Recenze

Článků v rubrice: 81

Časopis Rozhledy matematicko-fyzikální

Recenzovaný časopis s úžasnou tradicí - letos vychází již 98. ročník! - je zaměřený na středoškolské studenty se zájmem o matematiku, fyziku a informatiku a na jejich profesory, ale i na širokou veřejnost se zájmem o M, F, I. Nyní je nově přístupný v elektronické verzi zdarma všem na adrese rozhledy.jcmf.cz (všechna čísla od roku 2019) a dml.cz (všechna čísla od roku 2005).

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Rozhledy by měly být tím nejlepším časopisem pro středoškoláky se zájmem o matematiku, fyziku a informatiku a inspirací středoškolským profesorům těchto předmětů.

Časopis je naplněný zajímavými a kvalitními články (pravidelně i v angličtině), které procházejí recenzí a jejichž autory jsou často i sami středoškoláci! Není ovšem jedinou úlohou časopisu, aby otiskoval zajímavé články. Rovněž dává prostor pozvánkám na akce, jako jsou soutěže, olympiády, tábory, přednášky, exkurze, korespondenční semináře, akce vysokých škol pro středoškoláky, a zprávám z těchto akcí. Představuje netradiční zdroje pro studium a výuku M, F, I, jako jsou videa, internetové sbírky úloh, online přednášky a pokusy. Občas otiskne rozhovory se zajímavými osobnostmi a recenze knih, které si zaslouží pozornost. Pravidelně nahlíží i do historie matematiky a fyziky a naopak reaguje na aktuální témata. Např. to byl v minulosti covid a s ním související modely šíření epidemií či téma online výuky.  Snaží se informovat o aktuálních vědeckých objevech z fyziky.

Spolupracujte s redakcí

Tento časopis bude z velké části takový, jaký si ho vy, čtenáři, uděláte. Neváhejte a kontaktujte nás, pokud pracujete na zajímavém projektu a chcete se podělit se čtenáři o pěkné výsledky nebo organizujete akci pro středoškoláky nebo točíte videa pro zájemce o M, F, I nebo děláte cokoliv jiného, co si zaslouží pozornost ostatních středoškoláků. Šiřte prosím informaci o volné dostupnosti každému, koho by mohla zajímat. Ať všichni středoškoláci vědí, že opravdu stojí za to Rozhledy číst!

Těšíme se na spolupráci se všemi zájemci o matematiku, fyziku a informatiku a na dobré nápady, které od nich vzejdou pro další rozvoj časopisu. 

Lubomíra Dvořáková, šéfredaktorka RMF, kontakt rozhledy (at) jcmf.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail