Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Jaderná fúze je CCSS: CHEAP – CLEAN – SAFE – SUSTAINABLE (LACINÁ – ČISTÁ – BEZPEČNÁ – PŘÁTELSKÁ)

Doktor Bigot je váženým vědcem, dosavadním předsedou a ředitelem Francouzského komisariátu pro jadernou a obnovitelnou energii CEA a vysokým komisařem OSN. Narodil se 24. ledna 1950 v Blois. Stal se doktorem věd ve fyzice a chemii a kromě vědecké kariéry byl v letech 2002-2003 francouzským ministrem mládeže, školství a výzkumu.

Fotogalerie (9)
Snímky staveniště největšího a mezinárodního tokamaku ITER jsou z února a dubna 2015. (Obrázky: © ITER Organization)

EuroNews: Je jaderná fúze odpovědí na energetické potřeby naší planety?

BB: Ano! Největší výhodou je používané palivo, kterým bude vodík. V přírodě je ho spousta. Najdete ho v mořích i v jezerech. Takže máme nevyčerpatelné množství paliva na milióny let dopředu.

Druhou předností je minimum odpadu. Je pravdou, že i po jaderné fúzi zůstane radioaktivní odpad, ovšem s velmi krátkou „dobou života“ – ve srovnání s desetitisíci let přežívání radioaktivního odpadu po štěpné reakci je to pouhých několik málo stovek roků.

Za třetí: Fúze je principiálně, vnitřně bezpečná. Nicméně je solidní si říci i o některých nebezpečích. Jednou ze dvou složek paliva je tritium, které je slabě radioaktivní s poločasem rozpadu 12,5 roku. Tritium může teoreticky při nějaké nehodě uniknout, ale pak by určité nebezpečí hrozilo pouze lidem v nejbližším okolí. I pro případ takové nepravděpodobné havárie budou připraveny vysavače, které by uniklé tritium odsály. Při zcela nepravděpodobné události, úniku plynného tritia, je množství radioaktivity uvolněné do ovzduší tak nepatrné, že lidem žijícím v blízkosti reaktoru dovolí zůstat na místě, nemusí nikam prchat, není třeba žádná evakuace, lidé mohou pokračovat bez problémů ve všech svých aktivitách.[1]

A za čtvrté, fúzní reakce může být kdykoli zastavena a na rozdíl od štěpných reaktorů nebude pokračovat žádný radioaktivní rozpad reakčních produktů.

Euronews: Co vysoká cena projektu?

BB: Cenu celého gigantického projektu musíme posuzovat v porovnání s množstvím energie, kterou bude schopen ve výsledku vyrobit, jakmile se fúze stane průmyslovou a komerční skutečností. Věřím, že za dobu života fúzní elektrárny se stavební investice, která je opravdu veliká, vrátí.

Euronews: Kdy Vy sám očekáváte první fúzní elektřinu?

BB: Koncem první poloviny tohoto století! Celý svět potřebuje inovativní technologie pro zajištění dlouhodobé a udržitelné dodávky energie. Magnetické udržení plazmatu je jednou z nejslibnějších cest. Cítím se hluboce poctěn tím, že mohu přispět k tak obrovskému mezinárodnímu ambicióznímu projektu, jakým je ITER. Buďte si jisti, že udělám vše pro to, aby se splnila očekávání členů ITER Organization.

Převzatý rozhovor EuroNews s novým ředitelem ITER Organization Bernardem Bigotem.

Obrázky použity s laskavým svolením ITER Organization.



[1] Tritium je beta-zářič a jím vyzařované elektrony lze proto odstínít i velmi tenkou vrstvou materiálu (pozn. red.)

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail