Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Brněnský Language Hackathon propojuje přirozené i programovací jazyky

Na propojení programovacích a přirozených jazyků láká IT komunitu brněnský Language Hackathon. Program začne v pátek 13. října v 19 hodin v brněnském Impact Hubu a celý program poběží nepřetržitě až do sobotního večera, kdy bude vyhlášení. Na vítězný tým čekají vouchery v hodnotě 1 000 euro. Cílem hackathonu je přinést neotřelá řešení například v oblasti strojového překladu, machine learningu, zpracování přirozeného jazyka či chatbotů. Akce odstartuje v pátek večer sestavováním týmů z registrovaných účastníků a nástřelem prvních nápadů. Po jejich krátké prezentaci se skupinky vrhnou do práce, na realizaci svých projektů budou mít asi čtyřiadvacet hodin. V sobotu večer organizátoři vyberou vítěze. Přihlásit se můžete do 12. 10.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Událost je výsledkem unikátní spolupráce Moravia IT a Kiwi.com, které našli společnou řeč právě díky práci s přirozeným jazykem. Hackathon podporuje i Impact Hub Brno, který poskytne prostory a další zázemí. Organizátoři zajišťují jídlo, pití i kvalitní Wi-Fi. “Jazyky umožňují lidem komunikovat, sdílet myšlenky a nápady, vzájemně se propojovat. A mnohé technologie dnes dělají to samé, spojují lidi nezávisle na čase, místě, či rodném jazyku. Proto jsme jako společné téma zvolili právě tuto kombinaci,” vysvětluje Gabriela Borutová, marketingová project-manažerka z Moravia IT.

Nápad z jiného hackathonu už boduje

Jedním z pokrytých témat jsou chatboti a práce s umělou inteligencí, téma, které v Česku momentálně rezonuje například díky studentům ČVUT, jejichž sociální chatbot porazil projekty univerzitních skupin z Princetonu či MIT a dostal je do finále soutěže Alexa Prize.

Zkušenost s chatboty mají i v Kiwi.com. Z původního projektu, který také vznikl jako nápad na hackathonu a kladl si za cíl vyvinout jednoduchého bota pro Facebook Messenger, postupně vzniká projekt, který zjednoduší a výrazně urychlí zákaznickou podporu.

“Vyvíjíme systém, který ulehčí práci agentům na zákaznické podpoře, takový interní našeptávač, který ze zprávy zákazníka pochopí, co potřebuje vyřešit, a následně nabídne agentovi odpověď a zrychlí tak komunikaci,” popisuje princip technický vedoucí projektu Michal Sänger z pražského týmu Kiwi.com. Na základě klíčových slov například chatbot pozná, že chce zákazník aerolinek do svého objednaného letu přidat zavazadlo a agentovi automaticky nabídne k odeslání zprávu, která se doptává na číslo letu a další podrobnosti. "Momentálně systém testujeme u části agentů v Brně a v celé pobočce v Manile, ověřujeme především přesnost nabízených odpovědí,” upřesňuje Sänger. Celý projekt začal jako programování bota ve Facebook Messengeru, tento přístup se však neosvědčil. “Zjistili jsme, že přes Facebook se na nás lidé často obrací, pokud řeší komplikovanou situaci, například uvízli na letišti a potřebují sehnat náhradní let. V takové chvíli je lepší, aby se problémem ihned zabýval agent zákaznické podpory. Oproti tomu, přes chat na webu Kiwi.com si nejčastěji objednávají doplňkové služby, zjišťují stavy rezervací nebo informace o své cestě. Takovéto scénáře jsou pro automatické odbavení mnohem vhodnější”, popisuje příklad produktový manažer chatbotového projektu Martin Kučera.

Ještě se můžete přihlásit

Dead-line je do půlnoci 12.10., registrace zde: https://www.languagehack.cz/hackathon?show_mentors=others#form

místo konání je Impact Hub Brno, Cyrilská 7, web http://www.hubbrno.cz/

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail