých telefonů nejvíce dat. Aplikace vyžadují přístup k 14 samostatným datovým oprávněním, jako je osobní umístění, mediální soubory, historie prohlížeče a další. Zásady Meta jsou stejné ve všech třech jejich aplikacích. 

Dále LinkedIn, YouTube a Instacart požadují od uživatelů 12 datových bodů. Tyto aplikace nevyžadují od uživatelů údaje o zdraví a kondici a profesionální sociální mediální služba LinkedIn také nepožaduje přístup k historii prohlížení.

Z 20 nejlepších aplikací pro iOS podle množství oprávnění chce 45 % (tedy 9 z 20) přístup k 11 datovým povolením; ostatní (např. Google a Amazon Shopping) jsou výrazně méně invazivní než aplikace rodiny Meta. 

TikTok, nejoblíbenější aplikace ke stažení v obchodě iOS, také požaduje pouze 11 oprávnění, o 3 méně než konkurenční stránky sociálních médií Facebook a Instagram. 

Aplikace Google Play: 

Název aplikace

Počet aplikací ( z 20 )            

Počet oprávnění

Facebook, Instagram, Messenger, Facebook Lite

4

14

Google

1

13

Gmail

1

12

TikTok, Snapchat, Nesouhlas: Talk, Chat & Hang Out, Mapy Google, X, Amazon Shopping, Google Chat, Google Meet, Zprávy Google - denní nadpisy, eBay: Online nákupní nabídky, Disk Google, Uber - Driver: Drive & Deliver

13

11

Zprávy od společnosti Google

1

10

Podobně jako v systému iOS opět aplikace Meta na Facebooku, Instagramu a Messengeru vyžadují největší oprávnění k plné funkci. Méně náročná verze Facebooku s názvem Facebook Lite stále potřebuje stejnou úroveň přístupu k datům jako standardní verze.

Vyhledávací gigant Google má v obchodě Google Play 13 oprávnění, což je o dvě více než verze aplikace pro iOS. Podobně X (dříve zvaný Twitter) potřebuje pouze sedm oprávnění na iOS, ale na platformě Google Play potřebuje 11.

Aplikace registrované v obchodě Google Play mají vyšší průměrný požadavek na přístup k datům než u iOS.

Množství dat, která umožňují aplikacím smartphonu přístup k našemu každodennímu životu, je pozoruhodné. Vzhledem k tomu, že zhruba 85 % světové populace vlastní internetový smartphone a každé takové zařízení obsahuje v průměru 80 aplikací, je množství dat dostupných obchodníkům i hackerům obrovské. Doporučujeme omezit počet oprávnění, která každá aplikace používá. I když aplikace mohou fungovat lépe s povolenými určitými funkcemi, zabezpečení dat musí mít přednost. 

Metodika:

  1. Data byla převzata z Obchod Google Play a iOS App Store. Bylo analyzováno 100 nejlepších aplikací  s názvy a počtem oprávnění převzatých z každé aplikace uvedené v seznamu.
  2. Jakmile byla data shromážděna, aplikace byly seřazeny podle množství oprávnění potřebných k fungování. Pro přesnost byla také zahrnuta volitelná oprávnění.
  3. Byla převzata také data od Statista a ITgovernance , s informacemi o použití aplikace převzatými z Dataprot. 

Zdroj: https://www.trgdatacenters.com/app-permissions-which-ios-and-google-play-store-app-is-the-most-invasive/.

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Podmořský život u Velikonočního ostrova

Podmořský horský řetězec u Rapa Nui, známý také jako Velikonoční ostrov, hostí úžasnou řadu hlubokomořských druhů. Expedice na hřeben Salas y Gómez u Rapa Nui v Tichém oceánu ...

Tajemství radioaktivního promethia

Pomocí nové metody odhalili vědci klíčové vlastnosti radioaktivního promethia, prvku vzácných zemin. Stalo se tak až téměř osm desetiletí poté, co byl tento nepolapitelný prvek vzácných zemin objeven.

Vesmírná robotika se připravuje k explozivnímu růstu

Před pěti lety NASA zahájila misi jako vystřiženou ze sci-fi trháku. Nasadily robotický systém Astrobees na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), který zde pomáhá astronautům s opravami a údržbou.

Chytré meteostanice ve školách

Základní školy na Praze 4, Filosofská a Školní, se mohou pochlubit unikátním projektem monitoringu mikroklimatu a škodlivých látek v ovzduší.

Jsme genetická mozaika

Ve studii, kterou vedli Jan Korbel z Evropské laboratoře molekulární biologie (EMBL) a Ashley Sandersová z Berlínského institutu pro biologii lékařských systémů Centra Maxe Delbrücka ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail