Recenze

Článků v rubrice: 81

Charles E. Gray: ZELENÉ SLUNCE

San Francisko hoří, v plamenech jsou všechna velká města ve Spojených státech.  Ani jaderný útok, ani meteorit či Godzila. To jen Saudové přiškrtili kohoutky, cena benzinu vyletěla do nebe, aby vzápětí spadla na nulu. Nebyl totiž benzin žádný. Naštvané obyvatelstvo začalo rabovat a bylo jedno, zda elektroniku nebo dětské plenky. Policie byla bezmocná, bankomaty vypáčené, banky zamčené na sto západů, národní garda v ulicích. Ozývala se střelba a nářek raněných. Tekla krev, ale netekl benzin. V chaosu a ve zmatku dopravní zácpy spěchala doktorka Jocelyne Wuová do své firmy Prometheus Ltd. Concepts. Dnes chtěla investorovi předvést své Baby.

Fotogalerie (1)
Obálka knížky Green Sun od Charlese E. Graye

Doktorka Wuová vydělala nějaké peníze na vývoji fotovoltaických panelů a rozhodla se dovést do konce nápad otce televizní obrazovky Phila Farnswortha - nápad, který se nazývá fúzor. Chtěla postavit fúzní reaktor.

Úspěšný model fúzního reaktoru jménem Baby bylo třeba zvětšit do rozměrů prototypu a bude-li prototyp fungovat, pokusit se přitáhnout pozornost trhu. S další zamítnutou žádostí o podporu v ruce, přijala Jamese McConella. Mr. McConell, spolumajitel rafinerií, nešťastné Jocelyne nabídl 400 milionů, což byla dostatečná suma pro stavbu ne jednoho, ale nejméně dvou prototypů.

Ten pátek se James chtěl seznámit s modelem reaktoru na principu fúzoru a vysvětlit jeho posádce svůj nápad vyrábět metanol ze vzdušného oxidu uhličitého a vody za rozhodující pomoci tepla z jaderného zdroje. McConnel měl plné zuby útoků ekologů i závislosti na náladě ropných polí – chtěl benzin a jeho odvozeniny vyrábět zcela novým způsobem. Ropná krize mu dala zapravdu.

Aby se zlevnila doprava elektřiny, bude společnost Prometheus produkovat modulární elektrárny výkonu 250 až 500 MW, které se budou stavět v místě spotřeby!

Smlouva Wiliam Rafinery a Prometheus Ltd byla podepsána a July Riot – červencové nepokoje – pomalu utichaly. Plameny již nebyly vidět, ale oheň skrytě doutnal pod vrstvou popela. Prototyp fúzního reaktoru byl vyzkoušen a se 110 megawatty překročil pohodlně breakeven!

Prezident Barack Obama obklopen energetickou a finanční suitou přijal zástupce nové společnosti doktorku Jocelyne Wuovou a Jamese McConnelyho s jejich logem - zeleným symbolem "recyklování" stylizovaným jako slunce - , aby vyslechl jejich argumenty pro státní půjčku 600 miliard na výstavbu jednotek pro výrobu benzinu ze vzdušného CO2 za vydatné pomoci jaderné energie zdokonaleného fúzoru.

To, že půjčka se uskutečnila, že fabrika začala chrlit jednotky na výrobu benzinu z CO2 a za pomoci tepla fúzoru, je nasnadě. Protože jsme v Americe, zbývá podotknout, že setkání bývalých milenců Jocelyne a Jamese skončilo happyendem.

Až potud fikce! Nyní skutečnost!

Eni je skutečná italská společnost se šestinohým psem chrlícím oheň v logu. Podniká v 73 státech a platí 33 000 zaměstnanců (https://www.eni.com). Eni se zabývá nejen zpracováním ropy a plynu. Určitě ne pouze z humanitárních důvodů deklaruje svůj zájem dobře vycházet se životním prostředím a zajímá se o dekarbonizaci. Hodlá investovat do dodavatelského řetězce metanu, aby mohla i nadále snižovat emise CO2. Nepřípomíná vám to něco, či spíše někoho? Ještě sponzorovat termojadernou fúzi, a je tu Wiliam Rafinery Jamese McConnellyho, o které jste si právě přečetli a můžete číst v knize Charlese E. Graye: ZELENÉ SLUNCE (K dostání u Amazonu: https://www.amazon.com/Green-Sun-Fusion-Age-Book-ebook/dp/B005GBPEAE). Jenže Eni do fúze opravdu investuje! Poskytla 50 miliónů dolarů MITEI, která hodlá postavit tokamak SPARC s nejmodernějšími supravodiči YBCO! MITEI je konsorcium Massachusets Institute of Technology (MIT) a Commonwealth Fusion Systems (CFS). Zdá se, že autor Zeleného slunce Charles E. Gray je vizionář na slovo vzatý…

To nejzajímavější na konec

Povídka Green Sun mísí fikci se skutečností. Do druhé oblasti patří existence zařízení fúzor i jeho vynálezce Phil Farnworth. Jak známo, fúzor je kulový urychlovač, který má do termojaderného reaktoru daleko, ale fúzní neutrony produkovat může. Jednoduchost fúzoru umožnila jeho stavbu amatérům dokonce velmi nízkého věku – Jamiemu Edwardsovi z Prestonu bylo 13 roků. Ovšem transformace fúzoru na elektromagnetickou past popisovanou v povídce Zelené slunce je doslova „opsána“ ze vzpomínek jejího autora Olega Alexandroviče Lavrentěva. A to je záhada. Lavrentěvovy práce jsou v anglosaském světě citovány sporadicky, či spíše vůbec ne. Kde se autor s Lavrentěvovými myšlenkami seznámil, je obtížné i domýšlet. Proč zvolil fúzor a ne tokamak? Třeba nechtěl zařízení evidentně ruského, či dokonce sovětského původu propagovat, a raději zvolil relativně neznámý fúzor. Amerického původu je sice také stelarátor, který má k fúzi rozhodně blíže než fúzor, ale určitě dál než tokamak. Stelarátor je ovšem ve fúzní komunitě určitě známější než fúzor, takže pro science fiction se hodí spíše téměř mystický plod vývoje TV elektrody. Navíc fúzor reakcí proton-bor 11  produkuje přímou přeměnu uvolněné fúzní energie na energii elektrickou. Příběh jako by předjímal to, co už se dnes děle: plejáda soukromých společností se vrhla na jadernou fúzi: Helion Energy, TAE, General Fusion, Tokamak Energy, Tokamak Applied Systems a především Energy Matter Conversion Corporation (EMC2), která se elektromagnetickými pastmi zabývá a je ze všech jmenovaných společností nejstarší a fúzoru nejbližší.

Skutečnost není tak přímočará, jako sci-fi literatura - na druhou stranu většina vynálezů předpovídaná spisovateli sci-fi opravdu dříve nebo později světlo světa spatřila. Tak proč ne výroba benzínu pomocí energie fúze? O MITEI – konsorciu Massachusets Institute of Technology (MIT) a Commonwealth Fusion Systems (CFS) si brzy přečtete na Třípólu.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail