Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Umělá inteligence v energetice – střet zájmů?

Technologie umělé inteligence, o kterých se nejvíc mluví v souvislosti s roboty nebo autonomními auty, pronikají do všech odvětví včetně energetiky. Jejich provoz je ale energeticky tak náročný, že vzniká otázka, zda samotná podstata umělé inteligence nezakládá při jejím využití v energetice nebezpečný střet zájmů. Nebudeme nakonec vyrábět více a více elektřiny jen proto, aby jí technologie umělé inteligence mohly více a více spotřebovávat?

Fotogalerie (1)
Datacentrum (zdroj Adobe Stock)

Podle zprávy společnosti Greentech Media zaznamená americký trh pro skladování energie v letošním roce zřejmě dvojnásobný růst oproti období let 2013–2017. Stane se tak i díky technologiím umělé inteligence (AI, artifical intelligence).

Příklady užití AI v energetice

Kalifornská firma Stem vyvinula systém Athena, který využívá AI pro mapování spotřeby energie. Umožňuje zákazníkům sledovat kolísání energetické sazby a efektivněji využívat skladování elektřiny. Na svůj projekt získala částku 374,5 milionů dolarů od různorodé skupiny investorů, včetně amerického ministerstva energetiky. Vládní podporu získal i tým Stanfordské univerzity za vývoj systému, který díky AI dokáže samostatně vyhodnocovat rizika nahodilých událostí v rozvodné elektrické síti a provádět zásahy v zájmu její stabilizace. Google vytvořil aplikaci Sunroof, která umí vyhodnotit a řídit užití solární energie na základě vývoje počasí, cen elektřiny a dalších parametrů. Německý Siemens vydal softwarový balíček využívající k aktivní správě sítě např. i nabíjení elektromobilů. V uhelných elektrárnách se k předvídání závad a selhání testuje nástroj SparkCognition. Chevron nebo BP Ventures začínají používat AI technologie při hledání nových nalezišť ropy nebo plynu.

Otesánek roste...

Jak roste uplatnění AI technologií (nejen v energetice), roste také jejich energetická spotřeba. V roce 2014 spotřebovala datová centra na celém světě 352 TWh elektřiny. Americká datová centra se na tom podílela 70 TWh, což je stejné jako roční spotřeba více než šesti milionů průměrných amerických domácností. (Celá Česká republika, tedy nejen domácnosti, ale i průmysl, zemědělství, doprava, služby atd., spotřebovala 68,5 TWh v roce 2014 a v roce 2017 necelých 74 TWh.) V loňském roce byla celková spotřeba světových datových center už 428 TWh. To je o 21 % více než v roce 2014 a pro letošní rok se odhaduje růst o dalších 6 %. Už nyní datová centra po celém světě spotřebují výrazně více energie než celá Velká Británie a jejich podíl na celosvětové spotřebě energie překročil 3 %. Očekává se, že v následujícím desetiletí se dále ztrojnásobí.

...a je otázkou času, kdy se pustí do mámy a do táty

A právě z těchto čísel a z podstaty fungování AI vyplývá nebezpečí, na které upozorňuje stále více odborníků. Umělá inteligence má schopnost se sama učit a zdokonalovat na základě pozorovaných i vnitřních dat a není omezovaná žádnou předem definovanou množinou možných situací. Její rozhodování proto nemusí být v principu určováno pouze zájmy člověka. Lze si tedy jednoduše představit situaci, kdy se AI v zájmu zachování svého fungování rozhodne upřednostnit vlastní energetické potřeby. Jeff Bullwinkel z Microsoftu na nedávné konferenci v Německu nazvané příznačně „Lidstvo v ohrožení: umělá inteligence a měnící se společnosti“ upozornil na skutečnost, že spotřeba technologických gigantů jako Google nebo Microsoft může v následující dekádě odpovídat spotřebě středně velké evropské země. Podle profesora Iana Bitterlina z Leeds University by japonská datová centra měla v roce 2030, pokud by růst jejich spotřeby pokračoval stejnou rychlostí jako dosud, zkonzumovat veškerou v Japonsku vyrobenou energii. Významný americký expert v oblasti AI (a rodák ze slovenských Košic) Rado Danilák se domnívá, že jedinou cestou je zásadní změna výpočetních architektur i postupů při využívání AI, která se prý nevyhnutelně dostaví díky enormní poptávce po službách datových center.

AI převezme kontrolu

Je téměř jisté, že technologie umělé inteligence převezmou v blízké budoucnosti do značné míry kontrolu nad energetickými systémy. Nelze přesně předvídat, jakým směrem se bude vývoj AI ubírat, do jaké míry bude autonomní a jaký prostor k rozhodování dostane. Je ale patrné, že jednou z významných motivací AI k minimalizaci energetických výdajů může být její vlastní spotřeba. Přestože nyní bezprostřední riziko nehrozí, v delším časovém horizontu by lidská obsluha měla mít na paměti střet zájmů, do kterého se AI přirozeně dostává či dostane. Vize více či méně vzdálené budoucnosti, kdy AI začne kvůli vlastním energetickým nárokům a potřebám optimalizovat samotné "lidské procesy" jistě není představa, která by se někomu líbila.

Spotřeba datových center ve srovnání s celkovou spotřebou v TWh *

Rok

Celosvětová

spotřeba

datových center

Celková spotřeba

Severní Amerika

Evropa

Velká

Británie

2014

352

4434

3255

311

2015

378

4428

3307

311

2016

402

4425

3349

311

2017

428

4379

3377

305

2018

456**

 

 

 

2019

480**

 

 

 

2020

508**

 

 

 

2025

1200 – 3400**

 

 

 

 

* při předpokládaném poměru účinnosti využití energie v datových centrech 1,75 ve srovnání s celkovou spotřebou

** předpověď

Poznámka: Dobrý doplněk k tomuto článku najdete zde: Top 9 Mistakes in Data Center Design & Planning | Schneider Electric Global (se.com)

Zdroje:

https://www.cbinsights.com/research/artificial-intelligence-energy-industry/

 https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2017/12/15/why-energy-is-a-big-and-rapidly-growing-problem-for-data-centers/#7022b4b65a30

 https://www.menerga-adria.com/blog/2017/10/24/data-centers-cooling-and-ai/

 https://www.dw.com/en/ai-could-help-us-protect-the-environment-or-destroy-it/a-44694471

 https://www.independent.co.uk/environment/global-warming-data-centres-to-consume-three-times-as-much-energy-in-next-decade-experts-warn-a6830086.html

 https://www.dw.com/en/humanity-disrupted-berlin-conference-explores-ai-possibilities/a-42982369

 https://yearbook.enerdata.net/electricity/electricity-domestic-consumption-data.html

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail