Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Trh robotiky bude mít do roku 2030 hodnotu 218 miliard dolarů

Na celém světě jsou již nainstalovány více než tři miliony průmyslových robotů a rychlost instalace se stále zvyšuje. Případy použití robotů se množí – od stohování polic přes úklid až po výrobu a zdravotnictví. Roboti jsou stále důležitější, protože mnoho zemí bojuje s nedostatkem pracovních sil a stárnoucí populací. V této souvislosti se předpokládá, že trh robotiky do roku 2030 dosáhne 218 miliard dolarů, uvádí GlobalData, přední datová a analytická společnost.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek Pixabay, NickyPe

Zpráva společnosti GlobalData, Robotics, zmiňuje četná odvětví, která budou více a více ovlivněna roboty, včetně průmyslu, lékařství, logistiky, výroby, inspekce, čištění, zemědělství, obrany a bezpečnosti. S tím, jak se robotická inteligence stává stále sofistikovanější, budou v domácnostech a na pracovišti stále více zastoupeny autonomní stroje.

Ve zdravotnictví stále více operací provádějí roboti nebo jim alespoň asistují. Roboti ve skladech a distribučních centrech umožňují vysoce efektivní logistiku. A na straně spotřebitele se např. autonomní vysavače staly samozřejmostí v mnoha domácnostech.

Technologický pokrok

Pokroky v umělé inteligenci (AI) umožnily další vývoj robotů a umožnily jim stát se vysoce komplexními produkty spíše než samostatnými stroji s pevnou funkcí, kterými bývaly. To zase zvýšilo počet rolí, které mohou roboti vykonávat. Cloud computing je pro tento vývoj zásadní, protože umožňuje rychlejší, bezpečnější a širší správu snímání, výpočtu a paměti.

Aktuální vývoj robotům nahrává

Kromě technologického pokroku je přijetí robotů silně svázáno s aktuálním vývojem. Rusko-ukrajinská válka zvýšila prodej vojenských dronů a urychlila jejich funkcionalizaci. Stárnoucí populace a nízká porodnost v Jižní Koreji, Singapuru a Japonsku podnítily používání robotů k překonání mezer na trhu práce. Technologické války mezi Čínou a USA také pohánějí trh robotiky, protože efektivní, nízkonákladová a vysoce kvalitní výroba je stále důležitější.

Robotika ovlivňuje práci tím, že mění výrobní linky a v některých případech nahrazuje lidské pracovníky. Robotické technologie, jako jsou co-boti a logističtí roboti, se spojují, aby proměnily továrny na pokročilé inženýrské laboratoře, kde jsou procesy a komponenty montážní linky neustále analyzovány, zefektivňovány a vylepšovány. Odbory, politici a sociální vědci se obávají, že automatizace povede k vysoké míře nezaměstnanosti, zejména pokud ekonomika nedokáže vytvořit hodnotnější pracovní místa pro ty pracovníky, které roboti nahradí.

Robotika – klíčové trendy

Hlavními trendy, které budou utvářet téma robotiky v příštích 12 až 24 měsících, jsou technologické, makroekonomické a regulační trendy.

  • Mezi klíčové technologické trendy, které toto téma ovlivňují, patří umělá inteligence, edge computing, kybernetická bezpečnost, průmyslový internet, cloudová robotika, centra excelence v robotice (CoE) a další.
  • Mezi makroekonomické trendy, které toto téma ovlivňují, patří globální ekonomický a průmyslový dopad Číny, robotický průmysl v Japonsku a Evropě a rusko-ukrajinská válka.
  • Používání dronů, čínské regulační prostředí a etické otázky jsou regulační trendy, které ovlivňují téma robotiky.

Robotika – průmyslová analýza

Robotický průmysl měl v roce 2020 hodnotu 62,7 miliardy USD a očekává se, že v letech 2022- 2030 dosáhne CAGR více než 16 %. (Pozn.: CAGR, Compound annual growth rate, Složená roční míra růstu, je specifický termín pro podnikání a investice označující geometrický poměr progrese, který poskytuje konstantní míru návratnosti v průběhu časového období.) 

Robotický průmysl lze rozdělit do dvou hlavních oblastí, kterými jsou průmyslové roboty a servisní roboty. Lze je dále rozdělit do dalších kategorií, přičemž obzvláště roztříštěnou kategorií jsou servisní roboti.

Robotika – analýza hodnotového řetězce

Hodnotový řetězec robotiky se skládá ze čtyř segmentů: hardwarové komponenty, softwarové komponenty, výroba robotů a robotika jako služba. V závislosti na aplikaci, úrovni sofistikovanosti a požadavcích na spolehlivost robotika obecně zahrnuje několik úrovní řízení a zpracování, včetně integrovaného hardwaru a softwaru a stále více cloudového zpracování a sdílení znalostí z více robotů.

Výroba robotů

Výrobu robotů lze dále rozdělit na průmyslové roboty a servisní roboty. Průmyslové roboty jsou obvykle umístěny v bezpečnostních klecích, protože postrádají smyslovou inteligenci, takže jsou příliš nebezpečné na to, aby byly umístěny v blízkosti pracovníků. Čína je klíčovým motorem růstu sektoru průmyslových robotů díky zrychlující se automatizaci v čínském výrobním sektoru a přestavbě automobilových továren. Růst trhu je také poháněn rostoucí poptávkou po automatizaci v jiných průmyslových odvětvích než v automobilovém průmyslu.

Robotika – analýza konkurence

Některé z předních společností, které se prosazují v tématu robotiky, jsou: Společnost Cognex, Kyberdyne, Estun Automation.

Obecně o robotice

Sci-fi často spekuluje o robotech, kteří jsou prakticky k nerozeznání od lidí. Nejoblíbenějším spotřebitelským robotem je však stále vysavač ve tvaru disku. V továrnách a skladech pracují lidští zaměstnanci společně s roboty, kteří jsou neuvěřitelně dobří při provádění opakujících se a nebezpečných úkolů, ale nevypadají, ani se nechovají jako lidé. V budoucnu umožní umělá inteligence robotům identifikovat lidské emoce a oblast měkké robotiky vyvíjí roboty z materiálů podobných těm, které se nacházejí v živých organismech. Existuje šance, že jednoho dne roboti budou vypadat jako lidé. Pokud k tomu dojde, společnosti budou čelit etickému hlavolamu: jaká práva dáme nelidským tvorům, kteří vypadají jako my?

Zpráva „Robotics“

Robotika má dlouhou historii, ale teprve relativně nedávno se podmínky sladily tak, aby se uvolnil její plný potenciál. Tato zpráva poskytuje jasný a komplexní přehled o tématu robotiky a vysvětluje podmínky, které vedou k jejímu růstu. Obsahuje také podrobnosti o předních dodavatelích ve všech aspektech trhu s robotikou, od průmyslových robotů v klecích a průmyslových kobotů až po spotřebitelské roboty a drony. Zpráva „Robotics“ poskytuje komplexní pohled na budoucnost robotiky, včetně tržních prognóz rozdělených podle aplikací a nejnovějších dohod o fúzích a akvizicích. Zpráva také poskytuje hloubkovou analýzu hodnotového řetězce robotiky, včetně průmyslových, lékařských, logistických, inspekčních a obranných robotů.

O GlobalData

4 000 největších světových společností, včetně více než 70 % společností ze žebříčku FTSE 100 a 60 % společností ze žebříčku Fortune 100, činí včasnější a lepší obchodní rozhodnutí díky jedinečným datům, odborným analýzám a inovativním řešením GlobalData. Vše je na jedné platformě. Posláním GlobalData je pomáhat klientům dekódovat budoucnost, aby byli úspěšnější a inovativnější v celé řadě odvětví, včetně zdravotnictví, spotřebitelského sektoru, maloobchodu, financí, technologií a profesionálních služeb.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Modernizace vodních elektráren

Spolehlivější, bezpečnější, ekologičtější, efektivnější, úspornější a připravené na další desetiletí provozu.

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail