Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Bude zima, zatopte si

Oteplování klimatu nebo neoteplování, v našich zeměpisných šířkách prostě v zimě topit musíme. Domácnosti, které se na topnou sezónu dobře připravily, nejen zvýší bezpečnost „zacházení s ohněm“, ale i ušetří – vytápění někdy může přijít pěkně draho. Především si ale rozmyslete, kolik tepla vlastně doma potřebujete. Víte například, že snížení prostorové teploty v místnosti o 1 °C sníží vaši spotřebu energie až o 6 %? A víte, že Česká státní norma např. doporučuje teplotu pro obývací pokoje a kuchyně 20 oC, koupelny 24 oC, chodby, schodiště a pomocné prostory 10 oC až 15 oC?

Fotogalerie (2)
Ilustrační obrázek (zdroj Shutterstock)

Včasná příprava na zimu se vyplatí. Šetří čas, nervy i peníze, ať už vytápíte kotlem na plyn či uhlí, tepelným čerpadlem, krbem nebo elektrickými přímotopy. Cena kilowatthodiny ze zemního plynu se pohybuje kolem 1,50 korun, za kilowatthodinu tepla dodaného z tepláren zaplatíme přibližně dvě koruny a kilowatthodina elektřiny využité k vytápění stojí zhruba 2,60 korun.

Vytápění radiátory

Ušetřete správnou regulací – nejlépe je mít termostat v každé místnosti, protože pro různé místnosti jsou vhodné různé teploty, a ne všechny místnosti obýváte stejně. Termostat musí být správně umístěn – ani u okna, ani u zdroje tepla (kromě termostatických ventilů na radiátorech, samozřejmě). Topná tělesa umístěte pokud možno pod okna, vzduch tak bude cirkulovat samovolně. Pokud nejste dlouhodobě doma, vytápění vypněte nebo snižte teplotu. Radiátory udržujte čisté a pravidelně je odvzdušňujte. Používejte reflexní fólii umístěnou za topným tělesem, je užitečná, protože odráží teplo zpět do místnosti a zabraňuje tepelným ztrátám. Kontrolujte ventily a měřidla, pokud jsou na radiátorech umístěná (typicky v bytových domech). S nástupem zimy se přesvědčte, že jste před radiátory nepostavili velké kusy nábytku nebo je nezakrývají těžké závěsy, které by bránily cirkulaci tepla v místnosti.

Podlahové topení

Podlahové vytápění je o něco úspornější než klasické radiátory. Dosahuje rovnoměrného rozložení teplot v místnosti, a tím snižuje spotřebu tepla. Jako každé nízkoteplotní vytápění umožňuje efektivně využít jako zdroj tepla kondenzační kotel či tepelné čerpadlo. Tím se značně uspoří palivo. Náklady spojené s vytápěním se můžou snížit o 10 % až 12 %. Z hygienických a ekonomických důvodů není vhodné, aby teplota podlahy přesahovala 28 °C.

Elektrické vytápění

Má nesporné výhody: široká dostupnost, nízké pořizovací náklady, jednoduchá regulace, čistý provoz bez emisí a odpadu, jednoduchá instalace. Elektrický kotel má nízké pořizovací náklady, není potřeba budovat komín, je nenáročný na údržbu. Cena za vytápění je o něco vyšší, ale v energeticky úsporné domácnosti a s dobrým zateplením není důvod se těchto nákladů zvlášť obávat. Přímotopy jsou pohotovým a okamžitým zdrojem tepla bez nutnosti budování rozvodů tepla. Kvůli vysoké energetické náročnosti se hodí nejvíce do dobře izolovaných míst nebo jako dodatečný zdroj tepla.

Plynové vytápění

Má také výhody: dobrá účinnost spalování oproti kotlům na pevná paliva, nižší produkce emisí, nižší cena provozu v porovnání s elektrickým vytápěním, snadná regulace. Plynový kotel je stejně jako kotel elektrický komfortní a jednoduchý na obsluhu. S dnešní cenou za plyn jsou provozní náklady nižší, je však nutné počítat s přípojkou na plyn, vyhovujícím komínem a pravidelnými revizemi. Plynový kotel kondenzační má vyšší pořizovací cenu než standardní plynový kotel, ale v několika málo letech se vyplatí. Díky využívání energie ze spalin dokáže snížit spotřebu plynu až o 20 %.

Topení pevnými palivy

Kotel na pevná paliva umožňuje spalovat dřevo, uhlí či pelety, což představuje jednu z nejlevnějších variant vytápění. Je potřeba počítat s místem na uskladnění paliva a starostí s jeho přípravou a doplňováním. Nakupte topivo včas. Především ceny dřeva i pelet podléhají sezónním výkyvům – nejlevnější jsou na jaře a v létě. Ještě na začátku podzimu můžete narazit na akční nabídky. Samozřejmostí je komín a jeho pravidelné čištění. Pravidelná kontrola kotle a komínu je klíčová pro bezpečnost a prodlužuje životnost kotle. Odborník by měl zkontrolovat nejen samotný kotel, ale i odvod spalin. Ostatně platí to i u plynových kotlů - technik by se měl zaměřit na stav hořáku, těsnost spalovací komory i odvod spalin. Důvodem kontroly komína je především bezpečnost. Komín zanesený spalinami může být snadno příčinou požáru. Teplota ohně v takovém případě dosahuje až 1 200 °C, což často poškodí střechu i krov a následná rekonstrukce bývá finančně náročná. Cena kontroly kotle se přitom pohybuje okolo několika set korun.

Největší úsporu přinese vhodná kombinace vytápěcích systémů.

Abyste při nečekaném ochlazení neroztápěli hned ústřední topení, je dobré mít v pohotovosti ještě přídavné zařízení – např. přímotop, krb či klimatizační jednotku, která umí i topit.

Výše faktury se odvíjí od velikosti jističe. Zkontrolujte proto, zda vaše současné spotřebiče mají stejně vysoké nároky jako v době, kdy jste připojení domu do sítě zřizovali. Neplaťte zbytečně za jistič, který pamatuje třeba autodílnu po předchozím majiteli nemovitosti.

Větrání

Nejefektivnější je větrat pravidelně, krátce a intenzivně – nejlépe 3krát až 4krát za den na 5 minut, maximálně 10 minut. Krátkým větráním se totiž jen ochladí vzduch, a ne stěny. Komfortním řešením je instalace systému nuceného větrání s rekuperací (zpětným získáváním) tepla. Zavřená okna brání výměně vzduchu a v místnosti narůstá koncentrace oxidu uhličitého, což vede k únavě, snížené pozornosti, bolesti hlavy nebo pálení očí. Pořiďte si měřič vydýchaného CO2, který vám spolehlivě určí, kdy máte větrat. Koncentrace CO2 nad 1 500 ppm již zvyšuje únavu a zhoršuje soustředění.

Izolace

Každá drobná škvírka vede k tepelným ztrátám. Prohlédněte okenní rámy a zjistěte, zda jimi někde netáhne. V řadě případů stačí samolepicí izolační pásky do oken, které stojí jen několik desítek korun. Také můžete využít izolační fólie na okenní skla. Zjistěte, zda vám teplo neutíká pode dveřmi, efektivním opatřením jsou v takovém případě dveřní kartáče. I drobná opatření dokážou v součtu ušetřit tisíce korun ročně.

Další praktické rady pro topnou sezónu najdete na https://www.cez.cz/cs/podpora/energeticky-radce.html

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail