Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 216

Facebook je nejinvazivnější aplikací pro chytré telefony

Výzkum společnosti TRG Datacenters odhalil, že služby Meta (jako je Facebook a Instagram) získávají přístup k nejvyššímu množství osobních údajů uživatelů. V digitálním věku jsou osobní online data stále méně bezpečná. Podle Statisty došlo v roce 2022 k 6,1 milionu porušení osobních údajů, přičemž více než 700 milionů soukromých souborů od jednotlivců a podniků uniklo online. 

Fotogalerie (1)
Fotka od Thomas Ulrich z Pixabay

Aplikace nainstalované v našich chytrých telefonech vysávají osobní údaje, aby fungovaly. Výzkum ukázal, že průměrný uživatel smartphonu má v daném okamžiku na svém zařízení nainstalováno více než 80 aplikací. Po stažení těchto aplikací uživatelé povolují přístup k jejich osobním údajům prostřednictvím povolení, která se mohou pohybovat od základních informací, jako je e-mail nebo telefonní číslo, až po získání finančních informací. 

Aby se zjistilo, která populární aplikace pro chytré telefony je pro osobními údaje nejvíce invazivní, TRG Datacenters analyzoval obchody s aplikacemi iOS a Google Play, našel 100 nejlepších aplikací a prověřoval,  které vyžadují nejvíce oprávnění k fungování. Zde je prvních 20 z každého obchodu: 

Aplikace iOS: 

Název

Počet aplikací

Počet oprávnění

Facebook, Instagram, Messenger

3

14

YouTube: Sledujte, poslouchejte, streamujte, LinkedIn: Network & Job Finder, Instacart Shopper: Vydělávejte peníze

3

12

TikTok, Google, Spotify - Hudba a podcasty, Google Chrome, Mapy Google, Amazon Shopping, Hudba YouTube, Fotografie Google, Duolingo - Jazykové lekce

9

11

Gmail - e-mail od společnosti Google, Waze Navigation & Live Traffic, Pokémon GO, Amazon Prime Video, eBay Selling & Shopping Online

5

10

Rodina aplikací Meta – sestávající z Facebooku, Instagramu a Messengeru – požaduje od uživatelů chytrých telefonů nejvíce dat. Aplikace vyžadují přístup k 14 samostatným datovým oprávněním, jako je osobní umístění, mediální soubory, historie prohlížeče a další. Zásady Meta jsou stejné ve všech třech jejich aplikacích. 

Dále LinkedIn, YouTube a Instacart požadují od uživatelů 12 datových bodů. Tyto aplikace nevyžadují od uživatelů údaje o zdraví a kondici a profesionální sociální mediální služba LinkedIn také nepožaduje přístup k historii prohlížení.

Z 20 nejlepších aplikací pro iOS podle množství oprávnění chce 45 % (tedy 9 z 20) přístup k 11 datovým povolením; ostatní (např. Google a Amazon Shopping) jsou výrazně méně invazivní než aplikace rodiny Meta. 

TikTok, nejoblíbenější aplikace ke stažení v obchodě iOS, také požaduje pouze 11 oprávnění, o 3 méně než konkurenční stránky sociálních médií Facebook a Instagram. 

Aplikace Google Play: 

Název aplikace

Počet aplikací ( z 20 )            

Počet oprávnění

Facebook, Instagram, Messenger, Facebook Lite

4

14

Google

1

13

Gmail

1

12

TikTok, Snapchat, Nesouhlas: Talk, Chat & Hang Out, Mapy Google, X, Amazon Shopping, Google Chat, Google Meet, Zprávy Google - denní nadpisy, eBay: Online nákupní nabídky, Disk Google, Uber - Driver: Drive & Deliver

13

11

Zprávy od společnosti Google

1

10

Podobně jako v systému iOS opět aplikace Meta na Facebooku, Instagramu a Messengeru vyžadují největší oprávnění k plné funkci. Méně náročná verze Facebooku s názvem Facebook Lite stále potřebuje stejnou úroveň přístupu k datům jako standardní verze.

Vyhledávací gigant Google má v obchodě Google Play 13 oprávnění, což je o dvě více než verze aplikace pro iOS. Podobně X (dříve zvaný Twitter) potřebuje pouze sedm oprávnění na iOS, ale na platformě Google Play potřebuje 11.

Aplikace registrované v obchodě Google Play mají vyšší průměrný požadavek na přístup k datům než u iOS.

Množství dat, která umožňují aplikacím smartphonu přístup k našemu každodennímu životu, je pozoruhodné. Vzhledem k tomu, že zhruba 85 % světové populace vlastní internetový smartphone a každé takové zařízení obsahuje v průměru 80 aplikací, je množství dat dostupných obchodníkům i hackerům obrovské. Doporučujeme omezit počet oprávnění, která každá aplikace používá. I když aplikace mohou fungovat lépe s povolenými určitými funkcemi, zabezpečení dat musí mít přednost. 

Metodika:

  1. Data byla převzata z Obchod Google Play a iOS App Store. Bylo analyzováno 100 nejlepších aplikací  s názvy a počtem oprávnění převzatých z každé aplikace uvedené v seznamu.
  2. Jakmile byla data shromážděna, aplikace byly seřazeny podle množství oprávnění potřebných k fungování. Pro přesnost byla také zahrnuta volitelná oprávnění.
  3. Byla převzata také data od Statista a ITgovernance , s informacemi o použití aplikace převzatými z Dataprot. 

Zdroj: https://www.trgdatacenters.com/app-permissions-which-ios-and-google-play-store-app-is-the-most-invasive/.

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail