Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Amatérská ochranná rouška

V boji proti koronaviru je potřeba velkého množství ochranných roušek a zdravotnických masek. Odborníci vyzývají: „Noste všichni masku, abyste se vyhnuli infekci!“. Rostoucí poptávka způsobila vážný nedostatek masek. Ochranné roušky v lékárnách byly brzy vykoupené, což mezi lidmi vyvolávalo paniku. Přinášíme příklad z Hong Kongu, kde se spojilo několik pracovišť na pomoc veřejnosti vymyslet jednoduchou a přitom účinnou ochrannou masku, kterou by si každý mohl vyrobit snadno sám doma z velmi levných a dostupných surovin.

Fotogalerie (6)
Pomůcky k rychlé výrobě levné a účinné hygienické roušky (foto MD)

Obličejové roušky poskytují ochranu proti infekčním onemocněním přenášeným kapičkami – kapénkovou infekcí. Nošením roušky vyjadřujete odpovědnost vůči společnosti. Zejména ti, kdo už infekci dýchacích cest nebo kašel mají, by měli omezit další šíření nemoci. Vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku ochranných masek si mnoho lidí doma začalo vyrábět vlastní. Na internetu existuje mnoho návodů, jak si masku vyrobit doma, ale takové modely - třeba z bavlny -většinou nechrání před viry. Viry jsou nesmírně malinké, mnohem menší než bakterie a mikroby, uvádí se, že koronavirus má rozměr asi 100 nanometrů. V Hong Kongu, kde byli mimochodem v opatřeních proti šíření koronaviru Covid-19 poměrně úspěšní, pomohli s vědeckým testováním domácích roušek a jejich porovnáváním s profesionálními chirurgickými maskami pokud jde o filtrační kapacitu a účinnost.

Ve snaze pomoci veřejnosti v boji proti viru se spojila Hongkongsko-shenzenská nemocnice (HKUSZH), Rada spotřebitelů, Hongkongský aplikovaný vědecko-technický výzkumný ústav (ASTRI), Hongkongský vědecký park (HKSP) a Katedra architektury a stavebnictví na Městské univerzitě v Hongkongu (CUHK) a vytvořili pracovní skupinu. V uplynulých týdnech provedli laboratorní testy účinnosti jednoduché amatérské ochranné obličejové masky.

Vědecky prokázáno, testy provedly dvě laboratoře

Profesionální chirurgická obličejová maska má tři vrstvy: voděodolnou vnější vrstvu, filtrační střední vrstvu a vnitřní vrstvu pro absorpci vlhkosti. Pracovní skupina nejprve posoudila různé materiály pro kutilskou výrobu obličejové masky. Laboratoře CUHK a HKSP posoudily různé vhodné materiály a provedly tři testy:

1. Sken vláknové struktury pod elektronovým mikroskopem;

2. Zkouška účinnosti filtrace aerosolů;

3. Test simulující kašel, s fluorescenčním roztokem.

Test opakovaně použitelných masek

Zkouška zahrnovala omytí a sterilizaci použitých masek (postřik 75% alkoholem, otření vnější vrstvy a promytí masky 60 °C mýdlovou vodou). Zkoumání pod elektronickým mikroskopem odhalilo, že vnější vrstva chirurgické masky byla poškozena, ztratila filtrační vlastnosti a přestala být voděodolná. Vlákno ve střední vrstvě bylo rovněž poškozeno, smrštěno a zdeformováno, což nepříznivě ovlivnilo filtrační schopnost a způsobilo ztrátu ochrany.

Pracovní skupina proto upozornila veřejnost, aby se vyhnula mytí nebo sterilizaci profesionálních  chirurgických masek pomocí vody, alkoholu, roztoků na mytí nádobí, na mytí rukou, mýdla nebo jakéhokoli druhu detergentu.

Test materiálů kutilských masek

Při vývoji kutilských obličejových masek byl vzat za vzor třívrstvý design chirurgických masek. Kromě toho mělo být splněno 5 dalších faktorů pro výběr materiálu: bezpečnost (v souladu s hygienickými normami pro manipulaci s potravinami), cena (z levných součástí), dostupnost (z běžných domácích potřeb), snadná výroba a pohodlnost při nošení (aby snadno propouštěly vzduch při dýchání).

Po analýze doporučila pracovní skupina následující materiály:

Na voděodolnou vnější vrstvu použít průhledný plastový obal (složku) na papíry A4 (nebo sluneční clonu nebo jinou průhlednou plastovou fólii vyrobenou z bezpečného materiálu). Při simulaci kašle pomocí fluorescenčního roztoku se prokázalo, že je obličejová maska z takového materiálu schopna kapičky odrazit. Složka je omyvatelná a znovu použitelná.

Na mezivrstvu pro filtraci je nejlepší použít kuchyňskou papírovou utěrku. Kuchyňské papírové ručníky a utěrky splňují hygienické normy pro manipulaci s potravinami. Vědci skenovali ručník z kuchyňského papíru pod elektronovým mikroskopem a zjistili, že velikost vláken, mezer a rozložení materiálu je podobné střední vrstvě chirurgické masky.

Na vnitřní vrstvu pro absorpci vlhkosti využijte 3 až 4-vrstvové papírové kapesníčky. Obličejové ubrousky (kapesníčky) jsou hygienické, měkké a silně absorbují vodu.

V Hong Kongu tedy vědecky ověřili, že i kutilsky připravená obličejová maska s jedním obličejovým ubrouskem (vnitřní vrstva na obličeji) a dvěma ručníky z kuchyňského papíru jako filtrací dosáhla více než 90% účinnosti pravé chirurgické masky, pokud jde o filtraci aerosolových částic o rozměrech 20 nm - 200 nm. Plastovou složku jako obličejový štít lze po sterilizaci znovu použít. Náklady na jednorázovou kutilskou masku jsou asi desetikorunové.

Tipy na výrobu a používání kutilské masky

• Před výrobou a nošením obličejové masky si důkladně očistěte ruce umytím vodou a mýdlem nebo alkoholem na ruce;

• Při odchodu z domu vložte několik obličejových masek do uzavíratelného úložného vaku na zip pro dočasné uložení a výměnu;

• Při nošení kutilské obličejové masky by vnitřní vrstva s obličejovým ubrouskem měla zakrývat nos a ústa s utěrkou z kuchyňského papíru směrem ven. Vyměňte novou kutilskou obličejovou masku včas, za jednu nebo dvě hodiny, nebo kdykoli je obličejová vrstva mokrá; papírová rouška totiž za pár desítek minut dýcháním zvlhne a zvýší se její propustnost. Musí se proto pravidelně vyměňovat.

• Nikdy nepoužívejte kutilskou obličejovou masku opakovaně;

• Před sejmutím masky si očistěte ruce. Když doma sundáváte ochranné pomůcky, nejprve odstraňte průhlednou plastovou složku, poté očistěte ruce a teprve pak sundejte kutilskou obličejovou masku, kterou zlikvidujte v odpadkovém koši s víkem. Poté si ihned znovu umyjte ruce.

• Nikdy znovu nepoužívejte papíry z obličejové masky pro jiné účely, jako je utírání kuchyně nebo koupelny;

• Použitou plastovou složku na spisy je třeba před opětovným použitím sterilizovat pomocí zředěného SAVO (1:49), dezinfekčního prostředku na bázi alkoholu, roztoku na mytí rukou nebo mytí nádobí, a pak opláchnout vodou. Pokud je plastová složka znečištěná nebo poškozená, nepoužívejte ji znovu, ale zlikvidujte ji v koši na odpadky a okamžitě si umyjte ruce;

• Pokud vyměníte masku na ulici, vložte použitou masku do zavíracího sáčku a odneste domů k likvidaci. Nevyhazujte ji nikde jinde.

• Nasaďte si masku, pokud navštěvujete vysoce riziková místa, například v nemocnici nebo na klinice, nebo pokud máte sami jakékoli příznaky infekce horních cest dýchacích. Pokud se necítíte dobře, máte podezření na infekci nebo máte infekci horních cest dýchacích, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Výroba kutilské masky „krok za krokem“

1) Důkladně si umyjte ruce a připravte a vyčistěte materiály.

2) K vytvoření filtrační vrstvy masky buď použijte 2 různé značky kuchyňských utěrek, nebo překryjte 2 kusy utěrky stejné značky otočené o 90 stupňů. Tím se vyhnete tomu, že by se vzor překrýval, což by snížilo filtrační funkci.

3) Položte papírový kapesníček na kuchyňský papír jako vnitřní vrstvu masky absorbující vlhkost. Stačí polovina kapesníčku.

4) K utěsnění obou stran masky použijte lepicí pásku.

5) Do každé utěsněné strany vyrazte dva otvory.

6) Plastem izolovaný drátek připevněte lepicí páskou k hornímu okraji masky, abyste vytvořili nosní můstek. Pokud byste drátek neměli, použijte k fixaci polohy nosního můstku brýle. Nepoužívejte drát bez povrchové plastové izolace;hrozilo by zranění očí nebo obličeje.

7) Protáhněte  gumičky otvory ve stranách masky a upravte jejich délku. Obličejová maska musí správně přiléhat,nesmí být ani příliš těsná, ani příliš uvolněná.

8) Rozstříhněte průhlednou plastovou složku na polovinu. Bude sloužit jako voděodolný štít obličejové masky.

9) Připevněte ji k okraji brýlí pomocí sponek. Pokud nenosíte brýle, prorazte dva otvory v horních rozích plastové fólie, provlékněte gumičku a upevněte na čelo. Můžete upevnit gumové pásky i po stranách, aby se zajistila poloha fólie.

10) Pokud nemáte lepicí pásku, upevněte gumičky sešívačkou. Plochý povrch svorky dejte na stranu k obličeji, abyste se nepoškrábali.

Zdroj: https://www.consumer.org.hk/ws_chi/news/2020/covid-19-diymasks

Video návod na domácí výrobu: https://youtu.be/ZlsbeO0Rk1M

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail